Για τον Σεπτέμβριο μετακινήθηκαν οι οριστικές συζητήσεις και συμφωνίες της κυβέρνησης με τους εκδότες και τις συνδικαλιστικές ενώσεις για το νέο πλαίσιο στήριξης του έντυπου Τύπου και το σχέδιο νόμου με τίτλο «Διαφάνεια στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο». Πρόκειται για την πιο βασική από τις εκκρεμότητες στον χώρο των ΜΜΕ – οι άλλες δύο αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα.
Αντιθέτως, το σχέδιο νόμου περί διαφάνειας, με το οποίο εισάγεται για πρώτη φορά η διασύνδεση της διανομής κρατικής διαφήμισης με την εγγραφή στα νέα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης και όχι μόνο των περιφερειακών, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα.
Τι προβλέπεται, τι αλλάζει
Τις επαφές με τους εκδότες της περιφέρειας και τις συνδικαλιστικές ενώσεις έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Γαλαμάτης, ενώ η ΕΙΗΕΑ και η ΕΝΕΔ συνομιλούν με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Δύο είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου που αφορούν τη δημιουργία των νέων Μητρώων, ενός για τα έντυπα και ενός για τα ηλεκτρονικά Μέσα.
Το πρώτο σημείο αφορά την οικειοθελή εγγραφή των έντυπων ΜΜΕ στα Μητρώα. Ωστόσο, κανένα ΜΜΕ δεν θα μπορεί να λαμβάνει κονδύλια κρατικών διαφημίσεων ή άλλες κρατικές επιδοτήσεις, όπως θα προβλέπονται στον νέο νόμο, εάν δεν είναι εγγεγραμμένο στα Μητρώα. Πρακτικά, όλος ο έντυπος Τύπος, προκειμένου να λαμβάνει επιδοτήσεις, να μετέχει σε αναπτυξιακά προγράμματα και να παίρνει κρατική διαφήμιση, θα οφείλει να εγγραφεί στο νέο Μητρώο Έντυπου Τύπου με τα πλήρη στοιχεία της ιδιοκτησίας.
Το δεύτερο σημείο αφορά τη δημιουργία μιας νέας επιτροπής ελέγχου δημοσιογραφικού περιεχομένου του έντυπου Τύπου για την τήρηση της δεοντολογίας. Τον έλεγχο της δεοντολογίας δεν θα κάνουν δημοσιογράφοι αλλά εκπρόσωποι της ΕΕΤΤ, του ΕΣΡ, του Ιδρύματος Μπότση, των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων ΜΜΕ, τρεις εκπρόσωποι των εκδοτικών οργανώσεων και ένας από κάθε συνδικαλιστική δημοσιογραφική ένωση.