Η ΕΡΤ τιμά και φέτος την επέτειο του Πολυτεχνείου με σειρά ντοκιμαντέρ και αφιερωματικών εκπομπών.
ΕΡΤNEWS
Το 24ωρο ενημερωτικό κανάλι της ΕΡΤ, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, θα μεταδίδει αφιερώματα για την επέτειο, καθώς και ρεπορτάζ από τον χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά και την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Aναφορές θα γίνουν και από τις ενημερωτικές εκπομπές του. Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Επτά» που επιμελείται και παρουσιάζει η Βάλια Πετούρη και θα μεταδοθεί στις 20:15. Στις 23:00 τη σκυτάλη παίρνει ο Δημήτρης Κοτταρίδης και το «Βράδυ Κυριακής» με θέμα τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της φοιτητικής εξέγερσης
ΕΡΤ2
Ανήμερα της επετείου, στις 10:30 μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Ημέρες Πολυτεχνείου με τον φακό των Ελλήνων και ξένων οπερατέρ».
Το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Δημήτρη Παπαναγιώτου, που παρουσιάστηκε το 1978 με αφορμή τον εορτασμό της πέμπτης επετείου από την εξέγερση, είναι βασισμένο σε κινηματογραφικά ντοκουμέντα επαγγελματιών οπερατέρ, οι οποίοι κατέγραψαν με την κάμερά τους τα γεγονότα.
Έλληνες κινηματογραφιστές και συνεργάτες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων περιγράφουν σκηνές από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπως τις βίωσαν ως αυτόπτες μάρτυρες. Μιλούν για τις επικίνδυνες συνθήκες κινηματογράφησης, τις τεχνικές δυσχέρειες, τις αντιξοότητες ως προς τη διοχέτευση του δημοσιογραφικού τους υλικού στο εξωτερικό, καθώς και τις συλλήψεις τους από το δικτατορικό καθεστώς και την κακοποίησή τους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίπτωση του Νίκου Πατσαβού, συνεργάτη της Γερμανικής Τηλεόρασης, ο οποίος ήταν ανεβασμένος στην κολώνα της πύλης του Πολυτεχνείου και έπεσε μαζί της, με την εισβολή του τανκ.
Κείμενα-συνεντεύξεις-παρουσίαση: Δημήτρης Παπαναγιώτου
Μοντάζ: Τ. Κουμουνδούρος
Σκηνοθεσία-επιμέλεια παραγωγής: Ηλ. Μασούρας
Στις 11:30 μεταδίδεται το επεισόδιο «Ημέρες Πολυτεχνείου» της σειράς ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα» από το Αρχείο της ΕΡΤ.
Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, βασισμένο σε αρχειακό κινηματογραφικό υλικό, αναφέρεται στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στον χαρακτήρα της κατάληψης, στα γεγονότα της νύχτας της 16ης προς 17η Νοεμβρίου 1973 και σε όσα ακολούθησαν.
Μέσα από αποσπάσματα του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μέγαρα» (1974), των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου, αλλά και λήψεις ιδιωτών και άλλων κινηματογραφιστών, παρακολουθούμε τις διαδηλώσεις των Μεγαρέων στους δρόμους της Αθήνας που διαμαρτύρονται κατά της απαλλοτρίωσης των κτημάτων τους και την εγκατάσταση διυλιστηρίων, καθώς και την είσοδό τους στο Πολυτεχνείο το οποίο βρισκόταν υπό κατάληψη από τους φοιτητές.
Έρευνα-Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης
Διεύθυνση παραγωγής: Θεοχάρης Κυδωνάκης
Παραγωγή: CINETIC για την ΕΡΤ Α.Ε.
Έτος παραγωγής: 1994
Στις 12:00 από την εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου» θα παρακολουθήσουμε το επεισόδιο «Οι νεκροί του Πολυτεχνείου και οι ελεύθεροι σκοπευτές της χούντας»
Η εκπομπή παρουσιάζει μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα το μυστικό σχέδιο της χούντας που παγίδευσε όλη την περιοχή με ελεύθερους σκοπευτές και αιματοκύλισε το Πολυτεχνείο.
Η δημοσιογραφική έρευνα ξεχωρίζει τον μύθο από την πραγματικότητα και φωτίζει τη λίστα με τα θύματα που συνέταξε ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς μετά την πτώση της χούντας.
Η κάμερα της εκπομπής βρέθηκε στα σημεία όπου οι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν αδιακρίτως και με τη βοήθεια των αυτοπτών μαρτύρων αποτύπωσε το παζλ της σφαγής.
Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γιαχνής
Σενάριο: Δημήτρης Πετρόπουλος, Χρίστος Βασιλόπουλος
Στις 23:00, μεταδίδεται η εκπομπή «Στα τραγούδια λέμε Ναι», παραγωγής 2018, που είναι αφιερωμένη στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Η Ναταλία Δραγούμη και ο Μιχάλης Μαρίνος φιλοξενούν στο στούντιο:
Τον Λουκά Θάνο –τον συνθέτη που μελοποίησε την «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου» σε ποίηση Κώστα Βάρναλη– και ο οποίος «δώρισε» στην εκπομπή δύο από τα νέα του τραγούδια σε ποίηση Κωστή Παλαμά.
Τον σκηνοθέτη Αστέριο Κούτουλα λίγες μόνο ημέρες μετά την πρεμιέρα της ταινίας του για τον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη».
Το ζήτημα της λογοκρισίας της χούντας στα τραγούδια αναλύει ο κριτικός και ιστορικός Μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης, ενώ για το πολιτικό τραγούδι στην Ελλάδα, μιλάει ο μουσικολόγος Γιώργος Μυζάλης.
Η ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου, βραβευμένη με το «Κάρολος Κουν» για την ερμηνεία της στη θρυλική παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», που λογοκρίθηκε από τη χούντα, αποκαλύπτει πώς αναμετρήθηκε με το κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενώ ο Ζαχαρίας Καρούνης, ερμηνεύει τα τραγούδια της παράστασης που είχε πει ο αξέχαστος Νίκος Ξυλούρης.
Φωνή στα τραγούδια του Πολυτεχνείου δίνουν οι Στάθης Δρογώσης, Γιώργος Νικηφόρου-Ζερβάκης, Πολυξένη Καράκογλου, Βασίλης Προδρόμου, Χριστίνα Μαξούρη, Πάνος Μπούσαλης, Μυρτώ Βασιλείου, Δημήτρης Νικολούδης και Άντρη Θεοδότου.
Παρουσίαση: Ναταλία Δραγούμη, Μιχάλης Μαρίνος
Σκηνοθεσία: Kοσμάς Φιλιούσης
Διεύθυνση ορχήστρας: Mανόλης Ανδρουλιδάκης
Συντακτική ομάδα: Έφη Γαλώνη, Θεόφιλος Δουμάνης, Αλέξανδρος Καραμαλίκης
Οργάνωση παραγωγής: Eλένη Φιλιούση
ΕΡΤ3
Η ΕΡΤ3 τιμά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με την προβολή –σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση– του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εμείς, όχι εγώ», την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, στις 22:30.
Η ταινία «Εμείς, όχι εγώ» ανατρέχει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου μέσα από προσωπικές αφηγήσεις κυρίως απλών καθημερινών ανθρώπων που συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε αυτά, και διερευνά την ίδια την ουσία και τη λειτουργία της εξέγερσης.
Το ντοκιμαντέρ συνδυάζει τις αφηγήσεις των «πρωταγωνιστών» του Πολυτεχνείου, με ανέκδοτο αρχειακό υλικό από δημόσιες αρχές, φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, μέρος του οποίου ελάχιστα δημοσιοποιημένο, και σύντομα στοιχεία χρονολογίου των γεγονότων, όλα μέσα από το πρίσμα της επαναβίωσης της ίδιας της «εμπειρίας» της εξέγερσης.
