Ενημερωτικό σημείωμα
Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Κυριότερα σημεία τοποθέτησης του Υπουργού ΨΗΠΤΕ, Ν. Παππά,
στην Επιτροπή της Βουλής για την Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη
«Διασφαλίζουμε ότι 400.000 συμπολίτες μας θα έχουν τηλεοπτικό σήμα –
Τα κανάλια έχουν πληρώσει για φόρο διαφήμισης 150 εκατ. από το 2015»
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου με τίτλο: «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας». Μεταξύ άλλων, ανέφερε:
- «Σήμερα συζητούμε το πρώτο μεταμνημονιακό νομοσχέδιο. Πάμε να κλείσουμε μια μνημονιακή πληγή. Η μετάβαση στο ψηφιακό σήμερα έγινε σε καιρό Μνημονίων, όπου η (σ.σ.: τότε) πολιτική ηγεσία, με τη μειωμένη της αξιοπιστία, υπέκυψε στις επιταγές που κάποιοι λένε “ελεύθερη αγορά” και κάποιοι άλλοι “συμφέροντα”».
- «Καλωσορίζω τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα υποδέχτηκαν τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία και θεωρώ πως μπορεί να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου».
- «Η Πολιτεία δεν έχει την πολυτέλεια να βάζει σε business plan το κόστος τηλεοπτικής κάλυψης σε ακριτικές περιοχές. Έχουμε συνταγματική υποχρέωση που πρέπει να καλυφτεί».
- «Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη και τη βέλτιστη λειτουργία μεγάλων υποδομών. Αυτή είναι η φύση των ιδιωτικών εταιρειών, δεν το λέω με κακία».
- «Το νομοσχέδιο αφορά 3.500 οικισμούς. Αυτό το νούμερο δεν είναι μικρό, αλλά και δεν μπορεί να μπει στο ζύγι -με τυπικούς όρους- επειδή το 96,2% του συνολικού πληθυσμού καλύπτεται με τηλεοπτικό σήμα».
- «Έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε στους 400.000 συμπολίτες μας ότι θα λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα».
- «Λύνουμε ένα πρόβλημα που είναι απότοκο ενός διαγωνισμού-παρωδία. Η ανάπτυξη του δικτύου είχε αλλαγές και πολλά παρελκόμενα, κορυφαίο των οποίων ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ».
- «Ο χάρτης συχνοτήτων προέβλεπε μόνο 150 σημεία εκπομπής και όχι 256, που απαιτούνταν για την πλήρη κάλυψη της Ελλάδας».
- «Η ΕΡΤ ξεπερνώντας και εσωτερικές αδυναμίες αλλά και εξωτερικές πιέσεις, θα έχει από την 1η Γενάρη του 2019 το δικό της δίκτυο επίγειων ψηφιακών πομπών. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομεί πάνω από 1,6 εκατ. ευρώ ετησίως, που μέχρι σήμερα πληρώνονταν στη Digea για τη μεταφορά του σήματος της Δημόσιας Τηλεόρασης».
- «Ακούσαμε πως υπήρχε έτοιμη διαδικασία (σ.σ.: για την επίλυση του ζητήματος) μέσω ένταξης προγράμματος στο ΕΣΠΑ. Η ΝΔ κατέθεσε αίτημα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ δύο μόλις ημέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, την ημέρα που είχε προεκλογική συγκέντρωση ο κ. Σαμαράς. Κατά την αξιολόγηση της πράξης, το χρονοδιάγραμμα κρίθηκε οριακό, καθώς υπολείπονταν 9 μήνες έως την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου για το ΕΣΠΑ 2007-2013».
- «Το νομοσχέδιο αποτελεί το τρίτο βήμα για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Είχαμε μια κατάσταση με ένα “κακέκτυπο” δημόσιας τηλεόρασης, μη αδειοδοτημένους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και ανεπαρκές δίκτυο μετάδοσης του σήματος».
- «Το ΕΣΡ θα ορίσει αύριο τον τελικό κατάλογο των αδειούχων και από εκεί και πέρα οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα αρχίσουν να καταβάλουν το τίμημα των αδειών».
- «Όποιος πει ότι υπό αυτή τη διακυβέρνηση τα κανάλια δεν έχουν πληρώσει, θα πει ψέματα. Τα κανάλια πλήρωσαν για φόρο διαφήμισης περίπου 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έναν φόρο ο οποίος αν και ψηφίστηκε το 2010, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2015».