ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η δημόσια τηλεόραση, αποτίνοντας φόρο τιμής στον μεγάλο δημιουργό και στον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, από την πρώτη στιγμή της είδησης του θανάτου του, τροποποίησε το πρόγραμμά της, και αυτό θα πράξει και τις επόμενες ώρες σε όλα τα κανάλια της μεταδίδοντας ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ, συνεντεύξεις με τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό, καθώς και συναυλίες του που έχουν σημαδέψει την ιστορία του τόπου μας.
Απόψε, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, μάλιστα, στην ΕΡΤ1 θα μεταδοθεί μια αφιερωματική εκπομπή σε όλη τη διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη, που ετοιμάζεται τις τελευταίες ώρες, αξιοποιώντας το μοναδικό Αρχείο της ΕΡΤ, ενώ στις 23:00 μια σπάνια συναυλία που έδωσε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης στον Λυκαβηττό το 1977, με αφήγηση του Μάνου Κατράκη και τη μοναδική φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Παράλληλα στην ΕΡΤ2, από τις 16:00 ώς τις 20:00, θα μεταδοθεί η αξέχαστη συναυλία που δόθηκε με αφορμή τα 85α γενέθλια του μουσικοσυνθέτη, ενώ απόψε στην ΕΡΤ3 το αφιέρωμα που έγινε με αφορμή την υποψηφιότητά του για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2000.
Τέλος, ήδη από το μεσημέρι και στο ERTFLIX υπάρχει ειδική κατηγορία με όλες τις εκπομπές που θα προβληθούν, όπως και σπάνια ντοκουμέντα από το Αρχείο της ΕΡΤ.
Αναλυτικότερα, για σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα της ΕΡΤ1 έχει διαμορφωθεί ως εξής:
ΕΡΤ1
Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021
19:20 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (Ε) W
«Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη (1966)
Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη «Ρωμιοσύνη», μία από τις πιο σημαντικές δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, σφραγισμένη από την αξεπέραστη ερμηνεία του πιο αντιπροσωπευτικού ερμηνευτή του, του Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Το νήμα, όμως, της αφήγησης ξετυλίγει ο ίδιος ο συνθέτης. Με λόγο χειμαρρώδη, στοχαστική διάθεση και τη σπάνια αφηγηματική διάθεση που τον διακρίνει, εξιστορεί την πορεία ενός έργου που σφραγίζει μια εποχή και το χαρακτηρίζουν η γενναιότητα και η αγάπη για την πατρίδα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία.
Σκηνοθεσία-παραγωγή: Γιώργος Χρ. Ζέρβας
Έρευνα-σενάριο: Γιώργος Χρ. Ζέρβας, Βαγγέλης Παπαδάκης.
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε. 2007
20:00 Αφιέρωμα στη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη από το Αρχείο της ΕΡΤ
Από το «Αλάτι και Πιπέρι» του 1975 και την εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση να τραγουδούν στο πιάνο του σπιτιού του συνθέτη, έως την πολύωρη συνέντευξη του Μίκη στην εκπομπή «Στα Άκρα» και στη Βίκυ Φλέσσα, πολλές είναι οι εκπομπές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης που είναι αφιερωμένες στον ανυπέρβλητο μουσικό και αγωνιστή για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη.
Ο Μίκης μιλάει για το μουσικό έργο του, που αγαπήθηκε και τραγουδήθηκε από την μια άκρη της χώρας στην άλλη, στο πείσμα των πολιτικών περιπετειών που δίχαζαν για δεκαετίες τους Έλληνες. Μιλάει, όμως, χωρίς φόβο αλλά με πάθος και για την πολιτική του δράση, τα πιο σημαντικά κεφάλαια της οποίας παρακολουθούν τις περιπέτειες του τόπου μας από την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τις πολώσεις και την αστάθεια της δεκαετίας του ’60, τη Χούντα και την πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο έως και τις αρχές του 21ου αιώνα.
Αρχισυνταξία-Αφήγηση: Ματίνα Καλτάκη
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ολυμπιάδα Σιώζου
Μία παραγωγή της Διεύθυνσης Αρχείου της ΕΡΤ
23:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ (1977)
Η ΕΡΤ παρουσιάζει το λαϊκό ορατόριο «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ», τον τέταρτο κύκλο Συναυλιών Μουσικός Αύγουστος του Μίκη Θεοδωράκη από το Θέατρο Λυκαβηττού.
