Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ολοκλήρωσε χθες την τρίτη ημέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, στη διάρκεια της οποίας είχε συναντήσεις στη Βοστώνη, με τη διοίκηση της Acacia Communications (μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες οπτικών ινών, παγκοσμίως), με τα στελέχη του Media Lab του Μ.Ι.Τ. και με τη διοίκηση του Cambridge Innovation Center (θερμοκοιτίδας καινοτόμων επιχειρήσεων).
Στόχος της επίσκεψης είναι η προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών εταιρειών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, φέτος το Σεπτέμβριο, όπου οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα. Η αμερικανική συμμετοχή θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε καινοτόμες εταιρείες, υψηλής τεχνολογίας. Όπως τονίστηκε σε όλες τις συναντήσεις, η ΔΕΘ 2018 συνιστά ιδανική «πύλη εισόδου» των αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα –και, μέσω αυτής, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης- ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε ξεκάθαρα θετικές επιδόσεις και οι προοπτικές της είναι ακόμη πιο ευοίωνες.
Κατά τη συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της Acacia Communications στη Βοστώνη, η ελληνική πλευρά παρουσίασε το σχεδιασμό της για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στο σύνολο της επικράτειας ώστε όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους, να έχουν πρόσβαση σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων. Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στην εξασφαλισμένη χρηματοδότηση προκειμένου να προωθηθεί η εγκατάσταση των δικτύων και στην ανάγκη η Ελλάδα να πραγματοποιήσει ένα τεχνολογικό άλμα στο συγκεκριμένο τομέα, με τη χρήση οπτικών ινών, δεδομένου ότι σήμερα διαθέτει το πιο ακριβό και ταυτόχρονα το πιο αργό Ιντερνετ στην Ευρώπη.
Στο Μ.Ι.Τ. Media Lab, ένα από τα πλέον δυναμικά εργαστήρια του γνωστού αμερικανικού Πανεπιστημίου, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, είχε την ευκαιρία να συναντήσει, όχι μόνο τα στελέχη του, αλλά και Ελληνες και Ελληνο-Αμερικανούς φοιτητές, οι οποίοι μάλιστα του παρουσίασαν τα projects που υλοποιούν. Πέρα από την προοπτική συμμετοχής του Μ.Ι.Τ. ή επιστημονικών του ομάδων στη ΔΕΘ, συζητήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης της εμπειρίας του Πανεπιστημίου για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα και την αντιστροφή του φαινομένου του «brain drain».
Στο Cambridge Innovation Center αναζητήθηκαν τρόποι για την παρουσία σειράς μικρών και πρωτοποριακών επιχειρήσεων της θερμοκοιτίδας στη φετινή ΔΕΘ.
Με την ευκαιρία των συναντήσεών του, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε: «Η Ελλάδα δεν έχει πια την πολυτέλεια να μένει πίσω από τη νέα επανάσταση που συντελείται μπροστά στα μάτια μας, αυτή της τεχνολογίας. Η φετινή Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης συνιστά σημαντική ευκαιρία για να φέρουμε στη χώρα μας επιχειρήσεις και επιστήμονες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι βρίσκονται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων διεθνώς. Αναπτύσσοντας συνεργασίες αυτού του επιπέδου, η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα μια και καλή. Όπως έχω ξαναπεί, δεν μας λείπουν ούτε τα μυαλά, ούτε η επιχειρηματικότητα, ούτε η εργατικότητα. Αρκεί η βούλησή μας και η σκληρή δουλειά, για να φέρουμε το αύριο, σήμερα, για όλους».
Στις επαφές του Νίκου Παππά στη Βοστώνη ήταν παρών και ο Deputy Assistant Secretary του State Department για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Jonathan Cohen, ο οποίος τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις και στη ΔΕΘ 2018.
Στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, τον Νίκο Παππά συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης και ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού, Γιώργος Χριστοφορίδης. Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Βοστώνη συμμετείχαν, επίσης, ο Ελληνας Γενικός Πρόξενος, Στράτος Ευθυμίου και ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας.