Δύο μήνες μετά το τραγικό, πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το περιοδικό ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη» στο τεύχος Μαΐου 2023 (#659) παρουσιάζει μια έρευνα για την «Ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων από το τραμ στον Προαστιακό, μέσω χρεωκοπιών και σκανδάλων». Ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Λευτέρης Καντζίνος, σημειώνει εισαγωγικά πως όταν η Ελλάδα αναγνωρίστηκε ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος «το πρώτιστο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσει […] ήταν η διατήρηση […] της αυθυπαρξίας του κράτους, απειλούμενης στρατιωτικά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η χώρα διέθετε σχετικά ικανό αριθμό μάχιμων ανδρών […].Το ζητούμενο ήταν πώς αυτοί οι άνδρες θα έφταναν σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας, όπου και εάν ο εχθρός εισέβαλλε. […] Δευτερευόντως, η κυβέρνηση έπρεπε να μεριμνήσει για την ανάπτυξη του εμπορίου και τον επισιτισμό της πρωτεύουσας. Τα παραπάνω τρία μείζονα εθνικά ζητήματα έλυσε το ταχύτερο, το πιο μαζικό, το πιο ασφαλές και το πιο οικονομικό μέσο μεταφοράς, το τρένο».
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Μαΐου 2023 της Ιστορίας Εικονογραφημένης:
- Η πολιορκία της Αμβρακίας το 189 μ.Χ. και ο στρατηγός Ευπόλεμος Υπαταίος, του ιστορικού ερευνητή Κωνσταντίνου Ι. Κοτσίλη. Ένα από τα σοβαρά επεισόδια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας είναι και η πολιορκία της Αμβρακίας από τους Ρωμαίους. Στην πολιορκία αυτή, ως αντίπαλος των Ρωμαίων, έλαβε μέρος και ο Ευπόλεμος Υπαταίος, που διαδραμάτισε με το ιππικό των Αιτωλών πολύ σπουδαίο ρόλο.
- Ειρήνη Αθηναία – Η πρώτη γυναίκα αυτοκράτειρα στο Βυζάντιο, του θεολόγου-βυζαντινολόγου Χρήστου Νικολόπουλου. Το ότι ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ε΄ ο Κοπρώνυμος (741-775) επέλεξε την Ειρήνη για σύζυγο του γιου του Λέοντα δείχνει πως ο πατέρας της πρέπει να κατείχε υψηλή θέση στο Θέμα της Ελλάδος, στο οποίο ανήκε και η περιοχή της Αθήνας. Με ποια κριτήρια, πέρα από αυτό, επέλεξε ο Κωνσταντίνος Ε΄ τη συγκεκριμένη νύφη για τον γιο του είναι άγνωστο.
- Γουότεργκεϊτ: Η εξαπάτηση ενός έθνους, του δημοσιογράφου και ιστορικού ερευνητή Γιώργου Κασαμπαλάκου. Δεν υπάρχει σκάνδαλο στα νεότερα χρόνια που να έχει συγκλονίσει τόσο πολύ την παγκόσμια κοινή γνώμη και να έχει προκαλέσει τέτοιες τεκτονικές αλλαγές στις διεθνείς εξελίξεις όσο το Γουότεργκεϊτ. Η πτώση του Νίξον σηματοδότησε την αλλαγή εποχής για ολόκληρο τον πλανήτη.
- Η δολοφονία του Ρομπέρτο Κάλβι – Βατικανό, μαφία ή μασονική στοά; του Βρετανού συγγραφέα Λες Χιούιτ (Les Hewitt). Το 1981, ο Ρομπέρτο Κάλβι, ο 62χρονος πρόεδρος της ιταλικής τράπεζας Banco Ambrosiano με βασικότερη μέτοχο την Τράπεζα του Βατικανού, βρέθηκε μπλεγμένος σε ένα οικονομικό σκάνδαλο που οδήγησε σε έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους φόνους-άλυτα μυστήρια του Λονδίνου.
- Η αποκοπή και η επανασύνδεση της Κύπρου με τον εθνικό κορμό, 1203-2003, του ιστορικού ερευνητή Αλέξη Μιχαηλίδη. Αφιέρωμα στα είκοσι χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Έντουαρντ Έβερετ: Ένας Αμερικανός πατριώτης – Από την Ελλάδα στο Γκέτισμπεργκ, της ιστορικού Τζοάνα Χάνινκ (Johanna Hanink). Περισσότερο γνωστός επειδή επισκιάστηκε από τον Αβραάμ Λίνκολν στην Ομιλία στο Γκέτισμπεργκ το 1863, ο Έβερετ ήταν επίσης ο πρώτος Αμερικανός που έλαβε διδακτορικό τίτλο σπουδών και ο κλασικιστής που έγινε ένας αναπάντεχος εκπρόσωπος των Ελλήνων επαναστατών.
- Η δημιουργία του μακεδονικού ζητήματος και οι απαρχές του Μακεδονικού Αγώνα, του δρ. Ιστορίας του King’s College Νίκου Νικολούδη. Ο Μακεδονικός Αγώνας αποτελεί τη σημαντικότερη πτυχή του μακεδονικού ζητήματος, ενός δυσεπίλυτου πολιτικού προβλήματος που ανέκυψε τον 19ο αιώνα, στη διαδικασία διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας των βαλκανικών λαών και της δημιουργίας ομοιογενών εθνικών κρατών.
- Ελευθέριος Βενιζέλος και Κωστής Παλαμάς, του ιστορικού Ιωάννη Κ. Φίλανδρου. Ο Kωστής Παλαμάς έβλεπε τον Ελευθέριο Βενιζέλο σαν έναν νέο μεσσία, που θα οδηγούσε την Ελλάδα στην κορυφή, στην πραγμάτωση των ιδανικών του ελληνισμού.
- Το δανέζικο μυστήριο του Στάλιν, της επικεφαλής Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Λάφμπορο Καρολάιν Κένεντι-Πάιπ (Caroline Kennedy-Pipe). Το μικρό νησί του Μπόρνχολμ έδωσε στον Στάλιν ένα πάτημα στη Δανία τους τελευταίους μήνες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Γιατί το εγκατέλειψε μερικούς μήνες μετά;
Και τις μόνιμες στήλες:
«Τέχνη & Ιστορία» (από την Τόνια Μάκρα), «Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Απόστολος (Λάκης) Σάντας» (από τον Δημήτρη Ταταρούνη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes