Tην επανακαταμέτρηση των ψήφων της δια ζώσης και κυρίως της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ζητεί με ένσταση που κατέθεσε στην Εφορευτική Επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ ο υποψήφιος για το ΔΣ Κώστας Ντελέζος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.
Θέτει επίσης στον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα μεταξύ των οποίων σε πόσους ψηφοφόρους της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας εστάλησαν λανθασμένα ή ελλειπή links ψηφοφορίας, όπως και πόσοι ψηφοφόροι ακύρωσαν και επανέλαβαν την ψήφο τους μέσα στο διάστημα των 144 ωρών της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας;
Στην ένσταση του ο Κώστας Ντελέζος αναφέρει:
Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής του ΕΔΟΕΑΠ
Αθήνα 25 Νοεμβρίου 2021
Ένσταση του Κωνσταντίνου Ντελέζου, υποψηφίου για το Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ, κατά της διαδικασίας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που εφαρμόστηκε στον ΕΔΟΕΑΠ, στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής, από 19 έως 24 Νοεμβρίου 2021.
Κυρίες και κύριοι,
η ηλεκτρονική ψήφος που εφαρμόστηκε στις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ, μέχρι στιγμής, δεν προβλέπεται από την κείμενη εκλογική νομοθεσία ως σύστημα γενικών αρχαιρεσιών στη χώρα. Και απαιτείται προς τούτο ειδική λεπτομερής νομοθετική ρύθμιση.
Αντίστοιχη διαδικασία έχει εφαρμοστεί, με αποφάσεις των συναρμοδίων υπουργών, κυρίως στο Δημόσιο (Πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.λ.π) και σε αθλητικά και άλλα σωματεία. Όμως, ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι Δημόσιο, είναι ΝΠΙΔ και το ίδιο το καταστατικό του ορίζει: «Με απόφαση του Δ.Σ που λαμβάνεται πριν από την προκήρυξη των αρχαιρεσιών, παρέχεται η δυνατότητα επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου, εφόσον διασφαλίζεται το απόρρητο και αδιάβλητο της διαδικασίας».
Στην περίπτωση του ΕΔΟΕΑΠ, δεν διασφαλίστηκε το απόρρητο και αδιάβλητο της διαδικασίας, για μια σειρά λόγων που σας αναφέρω ευθύς αμέσως:
** Όπου είχε εφαρμοστεί μέχρι τώρα η ηλεκτρονική ψηφοφορία, αυτή ολοκληρώθηκε ως επί το πλείστον εντός μιας ημέρας και δεν ξεπέρασε το όριο των 7-10 ωρών. Σε πλήρη αντίθεση δηλαδή, με αυτά που εφαρμόστηκαν στον ΕΔΟΕΑΠ (non stop ηλεκτρονικές εκλογές 6 ημερών =144 ωρών) και προέβλεπαν ηλεκτρονική ψηφοφορία και κατά τις αργίες!
** Κάποιο μέλος του ΕΔΟΕΑΠ ψήφιζε και μπορούσε αργότερα (επί 6 ολόκληρες ημέρες!) κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, να «διορθώνει» την ψήφο του! Αντίθετα, όσοι συμμετείχαν στη δια ζώσης ψηφοφορία δεν είχαν αυτήν τη «δυνατότητα»! Με την ύπαρξη της δυνατότητας «διόρθωσης» της ψήφου, το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΔΟΕΑΠ και ο «Διαχειριστής» του, γνώριζαν καθ’ όλη την διάρκεια της ψηφοφορίας των 144 ωρών, την ακριβή επιλογή κάθε ψηφοφόρου. Δηλαδή, το όνομα του ψηφοφόρου δεν αποσυνδεόταν αμέσως μετά την επιλογή του.
