ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, συμμετείχε εχθές σε εκδήλωση του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με θέμα: «Ψηφιακή Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση – Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία Δήμων και Περιφερειών».
Στην εκδήλωση, όπου παρευρέθηκαν στελέχη της Κυβέρνησης, βουλευτές, δήμαρχοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης, τοποθετήθηκαν επίσης ως κεντρικοί ομιλητές η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, και οι Δήμαρχοι Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, και Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας. Την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Αναστασία Σαπουνά.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Νίκος Παππάς ανέφερε, μεταξύ άλλων:
- «Η αξιοποίηση και η διάχυση των νέων τεχνολογιών δεν είναι πολιτικά ουδέτερη. Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να γίνουν εργαλείο συνοχής και σύγκλισης, όχι μήτρα γέννησης νέων ανισοτήτων».
- «Η Πολιτεία προτάσσει τις προτεραιότητες και συντονίζει τις δυνάμεις. Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την οργανωμένη επιχειρηματικότητα, προσφέρει στους πολίτες τα θετικά της ψηφιακής εποχής».
- «Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι δήμοι και περιφέρειες σε εγρήγορση, δημοτικές παρατάξεις με πρόγραμμα, έτοιμες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και η δίκαιη και ισόρροπη διάχυσή τους στην κοινωνία».
- «Υλοποιούμε έργα που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τη διαλειτουργικότητα, λέξη άγνωστη στο παρελθόν».
- «Προχωράμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου με την υλοποίηση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, ενός κόμβου ο οποίος θα διασυνδέει 21.000 φορείς του Δημοσίου και θα προσφέρει 150.000 ψηφιακές υπογραφές στους δημόσιους λειτουργούς. Εντός του μήνα θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, σε μερικούς μήνες όλα τα έγγραφα θα διακινούνται και θα υπογράφονται ψηφιακά».
- «Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, που επίσης δρομολογούμε, θα παρέχει on line πληροφορίες και υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις. Η απομακρυσμένη πρόσβαση θα επιτυγχάνεται με έναν μοναδικό e-ID. Με αυτόν τον τρόπο καταργούνται οι ουρές στα γκισέ και τα ατελείωτα δικαιολογητικά. Με τη διαλειτουργικότητα των μητρώων, η αναζήτηση των δικαιολογητικών θα γίνεται αυτόματα από τη Διοίκηση».
- «Πρόσφατα θέσαμε στη διαβούλευση το έργο της έξυπνης στάθμευσης, που -σε πρώτη φάση- αφορά 20.000 θέσεις στάθμευσης σε όλη τη χώρα. Με την υλοποίηση του έργου, μειώνουμε την κυκλοφοριακή επιβάρυνση των πόλεων και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών».
- «Η καθημερινότητα στις πόλεις μας θα αναβαθμιστεί και με τη λειτουργία των “έξυπνων αθλητικών χώρων”, που θα αλλάξουν την εμπειρία αθλητών και φιλάθλων και θα οδηγήσουν στη βέλτιστη διαχείριση των πόρων ενός σταδίου».
- «Επενδύουμε σε δίκτυα νέας γενιάς, έχοντας τρεις πυλώνες για το εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο: τo Rural Broadband, το Super Fast Broadband και το Ultra Fast Broadband. Το σύνολο των επενδύσεων για ευρυζωνικά δίκτυα και συνδέσεις υπερυψηλής ταχύτητας φτάνει στα 4 δισ. ευρώ ως το 2022».
- «Με τη δράση WiFi4GR, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, θα δώσουμε τη δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω Hotspots σε 3.000 δημόσιους χώρους».
- «Τεχνολογίες χωρίς ανθρώπους που μπορούν να τις χειρίζονται, καταλήγουν άχρηστες τεχνολογίες. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αναβαθμίζουμε τις ψηφιακές δεξιότητες 250.000 Ελλήνων».
Στην τοποθέτησή της, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ανέφερε ότι «οι νέες, ψηφιακές τεχνολογίες είναι ασπίδα κατά της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και εργαλείο για μια νέου τύπου ανάπτυξη, ισότιμη, με μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των Δήμων και των Περιφερειών», προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία υπόθεση που «τροφοδοτεί πολιτικές που αγγίζουν τα σύγχρονα διακυβεύματα της λειτουργίας της Δημοκρατίας». «Γι’ αυτό και στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε κάνει μια στρατηγική επένδυση σε βάθος χρόνου μέσα από την κομβική συνέργεια με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Είτε πρόκειται για τη σύσταση του Film Office της Αττικής, με στόχο, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων για οπτικοακουστικές παραγωγές. Είτε για την ψηφιακή αναβάθμιση της πολύπαθης Μάνδρας, της πόλης που αποτυπώνει όλες τις χρόνιες, δομικές παθογένειες μιας στρεβλής ανάπτυξης. Μια ψηφιακή αναβάθμιση στην οποία συμβάλλουμε καταρχήν με την τεχνική βοήθεια που δίνουμε στην επιτελική δομή του Υπουργείου, προκειμένου να σχεδιάσει ένα ολιστικό πρόγραμμα “έξυπνης πόλης”. Και κατόπιν με την κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση των δράσεων του προγράμματος αυτού από τον άξονα 2 του ΠΕΠ Αττικής. Μιλάμε έτσι συγκεκριμένα για δράσεις που αφορούν στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, δράσεις οδοφωτισμού, έξυπνων κάδων, διαχείρισης κυκλοφορίας, εξυπηρέτησης πολιτών»