Τιμωρούν την επιτυχία -Θα επιδοτούνται λιγότερα επεισόδια και κύκλοι σειρών
Με τιμωρία θα κινδυνεύουν οι πετυχημένες παραγωγές σειρών και ταινιών στην Ελλάδα. Το πολυσέλιδο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού για την κατάργηση του ΕΚΟΜΕ και τη συγχώνευσή του με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεν θα επιδοτεί τον τρίτο κύκλο σειρών που θα σημειώνουν επιτυχία. Αν, π.χ., το «Game of Thrones» ερχόταν στην Ελλάδα για γυρίσματα, η επιδότησή του θα σταματούσε στον δεύτερο κύκλο! Επιπλέον, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από τις 5 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ο νέος φορέας με το όνομα Cash Rebate Greece, δεν θα δέχεται αιτήσεις, εξέλιξη αρνητική για τη διεθνή εικόνα της χώρας. Στη συνέχεια, για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, χρειάζεται και νέες υπουργικές αποφάσεις… Παράλληλα, δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι και σήμερα τι θα γίνει με τις πληρωμές που έχει σε εκκρεμότητα το ΕΚΟΜΕ απέναντι σε εταιρείες του εξωτερικού, παραγωγούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.
Το πρόγραμμα στήριξης οπτικοακουστικών έργων, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου της Λίνας Μενδώνη (πρόγραμμα CRGR), περιλαμβάνει τρία διακριτά καθεστώτα ενίσχυσης το CRGR-FTV, το CRGR-Animate και το CRGR-Video Game Development. Τα σχέδια επιδοτούνται με ποσοστό έως και 40%, όπως ισχύει και σήμερα, επί της αξίας των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής.
Για να χρηματοδοτηθεί κάθε σχέδιο, πρέπει να έχει τουλάχιστον συνολικές επιλέξιμες δαπάνες:
– 200.000 ευρώ επί κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας μυθοπλασίας και 60.000 ευρώ για ντοκιμαντέρ.
– 60.000 ευρώ για δαπάνες επί κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας μικρού μήκους, ανεξαρτήτως περιεχομένου.
– 120.000 ευρώ ανά παραγόμενο επεισόδιο για μίνι τηλεοπτικές σειρές μυθοπλασίας έως 16 επεισόδια, ανεξαρτήτως εάν βασίζονται σε πρωτότυπο σενάριο ή αποτελούν διασκευή προηγουμένου έργου.
– 35.000 ευρώ ανά παραγόμενο επεισόδιο για σειρές μυθοπλασίας με ελάχιστο αριθμό τα 17 επεισόδια και έως δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος έχει ανώτατο όριο τα 150 επεισόδια και ο δεύτερος μπορεί να αυξημένος έως και 25%.
– 25.000 ευρώ ανά παραγόμενο επεισόδιο για δαπάνες επί επεισοδίου ή κύκλου επεισοδίων τηλεοπτικής σειράς με περιεχόμενο δημιουργικής τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ). Και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ένα ανώτατο όριο 150 επεισοδίων στον πρώτο κύκλο, +25% για τον δεύτερο.
– Στην περίπτωση οπτικοακουστικών έργων με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 8.000.000 ευρώ που αφορούν αμοιβές σκηνοθέτη και δύο πρωταγωνιστές, επιτρέπεται η λήψη παραστατικών που έχουν εκδοθεί από φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες ή άλλες νομικές οντότητες με καταστατική έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση σε χώρα της αλλοδαπής.
Οι επιλέξιμες δαπάνες για τα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-FTV και CRGR-Animate αφορούν αμοιβές σεναριογράφου, σκηνοθέτη και πνευματικά δικαιώματα για μουσική επένδυση. Και ακόμη δαπάνες για κάθε είδους παροχή υπηρεσιών που αφορά άμεσα την παραγωγή του οπτικοακουστικού έργου, όπως διαμονή και διατροφή, μετακινήσεις, ενοικίαση εξοπλισμού, στούντιο, δαπάνες μεταπαραγωγής (μισθολογικό κόστος των θέσεων εργασίας για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, δαπάνες προμήθειας υλικών και δαπάνες που αφορούν τη βελτίωση της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία.