Η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει στο απυρόβλητο τις streaming υπηρεσίες, αν και φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση δύο νομοσχέδια που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα.
Το πρώτο σχέδιο νόμου αφορά την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 με τίτλο «Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» και έχει τεθεί σε διαβούλευση από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου.
Το δεύτερο αφορά την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2523/ΕΕ (Pillar II), μέσω της οποίας η χώρα μας εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και τη σχετική πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ, εφαρμόζοντας ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας, ένα ελάχιστο δηλαδή πραγματικό φορολογικό συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους μεγάλους ομίλους.
Προς το παρόν, σε κανένα από τα δύο σχέδια δεν εμφανίζεται κάποια διάταξη που να αντιμετωπίζει το ζήτημα, αν και έχει τεθεί τόσο από την ΟΤΕ όσο και από τη Nova.
Το αποτέλεσμα της αδράνειας των τριών συναρμόδιων υπουργών, Παύλου Μαρινάκη, Κωστή Χατζηδάκη και Δημήτρη Παπαστεργίου, είναι οι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των επιχειρήσεων που έχουν έδρα στην Ελλάδα και δραστηριοποιούνται στην ελεύθερη και τη συνδρομητική τηλεόραση, καθώς πληρώνουν αυξημένους φόρους. Η στάση αυτή της κυβέρνησης δεν περνά πλέον απαρατήρητη και ο μόνος δρόμος που διαφαίνεται για να μην υπάρξει άμεσα προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το πάγωμα, ξανά, του ειδικού φόρου συνδρομητικής τηλεόρασης. Υπενθυμίζεται πως οι φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα εξετάζουν το ενδεχόμενο αλλαγής έδρας για να αποφύγουν την επιπλέον φορολόγηση, καθώς, πέρα από τον φόρο επιχειρήσεων, καταβάλλουν τον ειδικό φόρο τηλεόρασης αλλά και το τέλος 2% επί των εσόδων τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Υπάρχει το παράδειγμα του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ με τη λειτουργία της υπηρεσίας ΑΝΤ1+, η οποία έχει έδρα στην Ολλανδία.