Ξανά στο ΣτΕ η ΕΙΤΗΣΕΕ
Θα επιστρέψει η τηλεόραση στο «σημείο μηδέν», συνεχίζοντας να λειτουργεί χωρίς άδειες και χωρίς νόμιμο καθεστώς εκπομπής; Η απόφαση του ΣΚΑΪ, του Star και της ΕΙΤΗΣΕΕ να προσφύγουν για το τίμημα των 35 εκατ. ευρώ για 10 χρόνια αλλάζει τα δεδομένα. Από τις διαπραγματεύσεις για μείωση του ειδικού φόρου που είχαν ξεκινήσει οι εκπρόσωποι των σταθμών με την κυβέρνηση, οι οποίες συνοδεύονταν και από σχέδια για τον ΕΔΟΕΑΠ, οι ενδιαφερόμενοι παίρνουν και πάλι θέση μάχης. Η στήλη είχε αποκαλύψει από τις 30 Ιουλίου αλλά και πρόσφατα, την περασμένη εβδομάδα, τις προθέσεις των ιδιοκτητών και τα αιτήματά τους.
Στην τελευταία προσφυγή τους στρέφονται κατά των αποφάσεων του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών και το τίμημα των 35 εκατ. ευρώ. Ειδικά για το δεύτερο υποστηρίζουν πως η τιμή «μειώνει το ενδιαφέρον προσέλευσης και αδειοδότησης των υποψηφίων, παραβιάζοντας ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας», καθώς και ότι «δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης».
Οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί και η Ένωση υποστηρίζουν ότι η διαγωνιστική διαδικασία διενεργείται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια, κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών του άρθρου 14 και της ευρωπαϊκής οδηγίας 2002/21/ΕΚ. Στις προσφυγές τους, τέλος, επισημαίνουν ότι με τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις «περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά».
Με τις τρεις αυτές προσφυγές προκύπτουν δύο ουσιαστικά ζητήματα. Ως προς την ίδια την ουσία της προσφυγής για το τίμημα, πρόκειται για ομόφωνη απόφαση της Αρχής, η οποία προέκυψε ύστερα από ανάλυση των προσφορών που κατατέθηκαν στη διαδικασία του Σεπτεμβρίου του 2016, η οποία ακυρώθηκε για άλλους λόγους ως αντισυνταγματική.
Το ποσό από την προηγούμενη δημοπρασία είχε ανέλθει σε 254.900.000 ευρώ. Ο ΑΝΤ1 είχε καταθέσει προσφορά για 75.900.000 ευρώ, η Άλτερ Έγκο για 73.900.000 ευρώ, η Dimera Media Investments για 61.500.000 ευρώ και ο ΣΚΑΪ για 43.600.000 ευρώ. Η σκέψη είναι πως, αν κάποιος από όσους εκπέμπουν σήμερα χωρίς άδεια δηλώνει αδυναμία συμμετοχής λόγω του ύψους του τιμήματος, μπορεί να αποχωρήσει, διότι υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι που θα διαθέσουν περισσότερα χρήματα, προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου.
Το δεύτερο κρίσιμο σημείο είναι η απόφαση 3578/2010 της Ολομέλειας του ΣτΕ. Η νεότερη απόφαση 95/2017, που ακύρωσε τη διάταξη του νόμου Παππά, εξακολουθεί να θεωρεί τη λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης παράνομη και αντισυνταγματικό το καθεστώς των παρατάσεων. Στην περίπτωση που η προσφυγή των τριών γίνει δεκτή, τότε, και με την έγκριση του ΣτΕ, η τηλεόραση στην Ελλάδα θα παραμείνει παράνομη.