Στο πλαίσιο καταπολέμησης της πειρατείας εφαρμόστηκε η πρώτη απόφαση της Επιτροπής Διαδικτυακής Προσβολής Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ) https://opi.gr/images/epitropi/apofaseis/edppi_3_2018.pdf με την οποία υποχρεώνονται οι ελληνικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο να διακόψουν την πρόσβαση σε 38 domain names με ταινίες, σειρές, υπότιτλους και σχετικό περιεχόμενο.
Η καταπολέμηση της πειρατείας αποτελεί μείζον ζήτημα για τους παρόχους συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών. Το συγκεκριμένο θέμα που έχει πάρει διαστάσεις, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα που κάθε χρόνο στερεί έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ όχι μόνο από τις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης αλλά και από τα δημόσια έσοδα, καθώς οι πειρατές δεν αποδίδουν ούτε ΦΠΑ 24% αλλά ούτε και φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης 10%.
Το «μαύρο χρήμα» που διακινείται από την πειρατική δραστηριότητα αποστερεί πολύτιμους πόρους από όλη την οπτικοακουστική βιομηχανία καθώς τα έσοδα που χάνονται οδηγούν τις εταιρείες σε περιορισμό των δραστηριοτήτων τους και τελικά σε μείωση των θέσεων εργασίας. Αλλά και τα μειωμένα δημόσια έσοδα από την απώλεια ΦΠΑ και λοιπών φόρων καλείται τελικά να τα αναπληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος με αύξηση της φορολογίας.
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης, προασπίζοντας τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, προσφεύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη, έναντι όσων προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες (πειρατεία, διακίνηση ή/και ιδιωτική χρήση παρανόμου εξοπλισμού αποκωδικοποίησης, υποκλοπή σήματος κ.λπ.). Σε αυτή τη διαρκή και δίκαιη προσπάθεια υπήρξε σημαντική η επαγρύπνηση, η άρτια τεχνογνωσία και η άμεση κινητοποίηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι επιτήδειοι «πειρατές» έχουν διωχθεί μέχρι και για πράξεις που συνδέονται με τον χαρακτήρα της «εγκληματικής οργάνωσης».
Η ελληνική δικαιοσύνη, αξιολογώντας κατά περίπτωση τα αποδεικτικά στοιχεία, καταδικάζει τους κατηγορουμένους για τέτοιου είδους αδικήματα, επιβάλλοντας όλο και βαρύτερες ποινές, που έχουν φτάσει μέχρι και τα έξι χρόνια φυλάκισης με χρηματική ποινή που έχει αγγίξει το ύψος των είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000,00€), ενώ σε πολλές περιπτώσεις, η ποινή συνοδεύεται και με αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.