Έντονη κριτική δέχεται η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θεσμοθετήσει μέτρα κατά των «fake news» έως το τέλος του 2018. Η κριτική προέρχεται κυρίως από τη Βρετανία, αν και ο αγώνας της Κομισιόν ενάντια στις «ψεύτικες ειδήσεις» συζητείται ευρέως ως απάντηση της Ευρώπης στην προπαγάνδα της Ρωσίας του Πούτιν! Τις περασμένες ημέρες στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις για το θέμα αυτό. Η πρώτη αφορούσε την ομάδα εμπειρογνωμόνων που έχει προσλάβει η Κομισιόν προκειμένου να προτείνει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της online παραπληροφόρησης. Στόχος της Κομισιόν είναι μέχρι το τέλος του 2018 να έχει αποφασισθεί η στρατηγική ενάντια στα «fake news», που θα γίνει νόμος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις ίδιες ημέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τίτλο «Ρωσία – Η επιρροή της προπαγάνδας στις χώρες της ΕΕ», όπου ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Ασφάλεια Τζούλιαν Κινγκ ανέλυσε τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη «στρατηγική για την αντιμετώπιση των ψεύτικων ειδήσεων», την οποία ενέταξε στον πόλεμο εναντίον της προπαγάνδας της Ρωσίας στις χώρες της Ευρώπης!
«Η ρωσική παραπληροφόρηση μπορεί να είναι εξαιρετικά επιτυχημένη, γι’ αυτό πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να ξεσκεπάσουμε αυτή την προπαγάνδα», δήλωσε.
Η στόχευση αυτή της Κομισιόν έχει προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως στη Βρετανία, αλλά και βουλευτές της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνουν ότι οι τρέχουσες πολιτικές της ΕΕ για την καταπολέμηση των «ψεύτικων ειδήσεων και της προπαγάνδας» επικεντρώνονται αποκλειστικά στα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται κάποια άλλα ΜΜΕ, όπως το Fox News και το Al Jazeera. Με αφορμή τον στόχο της ΕΕ να λάβει μέτρα για την παραπληροφόρηση, ΜΜΕ της Βρετανίας γράφουν ότι οι «Βρυξέλλες μεταδίδουν περισσότερα ψεύτικα νέα από οποιονδήποτε άλλον»…