Καλοκαίρι του 1977: Ο «Μουσικός Αύγουστος» του Μίκη Θεοδωράκη στο Θέατρο του Λυκαβηττού είναι πια γεγονός. Ιστορική στιγμή για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα καθώς οι μελωδίες του Μίκη πλημμυρίζουν, επιτέλους, από κει ψηλά το λεκανοπέδιο μέσα από 28 συναυλίες και 11 έργα.
Προτελευταίο έργο είναι «Το Άξιον Εστί». Στη σκηνή παρελαύνουν πολλοί από τους συντελεστές της μεγαλειώδους πρώτης ηχογράφησης του έργου το 1964.
Διευθύνει ο Μίκης Θεοδωράκης, αφηγείται ο Μάνος Κατράκης, επικεφαλής της Λαϊκής Ορχήστρας είναι ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Λάκης Καρνέζης, ο ρόλος του λαϊκού τραγουδιστή ανήκει πλέον δικαιωματικά στον Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Διευθύνει ο συνθέτης.
EΡΤ2
16:00-20:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ
85 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης, γενέθλια στον Λυκαβηττό (2010)
Περισσότεροι από 3.000 θεατές συγκεντρώθηκαν στις 29 Ιουλίου 2010 στο Θέατρο του Λυκαβηττού, για να γιορτάσουν τα 85α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, με μια συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» και δεκάδες συμμετέχοντες καλλιτέχνες.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας, ενώ συμμετείχαν εκτός από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», οι καλλιτέχνες: Λουκιανός Κηλαηδόνης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Σαββόπουλος, Νένα Βενετσάνου, Καλλιόπη Βέττα, Λία Βίσση, Μαρία Βλάχου, Πέτρος Γαϊτάνος, Γλυκερία, Δώρος Δημοσθένους, Βάσια Ζήλου, Αντώνης Καλογιάννης, Βασίλης Λέκκας, Μαίρη Λίντα, Δημήτρης Μπάσης, Πέτρος Πανδής, Σοφία Παπάζογλου, Ναταλία Ρασούλη, Γιάννης Σιδηράς, Αλέξανδρος Χατζής, Lina Orfanos, Κάκια Ιγερινού, Μπέσυ Μάλφα, Γιάννης Μπέζος, Κατερίνα Παπουτσάκη, Παναγιώτης Πετράκης, Άννα Φόνσου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, o συνθέτης και πιανίστας Gerhard Folkerts, η Αρετή Κετιμέ και ο στιχουργός Μανώλης Ρασούλης.
20:00-22:00 ΣΤΑ ΑΚΡΑ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ (1ο επεισόδιο)
Ο Μίκης Θεοδωράκης αφηγήθηκε τον πολυτάραχο πολιτικό και μουσικό του βίο στην εκπομπή «ΣΤΑ ΑΚΡΑ», με τη Βίκυ Φλέσσα, στη δημόσια τηλεόραση σε 5 συνεχή μέρη, διαρκείας 2 και πλέον ωρών το καθένα, τον Ιανουάριο του 2010, τα οποία θα προβληθούν εις μνήμην του από απόψε Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ, στην ΕΡΤ2.
Στο Α’ μέρος, ο μέγας Έλληνας συνθέτης, μεταξύ άλλων, θυμάται τα παιδικά του χρόνια στην Κεφαλονιά, στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στην Τρίπολη, την παρ’ ολίγον απόπειρα αυτοκτονίας στα 15 χρόνια του με την εφηβική μεταφυσική αγωνία, τη βαθιά επιρροή του από τη βυζαντινή μουσική, καθώς πήγαινε με τον πατέρα του κάθε Κυριακή στην Εκκλησία, αλλά άκουγε και τη Σμυρνιά γιαγιά του, Σταματία, να ψάλει ολημερίς βυζαντινούς ύμνους και να τής κάνει ο ίδιος δεύτερη φωνή, τη συγγένειά του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Επίσης, διηγείται την πρώτη σύλληψή του από τους Ιταλούς και πώς ο τότε διοικητής της Αστυνομίας στην Τρίπολη, ο Φεστούτσιο, μουσικόφιλος ων, προειδοποίησε τον πατέρα του Μίκη ότι ο γιος του κινδυνεύει να τον απαγχονίσουν οι Γερμανοί, που έρχονταν.
