-Δείτε τα πέντε χαρακτηριστικά «νταή» και θύματος και πέντε τρόπους καταπολέμησης του σχολικού εκφοβισμού
H διάγνωση και αντιμετώπιση του bullying μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί τους γονείς, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΟΠΑΠ, ώστε να μπορούν να διαγνώσουν αν το παιδί τους είναι θύμα επιθετικής συμπεριφοράς από συμμαθητές του ή ασκεί βία σε άλλα παιδιά.
Η επιστημονική ομάδα των Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ αποκωδικοποιεί τα σημάδια που αποτελούν ένδειξη εμπλοκής σε φαινόμενα bullying και δίνει πολύτιμες συμβουλές στους γονείς για το πώς μπορούν να θωρακίσουν τα παιδιά τους απέναντι στη σωματική και ψυχολογική βία.
Η εκπαιδευτική–εξελικτική ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου, η οποία συμμετέχει στις επιστημονικές δράσεις των Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ, παρουσιάζει τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά στις συμπεριφορές του «νταή» και του θύματος του bullying, καθώς και πέντε τρόπους για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού.
Δείτε το βίντεο:
Πέντε χρόνια Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ με συμμετοχή 33.000 παιδιών
Το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ υλοποιείται εφέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά και έχει ως στόχο του να συμβάλει αποφασιστικά ώστε τα παιδιά που είναι σήμερα αθλητές να γίνουν μέσα από τον αθλητισμό καλύτεροι άνθρωποι.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν κάθε χρόνο παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 ετών από 128 ερασιτεχνικές ακαδημίες ποδοσφαίρου από 49 νομούς της Ελλάδας. Οι μικροί αθλητές λαμβάνουν προπονητικές κατευθύνσεις με βάση τα διεθνή πρότυπα, καθώς και επιστημονική υποστήριξη από ειδικευμένους παιδοψυχολόγους και διατροφολόγους. Επιπλέον, τους παρέχονται μπάλες και προπονητικός εξοπλισμός.
Παράλληλα, οι γονείς/κηδεμόνες των παιδιών συμμετέχουν σε σεμινάρια και διαδραστικά παιχνίδια που αφορούν θέματα ψυχολογίας και διατροφής,
Στο πρόγραμμα έχουν πάρει μέρος έως σήμερα 33.000 μικροί αθλητές μαζί με τους γονείς/κηδεμόνες τους, καθώς και 1.300 προπονητές.