«Αμέτοχοι» οι μέτοχοι του Mega, εν όψει της κρίσης της τύχης του καναλιού από το ΕΣΡ την Τρίτη 13 Μαρτίου. Η παρελκυστική πολιτική μετάθεσης των ευθυνών, που κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια, ολοκληρώνεται αυτήν την εβδομάδα με την απόφαση του ΕΣΡ για το -αναμενόμενο- κλείσιμο του καναλιού. Η αίτηση που κατατέθηκε προκειμένου να θεωρηθεί το Mega θεματικό μάλλον δεν έχει τύχη από τη στιγμή που δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη διάσωσή του από τράπεζες και μετόχους. Την ίδια ώρα, οι ανταγωνιστές του Mega θεωρούν αθέμιτο ανταγωνισμό τη λειτουργία του, ενώ ο ΣΚΑΪ με επιστολή του προς το ΕΣΡ, όπως αποκάλυψε η ηλεκτρονική έκδοση της στήλης την περασμένη Πέμπτη, ζητά το κλείσιμό του.
Ο ρόλος των τραπεζών είναι καθοριστικός. Από τον Οκτώβριο του 2017 ως και τον Φεβρουάριο του 2018, οπότε και σταμάτησε η μετάδοση των διαφημίσεων, μπήκαν στα ταμεία του καναλιού 4 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες, λοιπόν, αρνήθηκαν να αποδεσμεύσουν το ποσό για να πληρωθεί η ΕΥΔΑΠ και οι εργαζόμενοι δεν είχαν ούτε νερό. Η ουσία είναι όμως στις δομικές αλλαγές που θα φέρει η εξαφάνιση του Mega από το πεδίο. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που σταμάτησε να μεταδίδει διαφημίσεις οι ανταγωνιστές του αναπροσάρμοσαν τους καταλόγους προς τα πάνω, σχεδόν 25%!
Οι εργαζόμενοι, κυρίως τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, βρίσκονται σε απόγνωση. Υπάρχουν οφειλές 17 μηνών και οι μέτοχοι δηλώνουν απροσχημάτιστα πως δεν θα καλύψουν το σύνολο της μισθοδοσίας που ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ, προτρέποντας να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες σε πρώτο χρόνο και περιμένοντας τον πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων σε δεύτερο. Τα δεσμευμένα όμως χρήματα που είναι στους εταιρικούς λογαριασμούς της Τηλέτυπος δεν έχουν εκκαθαριστεί. Δεν έχει γίνει δηλαδή απόδοση ΦΠΑ, ειδικού φόρου τηλεόρασης και δεν έχουν πει οι τράπεζες πόσα θα κρατήσουν από τα μετρητά, που υπολογίζονται σε πάνω από 7 εκατ. ευρώ, και τις εκχωρημένες απαιτήσεις (τιμολόγια), που υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ.