Με τις μνήμες από την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021 να είναι ακόμη νωπές και εν’ όψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα τον προσεχή Νοέμβριο, το περιοδικό ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη» στο τεύχος Μαΐου 2024 (#671) ανοίγει τον φάκελο «Ο ναζισμός στην Αμερική» κατά τα προπολεμικά και πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.
Ο καθηγητής Ιστορίας στο U.S. Army War College και συνεργάτης του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής Ρόναλντ Τζ. Γκαρνιέρι στο άρθρο του «Η μακρά ιστορία του αμερικανικού ναζισμού» επισημαίνει προλογικά πως «καθώς οι Αμερικανοί εξετάζουν τα επακόλουθα της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου 2021 […] και τους σύγχρονους αγώνες για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος στο Κογκρέσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο, πολλοί αναρωτιούνται για την τύχη της δημοκρατίας. Οι αρχές που οι Αμερικανοί υποτίθεται ότι αγαπούν -δικαίωμα ψήφου, ισότητα, ελευθερία- φαίνεται να κινδυνεύουν».
Από την πλευρά του, ο ειδικευμένος στον Β΄ Π. Π. Αμερικανός ιστορικός Άνταμ Φόρμαν σημειώνει στο άρθρο του «Ο αμερικανικός ναζισμός και το Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» ότι «πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η Γερμανοαμερικανική Ομοσπονδία (German-American Bund) ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες φιλοναζιστικές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 20 Φεβρουαρίου 1939 Αμερικανοί ναζιστές συγκεντρώθηκαν στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν για μια μαζική συγκέντρωση υπέρ του “αληθινού αμερικανισμού”».
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Μαΐου 2024 της «Ιστορίας Εικονογραφημένης»:
• Η δημογραφία της Ελλάδας στα επαναστατικά χρόνια – Πρόσφυγες και πληθυσμιακή σύνθεση, του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Λευτέρη Καντζίνου. Οι βασικές πηγές για την πληθυσμιακή κατάσταση στον ελλαδικό χώρο κατά την προεπαναστατική περίοδο είναι οι οθωμανικοί φορολογικοί κατάλογοι, οι ενετικές απογραφές και οι μαρτυρίες των Ευρωπαίων περιηγητών. Κατά τον επαναστατικό αγώνα διενεργήθηκαν ορισμένες σποραδικές και τοπικές πληθυσμιακές καταγραφές, ενώ περισσότερα δεδομένα είναι διαθέσιμα για τον μετεπαναστατικό ελληνικό πληθυσμό.
• Κύπρος και Επανάσταση του 1821 – Ένα άγνωστο θεατρικό έργο του 1874, του ιστορικού ερευνητή Αλέξη Μιχαηλίδη. Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ενέτεινε και στην Κύπρο την έρευνα με σημαντικά νέα ευρήματα. Ένα από αυτά είναι το άγνωστο έργο Ο Μορφίτης Αβραάμ και η Φιλική Εταιρεία του Κύπριου δημοσιογράφου και δάσκαλου Θεόδουλου Κωνσταντινίδη.
• Εθνικόν Κόμμα Ελλάδος – Ο Ναπολέων Ζέρβας στην πολιτική, του ιστορικού Ιωάννη Β. Αθανασόπουλου. Η εν πολλοίς άγνωστη περίοδος της ζωής του Ναπολέοντα Ζέρβα μετά το 1945, όταν η κάθοδός του στην πολιτική και η υπουργοποίησή του δεν είχε ούτε τη διάρκεια αλλά ούτε τη δυναμική της προγενέστερης δράσης του.
• Ο σχηματισμός του κράτους της Ρουμανίας (1859-1875), του καθηγητή της Ιστορίας των Βαλκανίων στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ Ζορζ Καστελάν (1920-2014). Η ένωση της Βλαχίας και της Μολδαβίας πραγματοποιήθηκε το 1859, ωστόσο τα δύο κρατίδια έπρεπε να περιμένουν το φιρμάνι του σουλτάνου στις 20 Νοεμβρίου 1861 ώστε οι κυβερνήσεις και οι στρατοί τους να ενωθούν στις αποκαλούμενες Ηνωμένες Ηγεμονίες.
• Φασισμός – Φουτουρισμός: Παράλληλες σχέσεις, του ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα Κωνσταντίνου Πετρή. Το καλλιτεχνικό ρεύμα του φουτουρισμού δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και χαρακτηρίστηκε επαναστατικό, αν και μάλλον ακραία ουτοπικό. Όμως ο μιλιταρισμός της εποχής βοήθησε στην εδραίωσή του και στη συνάντησή του με τον πολιτικό φασισμό.
• Οι αντιστασιακές οργανώσεις στα Επτάνησα κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής, της ιστορικού και σύμβουλου Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ζακύνθου Φιλιππίτσας Φραγκίσκης Μάργαρη. Τα Επτάνησα υπήρξαν ανέκαθεν εστίες πατριωτισμού και καλλιέργειας εθνικών ιδεωδών, τα οποία προσπάθησαν να εκμηδενίσουν και να απαξιώσουν οι κατά καιρούς κατακτητές τους.
• Η βασίλισσα Φρειδερίκη και η Βασιλική Πρόνοια, του θεολόγου Κωνσταντίνου Χασόγια. Η Φρειδερίκη δραστηριοποιήθηκε με τη Βασιλική Πρόνοια για την επούλωση των πληγών που είχε ανοίξει ο πόλεμος και σημάδεψε την εποχή της με την κοινωνική προσφορά της, όπως προκύπτει από τις ιστορικές πηγές.
• Οι Μεγάλες Δυνάμεις και ο αραβικός κόσμος, του καθηγητή Ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Τζόελ Μπέινιν. Η «κακή φήμη» του Νάσερ υπήρξε αποτέλεσμα της απόφασής του, τον Ιούλιο του 1956, να κρατικοποιήσει την εταιρία της διώρυγας του Σουέζ μετ’ αραβικών επαίνων και «δυτική» απογοήτευση.
Και τις μόνιμες στήλες:
«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Γεώργιος Σουρής» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/