Υπουργεία, Αρχές και μία Επιτροπή λαμβάνουν αποφάσεις για τον κλάδο
Η απόφαση της κυβέρνησης να μην υπάρχει ένας υπουργός με το σύνολο των αρμοδιοτήτων για τα ΜΜΕ έχει προκαλέσει αποδιοργάνωση. Στο παρελθόν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Δημήτρης Ρέππας είχαν τον πλήρη έλεγχο των αρμοδιοτήτων για τα ΜΜΕ στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος αναβάθμισε το υπουργείο ΜΜΕ σε υπουργείο Επικρατείας και ακολούθησε επί ΣΥΡΙΖΑ ένα επίσης ισχυρό υπουργείο, με το δίδυμο Νίκου Παππά – Λευτέρη Κρέτσου.
Σήμερα, εξαιτίας της πολυδιάσπασης, ο χάρτης των αρμοδιοτήτων φαίνεται να έχει ως εξής: Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έχει την αρμοδιότητα ελέγχου της ΕΡΤ και του ΑΠΕ και των βαλτωμένων αδειοδοτήσεων, την αποκλειστική ευθύνη για τις οποίες, κατά το Σύνταγμα, έχει το ΕΣΡ, το οποίο στο σκέλος των συχνοτήτων πρέπει να συνεργαστεί με την ΕΕΤΤ. Τους χάρτες συχνοτήτων στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο πρέπει να τους εκδώσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δηλαδή ο Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο Παύλος Μαρινάκης έχει και την αρμοδιότητα να υπογράφει τις χρηματοδοτήσεις προς τα ΜΜΕ, τηλεοπτικούς, ραδιοφωνικούς σταθμούς, ιστοσελίδες και εφημερίδες. Όμως, στο σκέλος των επενδύσεων που περιλαμβάνουν και τα ΜΜΕ αποφασίζει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Ο γενικός γραμματέας της ΓΓΕΕ Γιώργος Γαλαμάτης, μεταξύ άλλων, έχει και την αρμοδιότητα για τη συγκρότηση και τη λειτουργία των νέων μητρώων, του Μητρώου Έντυπου Τύπου και του Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου.
Ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης έχει τη συναρμοδιότητα στα θέματα των συχνοτήτων αλλά και των υπηρεσιών streaming, στο σκέλος της φορολογίας, όπου τις τελικές αποφάσεις λαμβάνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Για τα θέματα της πειρατείας την κεντρική αρμοδιότητα, μέσω επιτροπών, έχει το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την ΕΕΤΤ, χωρίς να εμπλέκεται το ΕΣΡ. Όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, η αρμοδιότητα ανήκει κατά παράδοση στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο πλέον παίρνει και το σκέλος της τηλεόρασης και των επαφών με τους ιδιοκτήτες στα θέματα του ΕΚΟΜΕ, που οδεύει προς κλείσιμο, και της «Δημιουργικής Ελλάδας», που ακολουθεί. Επικεφαλής του νέου φορέα θα είναι ο Λεωνίδας Χριστόπουλος.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ελέγχει την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, στην οποία διοικητής ορίστηκε, με απόφαση του Δημήτρη Παπαστέργιου, ο ερευνητής και διευθυντής υπολογιστικών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab Μιχάλης Μπλέτσας.
Συνάμα, με βάση την Οδηγία της ΕΕ για την Digital Services Act (DSA), η οποία στοχεύει τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, η ΕΕΤΤ ορίστηκε ως Εθνικός Συντονιστής Ψηφιακών Υπηρεσιών και ως αρμόδιες αρχές το ΕΣΡ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για ζητήματα που συνδέονται με τις αρμοδιότητές τους, όπως η διαφήμιση και η προστασία ανηλίκων.