ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με το τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής να είναι ακόμα ορατό και απτό στη νεοελληνική Ιστορία, το περιοδικό «Ιστορία Εικονογραφημένη» στο τεύχος Ιουλίου 2022 (#649) εξετάζει στο κεντρικό του θέμα τις θυελλώδεις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας από την κατάρρευση του μετώπου (28 Αυγούστου 1922) έως τις 15 Σεπτεμβρίου 1922.
Ο ιστορικός και υποψήφιος διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Ιωάννης Β. Δασκαρόλης, στο άρθρο του με τίτλο «Η Μικρασιατική Καταστροφή και η Επανάσταση του 1922 – Από τη φλεγόμενη Σμύρνη στην αντιβενιζελική Αθήνα» σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτέλεσε το σημείο μηδέν, μία βαθιά κάθετη τομή στη νέα ελληνική Ιστορία που καθόρισε την πορεία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα, με αρνητικές επιπτώσεις που είναι ορατές ακόμη και στην εποχή μας, σχεδόν έναν αιώνα μετά. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ο ελληνισμός περιορίστηκε στα ασφυκτικά όρια του ελληνικού κράτους, δεχόμενος ένα συντριπτικό οικονομικό και πολιτισμικό πλήγμα από το οποίο έκανε δεκαετίες για να συνέλθει, αλλά που ποτέ δεν επούλωσε το ηθικό τραύμα του».
Παράλληλα, στο πλαίσιο των αφιερωμάτων του περιοδικού για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την Μικρασιατική Καταστροφή, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ράγκος στην έρευνά του «“Αμάλθεια” Σμύρνης – Η εφημερίδα που τυπώθηκε και σε… ύφασμα» αποκαλύπτει την, άγνωστη έως σήμερα, ιστορία του τυπωμένου σε (μεταξωτό;) ύφασμα φύλλου της 23ης Ιουλίου 1888 της εμβληματικής ελληνικής μικρασιατικής εφημερίδας, που σήμερα φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ ως σπάνιο κειμήλιο του ελληνικού Τύπου.
Εξάλλου, σε σχέση με τον εξελισσόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, διευρύνει την οπτική εξέτασης των σημερινών γεγονότων με την ιστορική παρουσίαση του λευκορωσικού παράγοντα μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας το 1991, στο άρθρο του καθηγητή Ουκρανικών Σπουδών στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Λονδίνου (UCL/SSEES), Άντριου Γουίλσον (Andrew Wilson) «Η νέα αρχή της Λευκορωσίας».
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Ιουλίου 2022 της Ιστορίας Εικονογραφημένης:
- Πολεοδομία και αρχιτεκτονική της Κωνσταντινούπολης – Παλάτια, κυβερνητικά μέγαρα, λεωφόροι και ύδρευση, του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητήΛευτέρη Καντζίνου,
- Τα μοναστικά τάγματα της Δύσης, του θεολόγου-βυζαντινολόγουΧρήστου Νικολόπουλου,
- Οι ταλαντώσεις των ελληνογαλλικών σχέσεων 1915-1920 – Από τον εθνικό διχασμό μέχρι την απελευθέρωση της Σμύρνης και της Θράκης, τουδημοσιογράφου και ιστορικού Μ.Α.Μ. University of London Τίτου Ι. Αθανασιάδη,
- Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο – Το χαμένο «όγδοο θαύμα», του ιστορικού ερευνητήMιλτιάδη Βαρβούνη,
- Η Υπόθεση Σταβίσκι και η εξέγερση της 6ηςΦεβρουαρίου 1934, του Βρετανού ιστορικού Τζέφρεϊ Γουόρνερ (Geoffrey Warner),
- Ματαρόα – Ιστορία και μύθος(μέρος β΄), της αρχιτέκτονος-χωροτάκτη, μέλους του Διαζώματος και αντιπροέδρου του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Θεάτρων Δανάης Αντωνάκου.
Και, όπως πάντα, τις μόνιμες στήλες:
«Το χθες στην Ιστορία» (από τον Νίκο Νικολούδη), «Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο), «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Μουσμούτη) και το ιστορικό σταυρόλεξο (από τον Δημήτρη Ταταρούνη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes/).