ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε αποκριάτικους ρυθμούς κινείται το πρόγραμμα της ΕΡΤ3 την Κυριακή 17 Μαρτίου. Συντονιστείτε στο τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης και συνδεθείτε απευθείας με τις μεγαλύτερες καρναβαλικές εκδηλώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα. Δείτε το ημίωρο αφιέρωμα της ΕΡΤ3… στου Σοχού το Καρναβάλι και γνωρίστε τον κόσμο της σάμπα μέσα από ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ.
14:00 | Απόκριες 2024 (Ζ)
Η ΕΡΤ3 μεταδίδει παράλληλα, απευθείας τις μεγάλες παρελάσεις του Πατρινού και του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, ενώ μεταφέρει με συνδέσεις και τον παλμό της ημέρας από άλλα σημεία της Ελληνικής περιφέρειας.
Παρουσίαση: Νίκος Πιτσιακίδης Αρχισυνταξία: Αλέξανδρος Μάρκου Δ/ση Παραγωγής: Θεμιστοκλής Μαυροπεραστής, Πέτρος Μόδης Σκηνοθεσία: Χρύσα Νίκου
16:30 | …του Σοχού το Καρναβάλι Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Ημίωρο αφιέρωμα παραγωγής 2024
Ενταγμένο στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, το Καρναβάλι του Σοχού, έχει από καιρό ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδος.
Οι Κουδουνοφόροι «Μέριου», όπως είναι γνωστοί διεθνώς, με τα εκκωφαντικά κουδούνια (τέσσερα «κυπριά» κι ένα «μπατάλι» για το πεντατονικό ισοκράτημα) και την υψικόρυφη κεφαλοστολή, («καλπάκι» στην ντοπιολαλιά, με τους συμβολισμούς και την εντυπωσιακή θωριά της), είναι βίωμα για τους ντόπιους κατοίκους, που κάθε χρόνο, ζουν τελετουργικά, την μέθεξη στο ευετηριακό δρώμενο.
«Αν δεν γεννούν καλά τα καρναβάλια δε θα πάει καλά η χρονιά», πίστευαν οι Σοχινοί.
Στο ημίωρο αφιέρωμα της ΕΡΤ3, που επιμελήθηκε και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Χρύσα Σάμου, ο εκπαιδευτικός Γιάννης Μήτας, τελεστής και «ψυχή» του δρωμένου και των εθίμων που το πλαισιώνουν, μας βάζει στα …«παπούτσια» των τελεστών, που με «σέβας» στους προπάτορες και ευθύνη για τους επίγονους, ντύνονται με «πρέπος» τα «μεράκια» της γονιδιακής τους μνήμης, γλεντούν, κερνούν και τραγουδούν συγγενείς γνωστούς και φίλους, αποδιώχνοντας το «κακό», εξευμενίζοντας τα στοιχεία και τα στοιχειά της φύσης, επικαλούμενοι καρποφορία της γης, κι ανθοφορία αξιών και συναισθημάτων.
Κατάλοιπο της Διονυσιακής λατρείας και Βακχείας, με προσμίξεις απ’ την βαθειά πίστη των κατοίκων στον Χριστιανισμό, στοιχεία του οποίου βρίσκουμε στην προσωπίδα του Σοχινού «Μέριου», δεν έπαψε ούτε όταν «κυνηγήθηκε», δεν υπάκουσε ούτε απαγορεύσεις.
Όσο για την εξέλιξή του, καθώς τα νεαρά ζευγάρια, ντύνουν από… κούνια τα παιδιά τους, δεν πρόκειται να σιγήσει ποτέ, αλλά καθ’ έτος θα μεγενθύνει, όπως ομολογούν στην κάμερα της ΕΡΤ, ντόπιες υφάντρες (ΜΑΓΔΑΛΙΝΗ ΒΙΟΛΕΣΤΟΥ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΕΜΕΡΤΖΗ- ΒΕΡΑ ΤΣΙΝΤΖΟΓΛΟΥ) και νεαρές κεντήτρες (ΧΡΥΣΑ ΒΙΟΛΕΣΤΗ), που φτιάχνουν χειροποίητες εσάρπες, μανικέτια, κορδέλες της κεφαλοστολής , στολίζοντας την με περισσή τέχνη το «καλπάκι» που ντόπιοι τεχνίτες της Οικογένειας ΓΡΟΥΣΚΟΥ, δημιουργούν.
Όσο για τα δέρματα, μπορεί οι παραδοσιακοί ραφτάδες να έχουν φύγει απ’ τη ζωή κι οι μεγαλύτερες ράφτρες να έχουν αποτραβηχτεί, λόγω ηλικίας, πρόλαβαν όμως να εμφυσήσουν την αγάπη για την τέχνη τους, στους επίγονους όπως μας λέει ο 25χρονος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΛΙΠΗΡΑΣ, που τις μέρες αυτές της Αποκριάς, κατασκευάζει από δέρματα ζώων, με απαιτητή προηγούμενη κατεργασία τους, τα «κουζούφια» (το παντελόνι και το πανωφόρι του τελεστή).
Έρευνα-παρουσίαση: ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ
Εικονολήπτες: ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ-ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΡΑΚΟΣ
Μοντάζ: ΣΟΝΙΑ ΜΠΡΕΛΟΥ
Παραγωγός : ΠΕΝΝΥ ΔΟΝΤΣΙΟΥ
Σκηνοθετική επιμέλεια: ΒΟΥΛΑ ΚΩΣΤΑΚΗ
22:40 | Ω Σάμπα!
[O Samba]
Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για τη σάμπα, που αποδεικνύει ότι δεν είναι απλά χορός και αισθησιακό λίκνισμα των γοφών. Η σάμπα είναι επίσης λέξεις, γλώσσα, κείμενο, στίχοι, ή με λίγα λόγια ένας τρόπος ζωής. Ο συνθέτης και τραγουδιστής Μαρτίνο ντα Βίλα μας οδηγεί στον σημερινό κόσμο της σάμπα μέσα από μιαν επίσκεψη στη δική του σχολή στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Βίλα Ιζαμπέλ, νικήτρια του Καρναβαλιού 2013.