Το «Εμείς, όχι εγώ» αναδεικνύει ταυτόχρονα πλευρές του θέματος που έχουν φωτιστεί μέχρι τώρα ως έναν βαθμό, όπως την έκταση της βίας που ασκήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής της χούντας, καθώς και τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, ενώ προσκομίζει και νέα στοιχεία, όπως η μετατροπή μιας φοιτητικής διαμαρτυρίας σταδιακά σε μια λαϊκή εξέγερση.
Σενάριο σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος
Έρευνα: Ιερώνυμος Λύκαρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τάκης Μπαρδάκος
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Μοντάζ: Γιώργος Πατεράκης
Ηχοληψία: Νίκος Πατελάρος
TΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Animation: Θανάσης Νέτας
Κείμενα: Κώστας Ψαλτήρας
ERT WORLD
H ERT WORLD τιμά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και προβάλλει ειδικό αφιέρωμα με εκπομπές του αρχείου της ΕΡΤ, ντοκιμαντέρ και ταινίες. Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα έχει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Εμείς, όχι εγώ», σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου.
Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024, στις 10:30 ώρα Ελλάδας, θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα- Μέρες Πολυτεχνείου» (Αρχείο ΕΡΤ).
Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την τετραήμερη εξέγερση του Πολυτεχνείου, με επίκεντρο τη συγκλονιστική νύχτα της 16ης προς 17η Νοεμβρίου, καθώς και την «επόμενη ημέρα» από την εισβολή των τανκ. Παράλληλα, βλέπουμε και απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «ΜΕΓΑΡΑ» των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου, που παρακολουθεί τον αγώνα των Μεγαριτών εναντίον της εγκατάστασης του διυλιστηρίου στην περιοχή τους.
Έρευνα – Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης
Στις 11:00, η εκπομπή Παρασκήνιο «Η προπαγάνδα της χούντας» επικεντρώνεται στις προπαγανδιστικές πρακτικές του καθεστώτος των συνταγματαρχών, αλλά και στις αντιδράσεις που προκάλεσαν. Διακεκριμένοι άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών μιλούν αφενός για την προπαγάνδα της χούντας, αφετέρου για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε ένας αντιθετικός λόγος στο κυρίαρχο ιδεολογικό πλαίσιο, που προσπάθησε να καθιερώσει η δικτατορία.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα και πρωτοσέλιδα της εποχής, καθώς και αποσπάσματα από ταινίες επικαίρων της επταετίας και κυρίως από ομιλίες του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, αλλά και από τις γιορτές πολεμικής αρετής στο Καλλιμάρμαρο στάδιο.
Στις 16:50 θα μεταδοθεί το επεισόδιο «Γυάρος, το νησί της εξορίας», από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Istorima».
Τρεις πρώην εξόριστοι στη Γυάρο, κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών, μιλούν για το ερημονήσι του Αιγαίου, που συνδέθηκε όσο κανένα με τον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Εμφανίζονται: Ειρήνη Μίσσιου, Νίκος Μανιός, Ανδρέας Μάρκου
Σενάριο: Σταύρος Βλάχος, Φένια Χαλά
Στις 22:15 θα παρακολουθήσουμε τη δραματική ταινία «Ένα τραγούδι δε φτάνει»
Το «Ένα τραγούδι δεν φτάνει» επικεντρώνεται στο κλονισμό της σχέσης της κόρης με τη μητέρα, με την αφήγηση να διασπάται σε δύο χρονικές ενότητες που αλληλοδιαπλέκονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Αφενός στην εποχή της χούντας, η οποία αποδίδεται με υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία και αφετέρου στη σημερινή εποχή, όπου τα τραύματα εξακολουθούν να παραμένουν και να βαραίνουν την οικογένεια.
Η ταινία εκπροσώπησε τη χώρα μας σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ και το 2004, τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Δραματικής Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χιούστον. Επίσης έχει τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο Ποιότητας και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Ελισάβετ Χρονοπούλου
Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024, στις 19:00, θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ «Εμείς, όχι εγώ», παραγωγής 2023.
