Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι δηλώσεις των υπουργών Επικρατείας Νίκου Παππά και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη για «πλήθος παρατυπιών» στη σύμβαση παραχώρησης του συνόλου του τηλεοπτικού φάσματος στην Digea. Είναι η πρώτη φορά που ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς αναφέρεται ανοιχτά στο σκάνδαλο της Digea, στην οποία χαρίστηκαν όλες οι ψηφιακές συχνότητες έναντι 18,3 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια. Μέχρι τώρα την επίθεση ενάντια στην Digea την έκανε σταθερά ο Χρ. Σπίρτζης, ο οποίος πριν από έναν χρόνο κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά κατά του διαγωνισμού και των ενεργειών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, που έκανε τη δημοπρασία-παρωδία με έναν μόνο υποψήφιο.
Όπως όλα δείχνουν, έφθασε πλέον η ώρα να ελεγχθεί η διαδικασία του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2014 και από τον εισαγγελέα. Τα στοιχεία τού τότε διαγωνισμού, που είχε προκηρυχθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2013 και είχε ολοκληρωθεί στις 6 Φεβρουαρίου 2014 με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ανάμεσα σε ΕΕΤΤ και Digea, έχουν κατατεθεί με ογκώδη φάκελο από τον Χρήστο Σπίρτζη.
Η εισαγγελική παρέμβαση, όπως είναι αναμενόμενο, θα βάλει φωτιά στο σκηνικό και ειδικά στους ιδιοκτήτες της Digea. Μετά την ολοκλήρωση της τηλεοπτικής αδειοδότησης σε τέσσερις νέους παίκτες, είναι φανερό πως η Digea θα πιεστεί εταιρικά. Και μια εισαγγελική έρευνα θα παίξει καταλυτικό ρόλο.
Θυμίζουμε πως στο ιδιοκτησιακό κεφάλαιο της Digea μετέχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega, ΑΝΤ1, Star, Alpha, ΣΚΑΪ και Μακεδονία TV. Το ποσοστό του Alter έχει απορροφηθεί από τους άλλους έξι μετόχους. Και ενώ τα νέα αδειούχα κανάλια θα είναι υποχρεωμένα να εκπέμψουν μέσω της Digea με ψηφιακό σήμα, δεν θα είναι και ιδιοκτήτες της εταιρείας, όπως τα παλιά, αδειούχα ή μη.
Στις καταλυτικές εξελίξεις για την Digea παίζει ρόλο και η αλλαγή του τεχνοοικονομικού μοντέλου από την ΕΕΤΤ, που μειώνει το ενοίκιο για τους πελάτες τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και τα εξώδικα των περιφερειακών καναλιών, που αμφισβητούν αίφνης τις συμβάσεις που υπέγραψαν πριν από δύο χρόνια με τον ιδιώτη πάροχο δικτύου.