Για τον Έλληνα συνθέτη, την προσφορά και το έργο του μιλούν κατά τη διάρκεια του αφιερώματος -μεταξύ άλλων προσωπικών μαρτυριών- ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξης Τσίπρας, η Αλέκα Παπαρήγα και ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Αρχισυνταξία-Δημοσιογραφική επιμέλεια-παρουσίαση: Βίκυ Φλέσσα
Σκηνοθεσία: Κώστας Διαμαντής
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου
Μοντάζ: Διονύσης Βαρχαλάμας
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου
22:00-23:30 ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ
Η πολυσήμαντη παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στην πατρίδα μας, αλλά και σε ολόκληρη την οικουμένη, τον κατατάσσει ως το πιο σημαντικό πρόσωπο που σηματοδότησε με το μουσικό έργο του -κι όχι μόνο- την Ελλάδα με παγκόσμια αποδοχή και απήχηση. Είναι ο εθνικός μας συνθέτης.
Η ταινία για τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού παρουσιάζεται ως ντοκουμέντο και έχει καταγραφεί σε φιλμ επί σειρά ετών από τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη (από το 1983), με το σκοπό να δημιουργηθεί ένα 5ωρο ντοκιμαντέρ αποτελούμενο από πέντε αυτόνομες ταινίες με τις αντίστοιχες πλευρές της προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη. Η ταινία που προβλήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1999 με την ολοκλήρωση του 20ού αιώνα από τη δημόσια τηλεόραση και αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση της όλης αυτοβιογραφικής καταγραφής-ταινίας που είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του «εθνικού μας συνθέτη», θα μεταδοθεί σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021, στις 22:00, στην ΕΡΤ2.
Στην ταινία ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για το τι τον καθόρισε και τον διαμόρφωσε, για τη ζωή, την πολιτική, τη σημασία της μουσικής και άλλα. Παράλληλα, η ταινία διανθίζεται από συναυλίες-ντοκουμέντα και τραγούδια που αγαπήθηκαν από πολλές γενιές και αποτελούν διαχρονικά σύμβολα αγώνων και ελπίδας.
ΕΡΤ3
18:00- 19:00 ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ 1821
Την 25η Μαρτίου 2000, το ΑΠΘ τίμησε την επέτειο της Επανάστασης του 1821 με το έργο του Άγγελου Σικελιανού «Πνευματικό Εμβατήριο».
Το έργο αλλά και τον πανηγυρικό της ημέρας, με τίτλο ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821, παρουσίασε ο Μίκης Θεοδωράκης στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Συμμετέχει η χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και η Ορχήστρα του ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μητρόπουλου και του Μίκη Θεοδωράκη, η Μακαρία Ψιλιτέλλη, ο Κώστας Μιχαλακόπουλος και ο Παναγιώτης Καραδημήτρης.
Επιμέλεια-σκηνοθεσία: Γιώργος Λογοθέτης
Διεύθυνση παραγωγής: Φωτεινή Χαραλαμπίδου
23:00-00:00 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του μεγάλου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη, διάρκειας 60 λεπτών, παραγωγής ΕΡΤ3.
Τα γυρίσματα έγιναν στη Στοκχόλμη, στην Ισπανία (Τολέδο), στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), στο Βελιγράδι, στα Σκόπια και στις Πρέσπες. Το αφιέρωμα έγινε με αφορμή την υποψηφιότητά του για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2000. Η υποψηφιότητά του στηρίχθηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας, τον πνευματικό κόσμο αλλά και από προσωπικότητες με διεθνές κύρος και ακτινοβολία.
Σκηνοθεσία – δημοσιογραφική επιμέλεια: Γιώργος Λογοθέτης
Διεύθυνση παραγωγής: Φωτεινή Χαραλαμπίδου
ERTFLIX
To ERTFLIX δημιουργεί την ειδική κατηγορία «Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη», που θα περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω εκπομπές και συναυλίες, καθώς επίσης και επιπλέον αρχειακό υλικό με ιστορική, πλέον, αξία για τον Μίκη Θεοδωράκη.
ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ στον ιστότοπο https://www.ert.gr/ert-arxeio/
Ο Βασίλης Τσιβιλίκας, ο Μίμης Πλέσσας και ο Κώστας Φέρρης φιλοξενούν στο «Καλλιτεχνικό καφενείο» τον Μίκη Θεοδωράκη και τους συνεργάτες του. Η εκπομπή, που αποτελείται από δύο μέρη, προβλήθηκε τον Μάρτιο του 1986 και συγκεκριμένα 1/3/1986 και 8/3/1986.