Χωρίς πυξίδα και στρατηγική η κυβέρνηση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα
–Νομιμοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου με τετελεσμένα
–Η Αθήνα ζει στον δικό της κόσμο, με την Άγκυρα να καιροφυλακτεί
Άρθρο του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Χωρίς στρατηγική ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας είναι η κυβέρνηση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αρκείται στις θριαμβολογίες και στον αυτοθαυμασμό για το «τάπωμα», όπως το μετέδωσαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, του Ερντογάν στο γεύμα των ηγετών στην Πράγα, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία κινείται με άλματα επί του πεδίου.
Την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να συνέλθει από τον αιφνιδιασμό με την υπογραφή της νέας τουρκολιβυκής συμφωνίας αλλά και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής, με αιχμή την αποστρατιωτικοποίηση, τον εναέριο χώρο, τη μειονότητα της Θράκης, ένα ακόμη ανησυχητικό μήνυμα ήρθε από τις ΗΠΑ, καθώς οι περίφημες τροπολογίες Μενέντεζ στο νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, που έβαζαν όρους στην πώληση των F-16, τελικά αποσύρθηκαν.
♦ Η ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά δεν αποτελεί ασπίδα απέναντι στην Τουρκία
Βεβαίως, όπως δηλώνουν γνώστες της υπόθεσης, η τροπολογία που θέτει ως όρο να μη γίνονται υπερπτήσεις του ελληνικού εδάφους παραμένει στη Βουλή, αλλά η εξέλιξη στη Γερουσία είναι ανησυχητική, καθώς δείχνει ότι η καμπάνια που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες η τουρκική κυβέρνηση, διαθέτοντας εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και μισθώνοντας μεγάλες εταιρείες δημοσίων σχέσεων, αποδίδει καρπούς. Και υπάρχει ακόμη πιο έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του αμερικανού Συμβούλου Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη και τις συνομιλίες που είχε με τον έμπιστο συνεργάτη του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Μπάιντεν είχε υποσχεθεί στον Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο ότι θα προσπαθήσει να πείσει το Κογκρέσο να ξεμπλοκάρει την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία και την αναβάθμιση των παλιών.
Η Αθήνα γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν διαρκώς σε αυτό το τεταμένο κλίμα με την Τουρκία και πιθανότατα η απεμπλοκή της διαδικασίας των F-16 να είναι το πιο ανώδυνο αντάλλαγμα που θα μπορούσε να προσφέρουν στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί ότι θα αναζητήσει σύγχρονα μαχητικά από άλλες πηγές, όπως είναι η Βρετανία και η Ρωσία. Μετά μάλιστα τον εκβιασμό του προς τη Σουηδία, η Στοκχόλμη ανακοίνωσε ήδη ότι θα άρει το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία μόλις ολοκληρωθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Η Αθήνα έχει στηρίξει μονόπλευρα τις προσδοκίες της για έξωθεν στήριξη, στην αντιπαράθεση με την Τουρκία, στις ΗΠΑ, όπου εξάλλου, με επιλογή της κυβέρνησης, θα στρέψει και ένα μεγάλο μέρος των αμυντικών δαπανών, μετά τα γαλλικά Rafale και τις Belharra. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ουάσινγκτον επικρατεί σταθερά η αντίληψη της Τουρκίας ως πυλώνα της Δύσης, που πρέπει να κρατηθεί με κάθε κόστος.
Διαβάστε την συνέχεια στο paron.gr