Νέα επίθεση στην ΕΡΤ για τα αυξημένα έσοδά της κατά 7,3 εκατ. από την εμπορική εκμετάλλευση του Mundial του 2018. Το κόστος απόκτησης των δικαιωμάτων ανήλθε σε 10 εκατ. ευρώ και η ΕΡΤ κατάφερε να τα αποκτήσει, ενώ τα διεκδικούσαν για πρώτη φορά, δύο ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Η κερδοφορία της εταιρείας, από το σταθερό έσοδο του ανταποδοτικό τέλους κατά 3 συνεχόμενα έτη (2015,2016, 2017) επέτρεψε στην ΕΡΤ να καταθέσει υψηλότερη προσφορά από τους δύο σταθμούς και να μην χάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της, τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό αν αναλογιστεί κανείς πως δεν συμμετείχε η Εθνική Ποδοσφαίρου στη διοργάνωση.
Οι ιδιωτικοί σταθμοί αρχικά διεκδικούσαν από το 2017 να έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα. Μέτα άρχισαν να κάνουν προτάσεις συνεργασίας προς την ΕΡΤ
Κάποια στιγμή, κόπηκαν με το …μαχαίρι οι επαφές που έγιναν το Καλοκαίρι του 2017 για την κοινή μετάδοση του Mundial, σε ελεύθερη λήψη από την ΕΡΤ και τους…ανταγωνιστές της. Ο λόγος ήταν προφανής. Η ΕΡΤ κινδύνευε να αποκτήσει ένα μικρό μέρος των αγώνων, καθώς αυτοί θα μοιράζονταν δια του τρία και σε άλλα κανάλια ελεύθερης λήψης. Συνέπεια αυτού θα ήταν το μικρότερο μερίδιο τηλεθέασης και το μικρότερο έσοδο.
Μάλιστα, υπήρξε σταθμός που έναν μήνα πριν, το Μάιο του 2018, να ξεκινήσει το Mundial εμφανίστηκε με νέα προσφορά για τη συνδιαχείριση των αγώνων, αλλά το τίμημα που ζήτησε η ΕΡΤ ήταν τέτοιο που απέρριψε την πρότασή του. Με δεδομένο, πως τα διαφημιστικά πακέτα κλείνονται μήνες πριν, είναι άξιο απορίας γιατί διεκδίκησε τους αγώνες, ενώ δεν θα είχε έσοδα.
Ο πολιτικός στόχος ήταν,ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας να μην αποκτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και να εμφανίζεται η ΕΡΤ με χαμηλά ποσοστά, ως απαξιωμένο δίκτυο που θα πρέπει να κλείσει. Επειδή, αυτό δεν έγινε, το νέο αφήγημα είναι πως η ΕΡΤ εξασφάλισε μόνο …7,3 εκατ. ευρώ, σε μια κατεστραμμένη διαφημιστική αγορά.
Και για όσους θυμούνται, το έργο των “διαμαρτυριών” έχει ανέβει ξανά το 2012, επί δίοικησης Λ. Ταγματάρχη, όταν η ΕΡΤ απέκτησε κατά 20% φθηνότερα, τα δικαιώματα του Champions League, σε σχέση με τη δίοικηση Παναγόπουλου. Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών σταθμών κατηγορούσαν την ΕΡΤ για υψηλή προσφορά, σε σχέση με την δική τους, όταν οι ίδιοι, όπως αποδείχθηκε, δεν είχαν μαντίλι να κλάψουν!Ήταν η αρχή υπονόμευσης της λειτουργίας της ΕΡΤ, με ερωτήσεις του Σίμου Κεδίκολου για το Champions League , ο οποίος ένα χρόνο αργότερα ανακοίνωσε το κλείσιμό της με τα γνωστά αποτελέσματα..