Σημαντική νίκη της διαπραγμάτευσης για τον χώρο του πολιτισμού είναι η επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, που με νομοθετική ρύθμιση θα ισχύει στο εξής για όλες τις κατηγορίες βιβλίων. Όπως αναφέρει με ανακοινωσή του το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, η μερική κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, που έγινε το 2014 κατόπιν σύστασης της 1ης Εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, είχε προκαλέσει εξαρχής αντιδράσεις σε σύσσωμο σχεδόν τον κόσμο του βιβλίου.
Το τμήμα Πολιτισμού αλλά και ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν στηρίξει τότε τις διαμαρτυρίες εκδοτών, βιβλιοπωλών, συγγραφέων, και μάλιστα διά στόματος του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είχαν υποσχεθεί την επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου.
Η απορρύθμιση της αγοράς είχε βαριές συνέπειες κυρίως για τα μικρά βιβλιοπωλεία πολλά από τα οποία έκλεισαν μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων, και προκάλεσε στρέβλωση της αγοράς αφού δημιούργησε συνθήκες ολιγοπωλίου.
Τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομίας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, πέτυχαν την επαναφορά του καθεστώτος προστασίας της τιμής του βιβλίου, εξασφαλίζοντας έτσι την προστασία της ελληνικής γλώσσας και της εγχώριας εκδοτικής παραγωγής, τον εκδοτικό πλουραλισμό και τη διατήρηση πολλών και διαφορετικών σημείων λιανικής πώλησης σε όλη τη χώρα, κυρίως στην ελληνική περιφέρεια, όπου συχνά το βιβλιοπωλείο αποτελεί και τον μοναδικό χώρο πολιτισμού και κυκλοφορίας των ιδεών.
Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την επιτυχία αυτή της διαπραγματευτικής ομάδας. Ελπίζουμε η επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου να γίνει το πρώτο βήμα για το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης και οραματικής πολιτικής για το βιβλίο και την ανάγνωση, που θα στηρίζει τους δημιουργούς και του επαγγελματίες του χώρου και θα μεριμνά για τη διάδοση του βιβλίου και της ανάγνωσης σε όλη την κοινωνία.
Τι σημαίνει στην πράξη;
«Ενιαία τιμή βιβλίου», όπως καθιερώνεται στον νόμο 2557/97, σημαίνει ότι κάθε τίτλος βιβλίου που εκδίδεται, επανεκδίδεται ή ανατυπώνεται, πωλείται προς το κοινό στην ίδια τιμή λιανικής πώλησης από όλα τα σημεία λιανικής πώλησης. Την ενιαία τιμή την καθορίζει ο εκδότης για κάθε βιβλίο που εκδίδει. Οι βιβλιοπώλες και κάθε τρίτος που πωλεί λιανικώς βιβλία μπορούν να κάνουν εκπτώσεις μόνον έως 10% επί της ενιαίας τιμής. Επίσης δεν μπορούν να προβαίνουν σε «πρόσθετες παροχές», όπως για παράδειγμα προσφορά δώρων μαζί με τα βιβλία.
Η ενιαία τιμή βιβλίου αποτελεί ένα σύστημα διατίμησης και προώθησης του βιβλίου στην αγορά, το οποίο συνίσταται στον καθορισμό από τον εκδότη μίας ορισμένης λιανικής τιμής πωλήσεως των βιβλίων που εκδίδει, η οποία ισχύ έναντι πάντων και επί της οποίας οι λιανοπωλητές έχουν δικαίωμα να εφαρμόζουν περιορισμένο όριο έκπτωσης.
Γιατί χρειάζεται μια ενιαία τιμή στο βιβλίο και ποιους ωφελεί;
Σκοπός του συστήματος της ενιαίας τιμής είναι κυρίως η αποτροπή φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού στη διάθεση στο κοινό βιβλίων που εκδίδονται στην Ελλάδα. Οι διατάξεις του νόμου περί ενιαίας τιμής προστατεύουν όμως σημαντικά και το ίδιο το βιβλίο ως πολιτιστικό – και όχι αμιγώς εμπορικό – προϊόν καθώς και την ποιότητα τής βιβλιοπαραγωγής και τα βιβλιοπωλεία (ιδίως τα περιφερειακά) όχι μόνον ως επιχειρήσεις, αλλά και ως εστίες πολιτισμού.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ στο: paron.gr