Το χρονολόγιο του τέλους και της νέας αρχής του καναλιού
Με δύο νίκες σε αντίστοιχους πλειστηριασμούς ο Βαγγέλης Μαρινάκης απόκτησε …ΔΟΛ και Mega. Η κινητικότητα των 3 τελευταίων ετών και τα σφάλματα των ανταγωνιστών, ήταν καθοριστική για την επικράτηση του επιχειρηματία, σε ένα δυσχερές πολιτικό περιβάλλον, έχοντας μετά τα τέλη του 2016 απέναντί του, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόκειται για ένα πολιτικό και επιχειρηματικό θρίλερ, με τον τίτλο «κλείστε τώρα το Mega».
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπήκε στο Μεγάλο Κανάλι το Καλοκαίρι 2017 με την απόκτηση μέσω πλειστηριασμού των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ. Η Αλτερ Εγκο ΜΜΕ γίνεται κάτοχος του 22% της Τηλέτυπος ΑΕ στην οποία έχει ήδη εισέλθει ο Ιβάν Σαββίδης.
Η συνύπαρξη των τριών πλευρών του Βαγγέλη Μαρινάκη, του Ιβάν Σαββίδη και του ομίλου Βαρδινογιάννη, δεν θα κρατήσει για πολύ. Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, προχωράει σε συμφωνία με τον Φίλιππο Βρυώνη και αποκτά το Epsilon (νυν Open) με τις ευλογίες και της προηγούμενης κυβέρνησης.
Όμως για 3 μήνες , καταγράφεται ένα ενεργό ενδιαφέρον ως και τον Οκτώβριο του 2017, για τη λειτουργία του Mega από τους δύο μετόχους, τον Β. Μαρινάκη και τον όμιλο Βαρδινογιάννη. Το σχέδιο που κατατέθηκε ήταν να οδηγηθεί σε εκκαθάριση η Τηλέτυπος ΑΕ και μια νέα εταιρεία στην οποία θα διαβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία και να διεκδικήσει και να λάβει την άδεια στο διαγωνισμό του ΕΣΡ το Νοεμβρίου 2017.
Λίγες ημέρες πριν τον τέλος της προθεσμίας, τον Ιανουάριο του 2018 λαμβάνεται η απόφαση η Τηλέτυπος να μην διεκδικήσει την άδεια όπως είχε συμφωνηθεί . Με non paper διοχετεύεται πως η εταιρέια δεν συμμετάσχει στο διαγωνισμό διότι δήθεν θα υπήρχαν 8 ενδιαφερόμενοι, και δεν θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν οι στόχοι του business plan της Grand Thornton. Τελικά στο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018 τελικά κατέβηκαν 6 εταιρείες, και εκχωρήθηκαν 5 άδειες (κόπηκε η εταιρεία Φ. Βρυώνη). Εξαιτίας του γεγονότος της μη΄ συμμετοχής στο διαγωνισμό, η εταιρεία Τηλέτυπος ΑΕ χάνει το δικαίωμα εκπομπής του Mega. Πρόκειται για αλλαγή στη νομοθεσία που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.(4496/2017)
Στις 13 Μαρτίου 2018 το ΕΣΡ ανακοινώνει πως αποφάσισε τη διακοπή μετάδοσης του σήμαρτος Mega. Η Τηλέτυπος εξασφαλίζει προσωρινή διαταγή κατά της απόφασης του ΕΣΡ στο ΣτΕ, ενώ έχει ήδη προσφύγει κατά της προκήρυξης του ΕΣΡ για την έκδοση των Τηλεοπτικών αδειών. Στις 5 Οκτωβρίου το ΣτΕ αποφασίζει πως δεν μπορεί να λειτουργεί επικυρώνοντας εκείνη του ΕΣΡ και στις 28 Οκτωβρίου 2018 η Digea, στην οποία είναι μέτοχος η Τηλέτυπος, κατεβάζει το σήμα του.
Εν τω μεταξύ από τις 28 Σεπτεμβρίου 2018, έχει δημοσιευτεί η απόφαση του ΕΣΡ για τους 5 αδειούχους σταθμούς, Alpha, Star,ANT1, ΣΚΑΪ, Open. Απομένει η διάθεση άλλων δύο αδειών. Ο Β. Μαρινάκης ετοιμάζεται για την απάντησή του. Στις 28 Φεβρουαρίου 2019 η Αλτερ Εγκο ΜΜΕ κατέθεσε αίτηση για τη διεκδίκηση της μίας εκ των δύο αδειών εθνικής εμβέλειας, γενικής στόχευσης ενημερωτικού περιεχομένου. Με την 157/2019 απόφαση του ΕΣΡ, η εταιρεία του Β. Μαρινάκη στις 8 Οκτωβρίου 2019 έλαβε την άδεια αφού πρώτα πλήρωσε την πρώτη δόση των 3,5 εκατ. ευρώ. Την 1η Νοεμβρίου 2019 ακολούθησε το «χτύπημα» για το σήμα και την ταινιοθήκη του Mega με την προσφορά των 33.999.999 ευρώ και την περασμένη Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 υπεγράφη η σύμβαση για τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού Β της Τηλέτυπος στην Άλτερ Εγκο ΜΜΕ/.