– Κερδισμένοι οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας
Βαρύ το φορολογικό τοπίο στα ΜΜΕ, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία τους, με τον φόρο – εισφορά του 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ. Η ελάφρυνση των επιχειρήσεων media από τους επιπλέον φόρους είναι επιβεβλημένη για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά η αγορά.
Ο χάρτης των φόρων, των εισφορών και των τελών στα media έχει ως εξής:
Ειδικός φόρος τηλεόρασης: Παραμένει στο 20% για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας που δεν έχουν πάρει άδεια. Στο ίδιο επίπεδο είναι και για τους περιφερειακούς σταθμούς, που δεν προβλέπεται να αδειοδοτηθούν. Από την 1η Απριλίου 2018 μειώθηκε στο 5% για τις αδειοδοτημένες πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης (Cosmote TV, Nova) και για την ΕΡΤ.
Φόρος συνδρομητικής τηλεόρασης – internet: Από το καλοκαίρι του 2016 οι φορείς συνδρομητικής TV επιβαρύνονται με φόρο 10% στις συνδρομές για τις τηλεοπτικές υπηρεσίες και με 5% για τις υπηρεσίες διαδικτύου. Η ιδέα επιπλέον φορολόγησής τους ανήκει στην ΕΙΤΗΣΕΕ.
Άδειες: Οι εταιρείες συνδρομητικής έχουν πληρώσει ένα εφάπαξ ποσό για την απόκτηση της σχετικής άδειας και έχουν υπογράψει σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο διάρκειας 15 ετών. Η Nova έχει καταβάλει 2.176.375 ευρώ και ο ΟΤΕ 2.696.257 ευρώ. Οι αδειοδοτημένοι σταθμοί εθνικής εμβέλειας θα πληρώσουν 10 εκατ. ευρώ σε 10 έτη, καταβάλλοντας 3,5 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Τέλη χρήσης: Οι εταιρείες συνδρομητικής πληρώνουν ετήσιο τέλος από 0,5% έως 3% επί του τζίρου τους, ανάλογα με τα έτη λειτουργίας τους. Καθώς οι τζίροι είναι υψηλοί, η Nova από το 2012 μέχρι το 2015 κλήθηκε να πληρώσει 16 εκατ. ευρώ. Οι ελεύθεροι σταθμοί πληρώνουν ένα μηνιαίο «ενοίκιο» στην Digea, στην οποία έχουν εκχωρηθεί οι επίγειες συχνότητες έως το 2019. H Digea πληρώνει στο Δημόσιο για το διάστημα αυτό το ποσό των 18.300.000 ευρώ.
«Επιστροφές»: Από την 1η Φεβρουαρίου 2018 μειώθηκαν οι «επιβραβεύσεις» από το 9,9% ανά διαφήμιση στο 4%. Η μείωση αυτή ωφελεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς και μειώνει το ποσοστό έμμεσου κέρδους των διαφημιστικών εταιρειών και των media shops.
Αγγελιόσημο: Η υποχρέωση καταβολής αγγελιοσήμου (21,5% ανά διαφήμιση) καταργήθηκε με το τρίτο Μνημόνιο. Αποτελούσε πάγιο αίτημα διαφημιζομένων, διαφημιστών και ιδιοκτητών ΜΜΕ.
Εισφορά 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ: Το αγγελιόσημο αντικαταστάθηκε από τη συγκεκριμένη εισφορά, ύστερα από ιδέα πάλι της ΕΙΤΗΣΕΕ. Επιβάλλεται στο σύνολο των ΜΜΕ (εφημερίδες, ραδιόφωνα, ελεύθερη τηλεόραση, συνδρομητική TV, ΕΡΤ, ενημερωτικές ιστοσελίδες). Ωφελημένοι είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ενώ επιβαρύνεται επιπλέον ο υπό κατάρρευση Τύπος και η συνδρομητική τηλεόραση, που έχει μικρό αριθμό προσωπικού. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα ενισχύσει τις εφημερίδες από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΕΦΚΑ: Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται με ΔΠΥ επιβαρύνονται με επιπλέον εισφορές, που συχνά καλύπτουν και εκείνες του εργοδότη τους, σε ποσοστό που φθάνει σχεδόν στο 30%.
Φοροαπαλλαγές: Οι πολυεθνικές ψηφιακές εταιρείες επικοινωνίας (Facebook, Google, YouTube) καταβάλλουν στην καλύτερη περίπτωση ελάχιστους φόρους, ενώ εισπράττουν έσοδα από τη διαφήμιση. Ομοίως, στην Ελλάδα δραστηριοποιείται το συνδρομητικό τηλεοπτικό δίκτυο Netflix, μέσω internet, χωρίς υποχρέωση καταβολής φόρων και τελών.