Από την παράταξη «Άμεση Δημοκρατία-120»
Στον απόηχο των εκλογών στην ΕΣΠΗΤ και ΕΣΗΕΑ η «Άμεση Δημοκρατία-120» παρουσιάζει τα στοιχεία που σχετίζονται με τη συμμετοχή της στις εκλογές της ΕΣΠΗΤ, καθώς επίσης και την κατάσταση στις δημοσιογραφικές Ενώσεις που οδήγησε στα τρομακτικά ποσοστά αποχής. Γαλλία γίναμε, ίδια ποσοστά είχε και η Γαλλία!
Η αποχή εκφράζει την απόρριψη του «Συνδικαλιστικού Ιερατείου» που διαπερνά τις διοικήσεις των Ενώσεων, ως μη αποδεκτό εργαλείο επίτευξης λύσεων στα σοβαρά προβλήματα πριν ακόμη από την κρίση, τα οποία επιδεινώθηκαν από την ξενοκρατία της Τρόικα και την Κατοχή που επέβαλλε στην Ελλάδα.
Η φοβερή αποχή, αρχικά, των μελών της ΕΣΗΕΑ στον δεύτερο γύρο εκλογών Πειθαρχικών Συμβουλίων ήταν επιβεβαίωση ότι τα μέλη της έφτασαν στα όρια ανοχής. Κάπου το ένα τέταρτο των μελών ψήφισε και λίγο πιο πάνω από το ένα τρίτο του πρώτου γύρου. Οι εκλογές στην ΕΣΠΗΤ αμέσως μετά το επιβεβαίωσαν αυτό με το 60% περίπου αποχής που «πετύχαμε».
Αν δούμε την πραγματικότητα, τα μέλη αποδεσμεύτηκαν όχι μόνο από τη διοίκηση της επιμέρους Ένωσης, αλλά και από την διαδικασία ανάδειξης εκπροσώπων που θα κάνουν κάποιο διοικητικό έργο. Δηλαδή, απο-νομιμοποίησαν τόσο τις διοικήσεις όσο και τις παρατάξεις που λάβαμε μέρος στη διαδικασία! Η στάση της αποχής ήταν συλλογική έκφραση της ατομικής στάσης και απόφασης του κάθε μέλους να ψάξει για λύση έξω από το διοικητικό πλαίσιο διαχείρισης εξουσίας που εκφράζει το πλέγμα διοίκησης – παρατάξεων. Δηλαδή, η αποχή είναι συλλογική έκφραση της ατομικής ενέργειας του κάθε μέλους να περιφρουρήσει την εξουσία του ως μέλος και να μην την «εμπιστευθεί» σε αυτό το πλέγμα διοίκησης – παρατάξεων. Αυτή την απαίτηση η λύση να προέλθει έξω από το προαναφερθέν διοικητικό πλαίσιο διαχείρισης εξουσίας, η Άμεση Δημοκρατία – 120 θα κινηθεί να καλύψει, όπως άλλωστε ήταν και βασική προεκλογική δέσμευση. Και θα το προωθήσουμε με βάση δημόσια διαβούλευση τόσο διαδικτυακά με πλατφόρμα λογισμικού για διαμόρφωση νομοσχεδίων όσο και με άλλους τρόπους δημοσιοποίησης και επικοινωνίας.
Η παράταξη δημιουργήθηκε με θεμελιώδη σκοπό να λειτουργήσει καταλυτικά μεταξύ του δημοσιογραφικού χώρου και της κοινωνίας, δεδομένου ότι ο χώρος μας χρησιμοποιήθηκε ως ζωτικός αντικοινωνικός μηχανισμός για να επιβληθεί η σημερινή Κατοχή με όλη την σχετική κοινωνική καταστροφή. Μόνο με εξωτερική παρέμβαση και ενεργοποίηση της κοινωνίας για να διαμορφώσουμε μαζί το νομικό πλαίσιο που θα φέρει τις λύσεις, μπορεί να έχει ελπίδα ο δημοσιογραφικός χώρος ότι θα γίνει πάλι υγειές στοιχείο της κοινωνίας. Η αποχή έδειξε ότι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι δεν δέχονται τις δομές των Ενώσεών τους ως τμήμα για παραγωγή των λύσεων. Πολλοί μάλιστα θεωρούν τις δομές των διοικήσεων στις Ενώσεις ως τμήμα του προβλήματος! Ως κομματικά υποταγμένες στα μνημονιακά συμφέροντα.
Η πορεία αποδέσμευσης των μελών από το διοικητικό πλαίσιο διαχείρισης εξουσίας των Ενώσεων δεν είναι κάτι νέο. Τα τελευταία χρόνια διαρκώς η αντιπολίτευση κατηγορούσε την εκάστοτε διοίκηση ότι διώχνει τα μέλη, δημιουργεί απάθεια, αποξενώνει τα μέλη κλπ βλέποντας και την χαμηλή συμμετοχή σε συνελεύσεις και αλλού. Και όταν οι ρόλοι αντιστρέφονταν η πρώην διοίκηση και νυν αντιπολίτευση κατηγορούσε τη νυν διοίκηση … για τα ίδια ακριβώς!
Για την ΕΣΠΗΤ, η δεκαετία αυτή είναι χαρακτηριστική. Το 2011 στις αντίστοιχες εκλογές για ΠΟΕΣΥ, τα έγκυρα ψηφοδέλτια πλησίασαν τα 500 αν και τα μέλη ήταν αρκετά λιγότερα σε σχέση με φέτος. Το 2014, με περισσότερα μέλη από το 2011, τα έγκυρα ήταν στα σημερινά επίπεδα αν και φέτος τα μέλη είναι περισσότερα. Σύμφωνα με τις καταγραφές στον κατάλογο μελών, στην ΕΣΠΗΤ είναι γραμμένα κάτι περισσότερο από 1000 μέλη. Στις εκλογές τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 413 και τα λευκά και άκυρα 15. Ήταν η απολύτως χαμηλότερη συμμετοχή. Το 2011 με λιγότερα μέλη το ποσοστό συμμετοχής ήταν αυτοκρατορικού επιπέδου σε σχέση με τώρα. Τα μέλη έδωσαν το μήνυμα ότι τρία στα πέντε περιμένουν λύση έξω από τον διοικητικό και κομματικοποιημένο χώρο των Ενώσεων.