Ζήτημα για τα δεδομένα της Nielsen έχουν ζητήσει και τα ιδιωτικά κανάλια
Το καυτό θέμα των μετρήσεων τηλεθέασης επαναφέρει η ΕΡΤ. Με την απόφαση να μη δημοσιοποιούνται τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν τα προγράμματά της και της ακύρωσης του υφιστάμενου διαγωνισμού, η ΕΡΤ εισέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων για τους νέους κανόνες της έρευνας τηλεθέασης. Μια κουβέντα που έχει ξεκινήσει από πέρυσι με πρωτοβουλία των τηλεοπτικών σταθμών, όταν παρατηρήθηκε το φαινόμενο της αστάθειας τηλεθέασης συγκεκριμένων εκπομπών, στην οποία συμμετέχουν διαφημιστές και διαφημιζόμενοι.
Κατά καιρούς, σταθμοί όπως ο ΣΚΑΪ και το Epsilon, στα πρώτα τους βήματα, είχαν ζητήσει να είναι εκτός μετρήσεων, για δικούς τους λόγους. Η ΕΡΤ από την πλευρά της θα επαναπροκηρύξει την έρευνα, αφού πρωτίστως ξεκαθαρίσει τα θέματα ανταγωνισμού, καθώς στην Ελλάδα η έρευνα τηλεθέασης διεξάγεται μόνο από τη Nielsen. Είναι δε πιθανό να ζητηθεί και γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί του ζητήματος.
Τα κρίσιμα θέματα είναι η αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος τηλεθέασης, η πιστοποίηση της έρευνας, η οποία σταμάτησε από το 2010, και η δημιουργία νέων ηλικιακών κατηγοριών. Και τα τρία έχουν τεθεί από τους ιδιωτικούς σταθμούς. Όπως και η μετανάστευση μέρους του πληθυσμού των ηλικιών μεταξύ 28 και 34, εξαιτίας της κρίσης, έφερε αλλαγές στη σύνθεση του πληθυσμού. Αυτό που έχει ζητηθεί είναι να γίνει μια νέα έρευνα βάσης επί του πληθυσμού, από την οποία θα προκύψει ένα αυξημένο δείγμα, επί του οποίου θα διεξάγεται η έρευνα. Το δεύτερο σημείο είναι η αλλαγή του λεγόμενου δυναμικού κοινού 15-44 με τον προσδιορισμό ενός νέου, που θα περιλαμβάνει τις ηλικίες 18-54 και θα είναι το σημείο αναφοράς στους διαφημιστές και τους διαφημιζόμενους.
Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναλειτουργίας της Επιτροπής Έρευνας Ελέγχου Τηλεθέασης, η οποία, λόγω κόστους (!), σταμάτησε την αξιολόγηση της μέτρησης τηλεθέασης -με την οποία καθορίζεται η διαφημιστική δαπάνη (ιδιωτικό-δημόσιο χρήμα)- από το 2010. Τέλος, ζητούμενο είναι η ένταξη στη μέτρηση και άλλων πηγών τηλεθέασης, όπως οι ταμπλέτες και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όπου η θέαση γίνεται μέσω διαδικτύου.