«Οι παίκτες της Αγγλίας δεν θα υπoκύψουν στην πίεση του παρελθόντος», δήλωσε ο μάνατζερ Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, μετά τη νίκη της ομάδας του επί της Κολομβίας στα πέναλτι, στον τελευταίο αγώνα της φάσης των «16» και πριν από την αναμέτρηση με τη Σουηδία στους προημιτελικούς.
Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Αγγλίας, σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου που οδηγείται στην διαδικασία των πέναλτι, μετά από τις ήττες του 1990, του 1998 και του 2006.
Ο Έρικ Ντάιερ σημείωσε το νικηφόρο γκολ, αφού προηγουμένως ο Τζόρνταν Πίκφορντ απέκρουσε το πέναλτι που εκτέλεσε ο Κάρλος Μπάκα.
«Σήμερα ήταν μια ξεχωριστή βραδιά για κάθε Άγγλο»,δήλωσε ο Σάουθγκεϊτ στο BBC.
«Είπα στους παίκτες να προσπαθήσουμε να γράψουμε τη δική μας ιστορία. Ο καθένας τους γράφει τη δική του ιστορία. Δεν πρέπει να υποκύψουμε στην πίεση του παρελθόντος».
Πριν από αυτό το παιχνίδι, η Αγγλία είχε κερδίσει μόνο δύο αγώνες νοκ-άουτ σε Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1990. Η στιγμή που όλοι πίστεψαν ότι μπορεί να κερδίσει αγώνα νοκ-άουτ για τρίτη φορά στην ιστορία της, ήταν όταν ο αρχηγός της Χάρι Κέιν πήρε το προβάδισμα από το σημείο του πέναλτι.
Ωστόσο, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων στο στάδιο Σπαρτάκ, ο αμυντικός της Κολομβίας Γέρι Μίνα, εκτελώντας το πρώτο κόρνερ της Κολομβίας στο ματς, κατάφερε να ισοφαρίσει στο σκορκαι να οδηγήσει το παιχνίδι στην παράταση. Έτσι, έγινε ο δεύτερος σκόρερ της χώρας του, στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τον Ροντρίγκες.
Παρά το ότι και οι δύο ομάδες είχαν κάποιες καλές στιγμές, η παράταση έληξε χωρίς γκολ και έτσι ο αγώνας έμελλε να κριθεί στα πέναλτι.
Ο Οσπίνα απέκρουσε το πέναλτι του Χέντερσον, ενώ στη συνέχεια, ο Ουρίμπε έχασε την ευκαιρία να δώσει το προβάδισμα στην Κολομβία όταν έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι. Έπειτα, εκείνος που ανέλαβε δράση για την Αγγλία ήταν ο Πίκφορντ, ο οποίος έπιασε το πέναλτι του Μπάκα και έστειλε τα «λιοντάρια» στους προημιτελικούς. Μάλιστα, ο Αγγλος τερματοφύλακας έγινε ο πρώτος που σώζει πέναλτι σε Μουντιάλ, μετά τον Σίμαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Επόμενη στάση; Ο αγώνας κόντρα στη Σουηδία στην φάση των προημιτελικών.
«Τώρα σκέφτομαι τη Σουηδία. Είναι μια ακόμη ομάδα απέναντι στην οποία έχουμε ένα κακό ρεκόρ, καθώς την υποτιμούμε εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Σάουθγκεϊτ.
Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που η Αγγλία έφτασε στη διαδικασία των πέναλτι σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου και η πρώτη φορά που βγήκε νικήτρια, σπάζοντας τη γνωστή «κατάρρα των πέναλτι» που την ακολουθούσε.
Ήταν ένα θυελλώδες παιχνίδι, με πολλά στενά μαρκαρίσματα, κίτρινες κάρτες και πίεση.
Η Αγγλία κατάφερε να πάρει την πρόκριση και συνεχίζει την διαδρομή για τη διεκδίκηση του Παγκόσμιου Τροπαίου, μαζί με τη Βραζιλία και τη Γαλλία, τη στιγμή που ιστορικές ομάδες όπως η Γερμανία, η Αργεντινή, η Ισπανία και η Πορτογαλία γύρισαν σπίτι τους.
Από ό,τι φαίνεται, η Αγγλία κέρδισε το στοίχημα με την ιστορία της, ενώ ο αρχηγός της, Χάρι Κέιν, έφτασε τα έξι γκολ στη φετινή διοργάνωση (τα τρία από τα οποία ήταν πέναλτι) και κατάφερε να ισοφαρίσει το αγγλικό ρεκόρ του Γκάρι Λίνεκερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986. Αν συνεχίσει έτσι, θα είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για το «Χρυσό παπούτσι» και μένει να δούμε ποιος θα είναι ο τοπ σκόρερ του Μουντιάλτελικά.