Επιτρέπεται αυτό; Με ποιο τρόπο ο Διαχειριστής του ηλεκτρονικού συστήματος του ΕΔΟΕΑΠ αφοπλίστηκε από κάθε δυνατότητα υποκλοπής των δεδομένων που αφορούσαν την επιλογή των ψηφοφόρων;
Με βάση την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, δεν μπορεί η ασφάλεια της ψήφου να επαφίεται σε «ηλεκτρονικά κλειδιά», αλλά στη φυσική αδυναμία παρέμβασης οποιουδήποτε. Μόνον έτσι διασφαλίζεται το απόρρητο και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Παρόλα αυτά, ο Διαχειριστής του κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος του ΕΔΟΕΑΠ είχε δυνατότητα παρέμβασης σε όλα τα επίπεδα!
Όμως, θα μπορούσαμε ποτέ σε μία κοινή κάλπη εκλογών να επιστρέψουμε μερικές ώρες αργότερα και να ζητήσουμε τον φάκελό μας πίσω, για να αλλάξουμε το περιεχόμενό του; Αυτό που κυρίως εξασφαλίζει η κανονική κάλπη και η φυσική παρουσία στις εκλογές, είναι ότι από την στιγμή που ο φάκελος του ψηφοφόρου πέσει εντός της, δεν είναι ονοματισμένος και δεν μπορεί να αλλάξει.
** Η ψηφοφορία διεξήχθη με δύο απλούς ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links), έναν για το Διοικητικό Συμβούλιο και έναν για την Εξελεγκτική Επιτροπή. Δηλαδή, με δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια (!), παρότι το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ μιλάει σαφώς για ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, πράγμα που εφαρμόστηκε μόνο στη δια ζώσης ψηφοφορία. Επίσης, σε πολλούς ψηφοφόρους εστάλη μόνο το ένα link (π.χ μόνο για το διοικητικό συμβούλιο), γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι που ψήφισαν για την Εξελεγκτική Επιτροπή να υστερούν σημαντικά ως προς το σύνολό τους, έναντι εκείνων που ψήφισαν για το Δ.Σ.
** Από την άλλη, δεν υπήρχε κάποιος κωδικός ασφαλείας (pin), ο οποίος θα έφτανε στο κινητό του κάθε ψηφοφόρου, όπως αυτός που αποστέλλεται στις χρηματικές συναλλαγές με το ebanking, και ένας ελάχιστος χρόνος (π.χ. 1 – 2 λεπτά), διασφαλίζοντας ότι ο ψηφοφόρος θα ολοκλήρωνε τη διαδικασία μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Έτσι, οποιοσδήποτε τρίτος βρισκόταν στον υπολογιστή κάποιου ψηφοφόρου, που ήταν ανοιχτός σε κάποιον εργασιακό χώρο (π.χ. σε τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς κ.λ.π), μπορούσε να ψηφίζει (ή να ξαναψηφίζει), αλλάζοντας την αρχική ψήφο του κατόχου του υπολογιστή!
** Οι ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι ψηφοφορίας στη διάρκεια των 144 ωρών της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, μπορούσαν να διαβιβαστούν από κάποιον «αδιάφορο» ψηφοφόρο σε κάποιον άλλον που, έτσι, ψήφισε για δεύτερη φορά. Το γεγονός ότι ο δικαιούχος των ηλεκτρονικών συνδέσμων λάμβανε επιβεβαίωση της ψηφοφορίας (εν γνώση του), δεν εμπόδιζε τη διπλοψηφία από κάποιον άλλον.
Είναι σαν να δίνεις την ταυτότητά σου στις βουλευτικές να πάει κάποιος άλλος να ψηφίσει αντί για σένα. Μόνο που εκεί υπάρχει ταυτοποίηση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στον ΕΔΟΕΑΠ.
** Κατά την 6ήμερη non stop ηλεκτρονική ψηφοφορία, δεν διασφαλίστηκε πως τη στιγμή που ψήφιζε κάποιος, θα ήταν μόνος του. Τέθηκε έτσι εν αμφιβόλω η μυστικότητα της ψήφου. Είναι δηλαδή, σαν να μπαίνεις στο παραβάν για να ψηφίσεις στις βουλευτικές εκλογές παρέα με κάποιον άλλον!
