Αντικαθιστούν δημοσιογράφους, κάμεραμαν, φωτογράφους με αστυνομικούς στις διαδηλώσεις
Το σχέδιο διαχείρισης δημόσιων συναθροίσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποτελεί την ελληνική εκδοχή του άρθρου 24 της Γαλλίας περί καθολικής ασφάλειας, το οποίο προκάλεσε τις σφοδρές διαδηλώσεις. Το νέο δόγμα ασφάλειας που επιχειρείται να κυριαρχήσει σε όλες τις χώρες στηρίζεται στη χρήση επικοινωνιακών μέσων από την Αστυνομία, με ταυτόχρονο περιορισμό της κάλυψης διαδηλώσεων από ΜΜΕ και δημοσιογράφους, οι οποίοι σε όλη την Ευρώπη είναι «θύματα» αστυνομικής βίας, όπως φυσικά και στην Ελλάδα.
Στις ρυθμίσεις που αφορούν ειδικά τους δημοσιογράφους αντέδρασαν οι συνδικαλιστικές Ενώσεις της ΕΦΕ, της ΕΣΗΕΑ και της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, περιορίζοντας ωστόσο τις αντιδράσεις τους μόνο σε ό,τι αφορά τον «εγκλωβισμό» των ανθρώπων των ΜΜΕ σε συγκεκριμένα σημεία και τη χρήση «γιλέκων». Οι συνδικαλιστικές Ενώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ στην Ευρώπη, ωστόσο, αντιδρούν στο σύνολο των αυταρχικών μέτρων που προωθεί η αστυνομία για τις διαδηλώσεις.
Στη Γαλλία, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε τον περασμένο Δεκέμβριο τη ρύθμιση του άρθρου 24 για τη χρήση των εικόνων από drones της Αστυνομίας στις διαδηλώσεις. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, που τάχθηκε ενάντια στις ρυθμίσεις στη Γαλλία, δήλωσε πως ο διαχωρισμός σε διαπιστευμένους και μη διαπιστευμένους από την Αστυνομία συντάκτες και η απαγόρευση χρήσης φωτογραφιών που δεν έχουν ελεγχθεί ή δεν έχουν εγκριθεί από την Αστυνομία < συνιστούν ευθεία παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου.
Τις ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις προσπάθησαν να περάσουν το καλοκαίρι του 2020 στην Ισπανία, αλλά και εκεί το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την εν λόγω διάταξη της απαγόρευσης χρήσης φωτογραφίας-εικόνας αστυνομικών. Παρόμοια ρύθμιση προετοιμάζεται να περάσει στη Γερμανία, με αποτέλεσμα οι δημοσιογραφικές Ενώσεις να βρίσκονται σε αναβρασμό. Στην Ελλάδα οι παραπάνω ρυθμίσεις αναφέρονται με έμμεσο τρόπο στο «σχέδιο Χρυσοχοΐδη». Προβλέπεται η διάκριση σε διαπιστευμένους και μη δημοσιογράφους, όπως επίσης η ενημέρωση των ΜΜΕ από την Αστυνομία, με χρήση των δικών της μέσων. Αναφέρεται επίσης, όπως και σε Γαλλία – Ισπανία, η προειδοποίηση εκκένωσης χώρων σε διαδηλώσεις από την Αστυνομία, που θα ισχύει και για ΜΜΕ και δημοσιογράφους που δεν θα έχουν την αναγκαία διαπίστευση από το υπουργείο.