Ύστερα από καταιγιστικό παρασκήνιο, επήλθε συμφωνία στο ΕΣΡ έπειτα από έξι διαβουλεύσεις και αφού χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος και κρίθηκε στο ΣτΕ αντισυνταγματική η χορήγηση των αδειών από τη ΓΓΓΕ. Στην πορεία απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση η πρόταση της κυβέρνησης για τον Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του οργάνου. Αντιθέτως, έγινε δεκτή η πρόταση της ΝΔ για τον Αθανάσιο Κουτρομάνο. Απορρίφθηκαν επίσης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι υποψηφιότητες των Βασίλη Μουλόπουλου και Βασίλη Κουφόπουλου, ενώ έκανε δεκτή την υποψηφιότητα του Γιώργου Πλειού. Στην πρόταση για την υποψηφιότητα του Β. Κουφόπουλου υπήρξε αντίδραση από τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ απέσυρε το όνομα του Γιάννη Τζανετάκου και τη θέση του κατέλαβε ο Γιώργος Σαριδάκης. Παρά τις διακηρύξεις περί ανεξαρτησίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης φρόντισαν να τοποθετήσουν ανθρώπους που βρίσκονται στον κρατικό μηχανισμό, υπό διαφορετικές ιδιότητες.
Η τελική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής περιλαμβάνει τα εξής πρόσωπα:
Πρόεδρος του Συμβουλίου ο Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ο Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, πρώην διευθυντής και μέλος του ΕΣΡ (1991-1993, 2002-2005), πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ (κυβερνητικός εκπρόσωπος) στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2015), πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ. Επίσης, έχει διδάξει τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μέλη του Συμβουλίου είναι οι:
-Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος, κάτοχος πτυχίου DEA του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris I), Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου και δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα «ΜΜΕ και Ψυχολογία» (2002-2008), δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την παράταξη του Γιώργου Καμίνη που υποστηρίχθηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ (2014).
– Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.
– Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος (από το 1972), απόφοιτος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Ραδιοηλεκτρολογία, πρώην πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (1999-2001), πρώην γενικός γραμματέας του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, πρώην μέλος του ΔΣ του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2000-2010), πρώην πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ (2015-2016).
– Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρος, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε σύμβουλος και διευθύντρια γραφείου οργάνωσης και διοίκησης στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη (1996-2004).
-Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 783/12-12-2014). Η θητεία της λήγει το 2018, καθώς βρίσκεται ήδη στο Συμβούλιο στη θέση του αποθανόντος Άρη Σταθάκη.
-Γιώργος Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία στον Τύπο και τα ΜΜΕ.
– Γιώργος Σαριδάκης, οικονομολόγος.
Σημειώνεται πως οι θέσεις είναι μισθοδοτούμενες, υπάρχει ασυμβίβαστο στην επαγγελματική δραστηριότητα των μελών, πλην καθηγητών και νομικών, και ο ορισμός της θητείας των έξι ετών ξεκινάει με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ.