Στην τελική ευθεία βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις των συνδικαλιστικών Ενώσεων όλης της χώρας, με επικεφαλής την ΠΟΕΣΥ, ώστε να κατατεθεί κοινή νομοθετική πρόταση προς τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα, που τέθηκε σε ισχύ για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιούνιο του 2019.
Η πρόταση των Ενώσεων παραπέμπει στο γαλλικό μοντέλο εφαρμογής στη διανομή του νέου πνευματικού δικαιώματος για εκδότες Τύπου – δημοσιογράφους (άρθρο 15), μοντέλο που έχει υιοθετηθεί και από τις σκανδιναβικές χώρες. Προτείνεται να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης, ο ΟΣΔ, στον οποίο θα μετέχουν οι εκδότες Τύπου και οι δημοσιογράφοι.
Η διανομή του πνευματικού δικαιώματος θα είναι 30% – 70%, με το 70% να πηγαίνει στους δημιουργούς περιεχομένου, τους δημοσιογράφους. Το πνευματικό δικαίωμα είναι διαφορετικό και σαφώς διακριτό από τον μισθό και τα όσα ορίζονται ως αμοιβή στις συλλογικές ή ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Επισημαίνεται πως στη διοίκηση του Οργανισμού μετέχουν ισότιμα οι δημιουργοί δημοσιογράφοι – εκδότες, ενώ η λειτουργία του διασφαλίζεται από τις συνδικαλιστικές Ενώσεις, στα πρότυπα δηλαδή του ΕΔΟΕΑΠ.
Σε αντίθεση με τις συγκεκριμένες προτάσεις για τα πνευματικά δικαιώματα και τον ΟΣΔ, ασαφή παραμένουν τα δικαιώματα που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία των εκδοτών για τη χρήση των έργων τους από παρόχους επιγραμμικών υπηρεσιών ανταλλαγής περιεχομένου. Υπάρχει προβληματισμός ως προς την εφαρμογή όσων προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία και προτείνεται συνεργασία με την EBU και συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διάλογο για την εφαρμογή του άρθρου 17. Σαφής θέση της ΠΟΕΣΥ παραμένει η διασφάλιση της είσπραξης των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων από τις διεθνείς πλατφόρμες.