Δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και τέθηκε πολλές φορές, προτίθεται η ΝΔ να το κάνει. Η πρόταση για την έξοδο της ΕΡΤ από το καθεστώς των ΔΕΚΟ είναι στον σχεδιασμό της νέας διοίκησης των Κωνσταντίνου Ζούλα και Γιώργου Γαμπρίτσου, με στόχο να απαλλαγεί από το στενό δημοσιονομικό καθεστώς, που δεν επιτρέπει στην ΕΡΤ να λειτουργήσει ως Μέσο Ενημέρωσης.
Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ είχαν εξαιρεθεί με απόφαση του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, επί κυβέρνησης ΝΔ, και είχαν ενταχθεί ξανά σε αυτό στις αρχές του Μνημονίου, αν και η ΕΡΤ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως, με τη μνημονιακή νομοθεσία διαθέτει και ένα πλεόνασμα υπέρ του, πέρα από το μέρισμα που αποδίδει στον μέτοχο, δηλαδή στο Ελληνικό Δημόσιο. Αν γίνει αυτό δεν εφαρμόζεται το ενιαίο μισθολόγιο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν υψηλότεροι μισθοί εντός της ΕΡΤ αλλά και για όσους πιθανώς έρθουν από την ιδιωτική ραδιοτηλεόραση.
Υπέρ της εξόδου από το καθεστώς των ΔΕΚΟ έχει τοποθετηθεί η ΠΟΣΠΕΡΤ, εδώ και πολλά χρόνια. Ο Γιώργος Γαμπρίτσος ενημέρωσε πως μια ενδεχόμενη απένταξη που θα κριθεί από το μέτοχο (υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Πολιτισμού) χρειάζεται σύνεση και μέτρο στα οικονομικά. Ίσως διότι στην προηγούμενή του θητεία στην ΕΡΤ, το 2010, ως διευθύνων σύμβουλος, θυμάται ποια ήταν η οικονομική κατάσταση που παρέλαβε από τη διοίκηση της ΝΔ.