ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Περισσότεροι από 20000 θεατές, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, σε διαδικτυακή προβολή, την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Παρόντες», του κινηματογραφιστή Γιώργου Αυγερόπουλου, που αποτελεί την πρώτη παραγωγή ντοκιμαντέρ από το iMEdD, σε συνεργασία με την Small Planet Productions.
«Και αρχίσαμε να μετράμε νεκρούς…» αναφέρει ο δημιουργός στην αρχή του ντοκιμαντέρ, ενώ ακολουθεί μία αποτύπωση σε βάθος, σε κάθε πτυχή της ζωής μας το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζοντας αποκλειστικές μαρτυρίες από το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση από την αρχή της, έως διευθυντές νοσοκομείων και προσωπικό που ήρθαν αντιμέτωποι με ελλείψεις ή την υπερβολική πίεση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και κληρικούς που τοποθετούνται στο θέμα της θείας κοινωνίας.
Ακόμα ο φακός των «Παρόντων» εμφανίζει την πραγματικότητα σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σε οίκους ευγηρίας με ηλικιωμένους που αναγκάστηκαν να αποκλειστούν από την οικογένειά τους, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε εν μέσω Πανδημίας μια οικογένεια με παιδί στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και καλλιτέχνες στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, παρουσιάζοντας ένα παζλ πλήρους καταγραφής που δεν έχει ξαναγίνει μέχρι τώρα στα δημοσιογραφικά χρονικά εν μέσω Πανδημίας.
Αξιοποιώντας υλικό από την δουλειά πολλών δημοσιογράφων που συμμετείχαν και στο πολύ-μεσικό project του iMEdD «Παρόντες», ήδη από τη προηγούμενη Άνοιξη, το ντοκιμαντέρ ήταν ένα ντοκουμέντο το οποίο κατέγραψε την πραγματικότητα της Πανδημίας στην Ελλάδα και αφηγήθηκε το πώς καθόρισε και εξελίχθηκε σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Την πρεμιέρα διαδέχτηκε μια ανοιχτή συζήτηση για τη δημοσιογραφία εν καιρώ της Covid-19 κρίσης, με τη διαδικτυακή εκδήλωση ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) «Παρόντες»: Μπαίνει η Ενημέρωση σε Καραντίνα; να παίρνουν τη σκυτάλη.
«Όσοι είμαστε ζωντανοί αυτή τη στιγμή, πρέπει να είμαστε παρόντες με όλη μας την ύπαρξη για να μπορούμε να βλέπουμε, να παρατηρούμε και να αντιδρούμε, στη μνήμη όλων όσοι χάθηκαν. Αυτή η απώλεια δεν πρέπει να είναι μια απλή αναφορά από αριθμούς», ανέφερε ο κεντρικός ομιλητής, Γιώργος Αυγερόπουλος, συμπληρώνοντας, «Υπάρχει μια μονοφωνία στον πολιτικό διάλογο. Θα αισθανόμουν καλύτερα αν άκουγα περισσότερες κριτικές φωνές από δημοσιογράφους», αναφερόμενος στα προβλήματα των ελληνικών ΜΜΕ που αναδείχτηκαν με αφορμή αυτή την πανδημία προσθέτοντας πως «οι δημοσιογράφοι έχουμε υποχρέωση να αναστρέψουμε αυτή τη μονοφωνία».
Στο κομμάτι της ενημέρωσης και της άντλησης στοιχείων για τους δημοσιογράφους αλλά και στην πρόσβαση σε δεδομένα για την COVID-19, αναφέρθηκε και η Άννα – Κύνθια Μπουσδούκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια «ΙΣΝ Διάλογοι», Δημοσιογράφος, επισημαίνοντας πως «στην Ελλάδα ισχύει το εξής παράδοξο, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο: Δεν έχει διατεθεί σε δημοσιογράφους, πανεπιστήμια και πολίτες μια βάση με δεδομένα για την COVID-19. Έτσι, από την πρώτη σχεδόν ημέρα της πανδημίας, οι δημοσιογράφοι του iMEdD Lab δημιούργησαν μία εφαρμογή που παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου, διαθέτοντας τα δεδομένα της ανοιχτά σε όλους, τα οποία μάλιστα έφτασαν να χρησιμοποιούνται ακόμα και από το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να ενημερώσει τη δική του εφαρμογή, ελλείψει αντίστοιχης βάσης από τον ΕΟΔΥΥ».
Στη συζήτηση των ΔΙΑΛΟΓΩΝ συμμετείχαν και οι: Έλενα Αποστολίδου (δημοσιογράφος), Σοφία Εξάρχου (σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός), Μαριάννα Κακαουνάκη (δημοσιογράφος), Γιάννης Κολεσίδης (φωτοειδησεογράφος), Κώστας Κουκουμάκας (δημοσιογράφος), Γιάννης Μουτάφης (φωτορεπόρτερ, κινηματογραφιστής), Γιάννης Ντρενογιάννης (δημοσιογράφος), Αλεξία Τσαγκάρη (ρεπόρτερ, κινηματογραφίστρια), Φοίβη Φρονίστα (δημοσιογράφος, παραγωγός, οπερατέρ) και Φένια Χαλά (δημοσιογράφος).
Το ντοκιμαντέρ και οι Διάλογοι (ΙΣΝ), πραγματοποιήθηκαν κατά την πρώτη ημέρα του δημοσιογραφικού forum που ήταν αφιερωμένη στο «Reflect», δηλαδή στον προβληματισμό για όσα ζούμε λόγω της πανδημίας, κάνοντας μια ανασκόπηση για το πώς η φετινή χρονιά επηρέασε την δημοσιογραφία και την κοινωνία, αλλά και τι σήμαινε η Πανδημία για τις δυνατότητες καταγραφής και μετάδοσης της είδησης στους πολίτες, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να παραμείνουμε όλοι παρόντες.
Στις 18-19 Φεβρουαρίου το διαδικτυακό forum Δημοσιογραφιας Reflect.Reform.Restart συνεχίζεται στο forum.imedd.org, με στόχο να γνωστοποιηθούν εργαλεία και τεχνικές που συνδράμουν στον μετασχηματισμό του κλάδου, αλλά και να φιλοξενηθούν συζητήσεις για την επόμενη ημέρα της δημοσιογραφίας.