** Η εφαρμοσθείσα επί 6ήμερο ηλεκτρονική ψηφοφορία, ήταν εξαιρετικά ευάλωτη και δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη και αμερόληπτη, καθώς:
Ο “Διαχειριστής” του ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος χειριζόταν επί 144 συνεχόμενες ώρες τους routers ηλεκτρονικής διακίνησης της πληροφορίας, αλλά και ο administrator οποιουδήποτε ενδιάμεσου router (π.χ του ΕΔΟΕΑΠ), μπορούσε να ανακατευθύνει την πληροφορία όπως αυτός ήθελε. Μεταξύ άλλων, είχε πρόσβαση στην προσωπική ηλεκτρονική επικοινωνία οποιουδήποτε μέλους-ψηφοφόρου του ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς εκείνο να το γνωρίζει. Παράλληλα, μπορούσε να βλέπει σε πραγματικό χρόνο ποιοι έχουν ή δεν έχουν ψηφίσει, “κινητοποιώντας”, αντίστοιχα, τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους κ.λ.π.
** Επιπρόσθετα: Η Εφορευτική Επιτροπή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας του ΕΔΟΕΑΠ ήταν διακοσμητική. Τα μέλη της δεν μπορούσαν να ελέγξουν τη διακίνηση της πληροφορίας ή πιθανές παρεμβάσεις στους ηλεκτρονικούς εκλογικούς καταλόγους. Είχαν μόνο τα ονόματα όσων ψήφιζαν εκείνη την χρονική στιγμή, χωρίς όμως να μπορούν να διαπιστώσουν το πραγματικό πρόσωπο και τις συνθήκες.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ, οι εκλογές στον Οργανισμό καθορίζονται ΜΟΝΟΝ από το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ του, το οποίο αναφέρει ρητά: «…Με απόφαση του Δ.Σ που λαμβάνεται πριν από την προκήρυξη των αρχαιρεσιών, παρέχεται η δυνατότητα επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου, εφόσον διασφαλίζεται το απόρρητο και αδιάβλητο της διαδικασίας. Η ψηφοφορία αρχίζει στις 09.00 της ορισθείσας ημέρας και διαρκεί μέχρι τις 19.00. Σε περίπτωση, που η διαδικασία των αρχαιρεσιών έχει οριστεί για περισσότερες συνεχόμενες ημέρες, αυτή συνεχίζεται κατά τις ίδιες ώρες της επόμενης ημέρας, μέχρι τις 19.00 της τελευταίας ημέρας που έχει ορισθεί για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών…».
Με την 6ήμερη non stop ηλεκτρονική εκλογική διαδικασία, συνέβη το εξής:
Οι ψηφοφόροι – μέλη του ΕΔΟΕΑΠ που επέλεξαν τη δια ζώσης ψηφοφορία, ψήφιζαν από τις 9 το πρωί έως τις 7 το βράδυ. Αντίθετα, όσοι επέλεξαν την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ψήφιζαν όλο το 24ωρο! Δηλαδή, το σύστημα «ΖΕΥΣ» ήταν υπεράνω του νόμου και του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ!
Για όλους τους παραπάνω λόγους, εφαρμόστηκε μια μη σύννομη, αντικαταστατική και πάντως μια σφόδρα προβληματική διαδικασία, η οποία εντέλει συνδέεται με την εκλογή διοίκησης του ασφαλιστικού μας Ταμείου που διαχειρίζεται έσοδα και αποθεματικά εκατομμυρίων ευρώ, τις ζωές και την υγεία χιλιάδων ασφαλισμένων.
Παρακαλώ για την εξέταση της παρούσας ενστάσεως, την ένταξή της στα πρακτικά της Εφορευτικής Επιτροπής, την επανακαταμέτρηση των ψήφων της δια ζώσης και κυρίως της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Επιπλέον, παρακαλώ να μου γνωστοποιήσετε σε πόσους ψηφοφόρους της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας εστάλησαν λανθασμένα ή ελλειπή links ψηφοφορίας, όπως και πόσοι ψηφοφόροι ακύρωσαν και επανέλαβαν την ψήφο τους μέσα στο διάστημα των 144 ωρών της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας;
Επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου,
Κωνσταντίνος Ντελέζος, υποψήφιος για το Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