ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το ευρωπαϊκό γαλλόφωνο τηλεοπτικό κανάλι ARTE (arte.tv) με έδρα το Στρασβούργο, στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιεί με θέμα τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία στην Ελλάδα, επισκέφτηκε σήμερα τον Αθήνα 9,84 για συνέντευξη με τις Ντάμες Σπαθί, Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, οι οποίες αναδεικνύουν καθημερινά μέσα από την εκπομπή τους, κοινωνικού χαρακτήρα ζητήματα, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
Συνεργείο του ARTE (arte.tv) βιντεοσκόπησε την εκπομπή που μεταδόθηκε και μέσω Live Streaming και στη διάρκειά της, οι Ντάμες Σπαθί, συνομίλησαν τηλεφωνικά με την Aλεξάνδρα Μάκου, μητέρας της 26χρονης Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, την οποία δολοφόνησε στην Φολέγανδρο στις 16 Ιουλίου 2021 ο σύντροφός της χτυπώντας την και πετώντας την στη θάλασσα.
Μέσω του σταθμού της πόλης, η κ. Μάκου, απευθύνθηκε στο κοινό του ARTE (arte.tv) προσπαθώντας να γίνει η φωνή της αδικοχαμένης κόρης της και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στη μνήμη όλων των γυναικών που υπήρξαν θύματα γυναικοκτονίας.
Α. Μάκου: Δυστυχώς, η πολιτεία δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος του φαινομένου των γυναικοκτονιών
«Λυπάμαι και νιώθω απογοητευμένη που μετά από τρία χρόνια που έχω χάσει το παιδί μου, δεν βλέπω να αλλάζει κάτι. Ίσως να μη μπορούμε να εξαλείψουμε τη βία αλλά μπορούμε να μειώσουμε τα περιστατικά. Θα πρέπει να συμβάλουμε στο να μη συμβούν και άλλες γυναικοκτονίες. Δυστυχώς, η πολιτεία δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος του φαινομένου. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα με τη συνδρομή της πολιτείας, των δήμων, των σχολείων αλλά και μέσα από την ίδια την οικογένεια γιατί πίσω από κάθε δολοφόνο υπάρχει μια οικογένεια. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το πως μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι γιατί συντηρούμε την πατριαρχία. Η πολιτεία είναι κακοποιητική απέναντί μας. Δεν υπάρχουν νόμοι που να προστατεύουν τις γυναίκες άμεσα. Δεν φτάνει μόνο να έχουμε δομές για τις κακοποιημένες γυναίκες. Πρέπει κάποιος να τις πάει εκεί. Θεωρώ ότι ο κακοποιητής πρέπει να πάει σε δομή και όχι η κακοποιημένη γυναίκα, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Γιατί πρέπει να βάζουμε πάντα τη γυναίκα σε αυτή τη διαδικασία;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που έχω χάσει το παιδί μου δε με ενδιαφέρει αν αυτός που της αφαίρεσε τη ζωή θα τιμωρηθεί με ισόβια ή αν θα βγει από τη φυλακή σε 10 χρόνια. Θα με ενδιέφερε να μην είχε φτάσει σε αυτήν την πράξη».
ΑΘΗΝΑ 9,84: Ενημέρωση χωρίς playlist