Η απόπειρα ελέγχου του ποδοσφαίρου με την άσκηση επιρροής στους διαιτητές από πάσης φύσεως δυνάμεις κινδυνεύει να επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα. Οι συγκρούσεις ορισμένων από τους σημαντικότερους παράγοντες της χώρας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, υπό το αμήχανο βλέμμα της κυβέρνησης, έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, διώχνοντας όχι μόνο τον κόσμο από τα γήπεδα αλλά και από τους τηλεοπτικούς δέκτες.
Οι αντιπαραθέσεις είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν στις εταιρείες του κλάδου, τη Forthnet που έχει δικαιώματα της Superleague και στην Cosmote TV που έχει τα δικαιώματα του Κυπέλλου, να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή, να πουλήσουν το προϊόν τους και να έχουν έσοδα. Το VAR, μια υποδομή που πληρώθηκε από το χρεοκοπημένο Δημόσιο έχει φτάσει στα όριά του, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις (δεν αφορούν τις δύο εταιρείες) που δεν μεταδίδονται ούτε τα επίμαχα ριπλέι επί των λανθασμένων αποφάσεων των διαιτητών. Στο παιχνίδι έχει εμπλακεί και η ΕΡΤ –εξ αντανακλάσεως, καθώς έχει δικαιώματα αγώνων της Superleague–, υποκύπτοντας στην παγίδα των… μαθημάτων τηλεδιαιτησίας.
Deloitte: Έσοδα-ρεκόρ
Στο μεταξύ, μια νέα έρευνα της Deloitte επισημαίνει τα όρια στα πανάκριβα αθλητικά δικαιώματα –κυρίως του ποδοσφαίρου– στην παραδοσιακή τηλεόραση, ελεύθερη ή συνδρομητική. Το συμπέρασμα της Deloitte είναι πως ώθηση στην αγορά μπορούν να δώσουν οι νέες πλατφόρμες ΟTΤ τηλεόρασης, με βάση τις διαπραγματεύσεις που άρχισαν ήδη με Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Google. Η εταιρεία επισημαίνει πως τα αθλητικά δικαιώματα έχουν πιάσει οροφή και τα επόμενα χρόνια δεν προβλέπεται περαιτέρω αύξηση, αντιθέτως αναμένεται πτώση της αγοράς. Η είσοδος των νέων πλατφορμών είναι η νέα αγορά για τα δικαιώματα. Μέχρι στιγμής, κορυφαία ομάδα σε έσοδα από δικαιώματα παραμένει η Barcelona με 841 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι 20 κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στον κόσμο κατέγραψαν το 2018 έσοδα-ρεκόρ 9,3 δισ. ευρώ (ήταν το έτος με τα υψηλότερα έσοδα για τις ομάδες ποδοσφαίρου).