Η ταινία-ντοκιμαντέρ «Εμείς, όχι εγώ» ανατρέχει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου μέσα από προσωπικές αφηγήσεις κυρίως «ανώνυμων» ανθρώπων που συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυτά και διερευνά την ίδια την ουσία και τη λειτουργία της εξέγερσης: τι είναι αυτό που βίωσαν όσοι συμμετείχαν στα γεγονότα μέσα ή έξω από το Πολυτεχνείο εκείνο το τριήμερο σε σχέση με τους άλλους γύρω τους, με τον ίδιο τον εαυτό τους και τη στάση τους στη ζωή, πώς λειτούργησαν απέναντι στον κίνδυνο και στην ανάγκη αλληλοβοήθειας, πώς συνυπήρξε το αυθόρμητο με το οργανωμένο. Τέλος, αυτή η εμπειρία, η έξω από την καθημερινή κανονικότητα, τι στίγματα άφησε στην ψυχή και το μυαλό τους, πόσο καθόρισε τον αξιακό τους κώδικα, πόσο τους ενώνει σαν ένα κοινό μυστικό.
Σενάριο-σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ERT World.
ERT WORLD honors the anniversary of the Athens Polytechnic uprising
ERT World honors the anniversary of the Polytechnic uprising by broadcasting a special tribute featuring programs from the ERT archive, documentaries, and films. A highlight of the schedule is the documentary “Τοgether We Stand”, directed by Stavros Stagos.
More specifically:
Sunday, 17 November, 2024
Searching for the Lost Image – The days during the Athens Polytechnic uprising | ERT Archive | 10.30 (Athens time)
The documentary captures the four-day Polytechnic uprising, focusing on the dramatic night of November 16th to 17th, as well as the “day after” the tank invasion.
Additionally, it includes an excerpt from the documentary MEGARA by Sakis Maniatis and Giorgos Tsemberopoulos, which follows the struggle of the people of Megara against the establishment of a refinery in their area.
Research – Direction: Lakis Papastathis
Behind the Curtain: The propaganda of the junta regime | ERT Archive | 11.00 (Athens time)
In this episode of the documentary series “BEHIND THE CURTAIN”, the propaganda practices of the junta regime are presented, as well as the reactions to them.
Distinguished individuals from the world of arts and intellect speak about both the propaganda of the junta and the way an opposing discourse was formed within the dominant ideological framework that the dictatorship attempted to establish.
Throughout the program, photographs, audio recordings, and front-page images of the time are presented, along with excerpts from junta newsreels, particularly from speeches by dictator Georgios Papadopoulos, and from military valor parades held at the Panathenaic Stadium.
Istorima | Docu series | “Yaros, the island of Exile” | 16.50 (Athens time)
Three former exiles on Yaros, during the Junta of the Colonels, talk about the deserted island of the Aegean, which became more closely associated with the struggle for freedom and democracy than any other.
Featured: Eirini Missiou, Nikos Manios, Andreas Markou.
Script: Stavros Vlachos, Fenia Chala
A Song Is Not Enough | Greek Social Drama Film | 22:15 (Athens time)
“A Song Is Not Enough” focuses on the disruption of the mother-daughter relationship, with the narrative split into two intertwining time periods throughout the film. One set during the era of the junta, beautifully captured in black and white photography, and the other in the present day, where the family’s wounds continue to remain and weigh heavily on them.
The film represented Greece at several international festivals and in 2004, it won the Best Dramatic Film Award at the Houston International Film Festival. It was also honored with the First Prize for Quality and the Best Debut Director Award.
Screenplay – Direction: Elisavet Chronopoulou
Monday 18 November 2024
Together We Stand| Documentary, 2023 | 19.00 (Athens time)
The film revisits the events of the Athens Polytechnic Uprising through personal narratives, mostly from ‘anonymous’ individuals who participated in one way or another. It explores the essence and function of the uprising: what those involved experienced during the three-day period inside or outside the Polytechnic, in relation to others around them, to themselves, and their stance in life. It examines how they responded to danger and the need for mutual assistance, how spontaneity coexisted with organization. Eventually, the documentary reflects on how this experience, outside of everyday normalcy, left its mark on the souls and minds of those involved, how it shaped their value system, and how it unites them with a common secret.
Screenplay – Direction: Stavros Stagos
For more information, visit ERT World website.