ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό με έμφαση από το 2010 και έπειτα, το γεγονός ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί χρησιμοποιούν με πρόσχημα την τεχνολογία πρακτικές που οδηγούν σταδιακά και υποδόρια είτε στην κατάργηση ειδικοτήτων είτε στον περιορισμό θέσεων εργασίας ή και στα δύο ταυτόχρονα.
Και ενώ η μεταβολή της ειδικότητας δεν είναι απαραίτητα πάντα κάτι αρνητικό, δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω για να δούμε ότι αυτές οι πρακτικές βρήκαν εφαρμογή στην κατάργηση ολόκληρων τμημάτων με απόλυση των μελών τους. Όπως για παράδειγμα του τμήματος των τεχνικών ραδιοζεύξεων, ή στην κατάργηση ειδικοτήτων όπως αυτή του ηχολήπτη εξωτερικών συνεργείων που οδήγησαν σε απολύσεις και μετατροπή των των συνεργείων σε μονομελή, ή την κατά περίπτωση κατάργηση του σκηνοθέτη, του φωτιστή, του ηχολήπτη, του παραγωγού σε πιο απαιτητικά γυρίσματα, όπως είναι αυτά που γίνονται εκτός σταθμού, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών.
Ούτε χρειάζεται ιδιαίτερη παρατήρηση για να καταλάβουμε τόσο εμείς ως τεχνικοί και ειδικοί του χώρου, όσο και οι τηλεθεατές ως μη ειδικοί ότι αρκετά ρεπορτάζ και απ’ ευθείας συνδέσεις συναδέλφων δημοσιογράφων, κάτω από την άμεση ή έμμεση πίεση της εργοδοσίας, γίνονται με ένα κινητό και ένα σελφοκόνταρο, καταργώντας επί της ουσίας τουλάχιστον τρεις θέσεις εργασίας τεχνικών και υποβαθμίζοντας δραματικά την ποιότητα και αρτιότητα των συνδέσεων και εν γένει του τηλεοπτικού προϊόντος του οποίου η ποιότητα βάσει άδειας πρέπει να διασφαλίζεται υψηλή.
Αρκετά πρόσφατα δε, παρατηρούνται φαινόμενα όπως: πολυήμερη αποστολή μονομελούς συνεργείου, σε χώρα του εξωτερικού η οποία πλέον έχει χαρακτηριστεί εμπόλεμη ζώνη, το οποίο καλύπτει από το πρωί έως αργά το βράδυ ρεπορτάζ και απ’ ευθείας συνδέσεις για δύο τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Ένας άνθρωπος, για δύο δημοσιογράφους για δύο κανάλια σε ρόλο οπερατέρ, ηχολήπτη και τεχνικού απ’ ευθείας συνδέσεων σε μία επικίνδυνη περιοχή.
Επί πλέον εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία πρακτική, μορφή της οποίας ήδη έχει βγει στον αέρα, η οποία με την βοήθεια αυτοματισμού, την παρέμβαση ενός δημοσιογράφου στο κοντρόλ ειδήσεων, ενός μόνο τεχνικού στη ροή προγράμματος και ενός παρουσιαστή που μπορεί να βρίσκεται είτε στο κοντρόλ είτε οπουδήποτε αλλού ακόμα και σπίτι του, δίνει τη δυνατότητα και εν τέλει κάνει πράξη την εκπομπή δελτίου ειδήσεων έστω και “έκτακτου” απουσία ολόκληρης βάρδιας κοντρόλ δέκα και πλέον σχετιζόμενων ειδικοτήτων τεχνικών και τουλάχιστον ακόμα δύο θέσεων δημοσιογράφων.
Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι οτιδήποτε παράγεται με αυτόν τον τρόπο και δεν καλύπτει τη θεμιτή ανάγκη για άμεση ενημέρωση του κοινού ενός έκτακτου γεγονότος που συμβαίνει σε ώρα απουσίας της βάρδιας τεχνικών και δημοσιογράφων, δεν είναι τίποτε άλλο από περιορισμός του κόστους λειτουργίας σε βάρος των εργαζομένων και προπομπός για κατάργηση θέσεων εργασίας και ειδικοτήτων.
Είναι προφανές ότι τόσο η εισαγωγή νέων τεχνολογιών όσο και η συνεχής ανανέωσή τους επιφέρουν αλλαγές στην οργάνωση της εργασίας. Και ενώ ως επιτεύγματα της ίδιας της εργατικής τάξης μπορούν να λύσουν προβλήματα στην παραγωγή, να διευκολύνουν τις διαδικασίες, να βελτιώσουν την ποιότητα και το πλήθος των παραγόμενων προϊόντων και να συντμήσουν τον χρόνο εργασίας προς όφελος των εργαζομένων, εντούτοις γίνονται στα χέρια των εργοδοτών μέσο για κατάργηση θέσεων εργασίας ή μέσο για δημιουργία ενός τύπου «εργαζόμενου πολυεργαλείου» με αποσπασματική επιδερμική κατάρτιση, τις περισσότερες φορές χωρίς ούτε αυτή, που να μπορεί τσάτρα – πάτρα ν’ ανταποκριθεί σε διαφορετικούς τύπους καθηκόντων με όλο και χαμηλότερες αμοιβές με όλο και περισσότερη ένταση εργασίας.
Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και το μόνιμο αίτημά τους στον ΟΜΕΔ με το οποίο ζητάνε ν’ αναγνωρίζονται μόνο οι εξής πέντε ειδικότητες τεχνικών στην τηλεόραση: «τεχνικός λήψης και επεξεργασίας ήχου και εικόνας», «ηλεκτρολόγος», «κομμωτής / μακιγιέρ», «παραγωγός» και «σκηνοθέτης».
Εμείς, ως σωματείο τεχνικών στην tv, δεν μένουμε μόνο στο να καταγγείλουμε τις συγκεκριμένες πρακτικές καλώντας τις εργοδοσίες να τις σταματήσουν εδώ και τώρα, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση συστράτευσης σε αυτή την κατεύθυνση σε όλες τις οργανώσεις του κλάδου, αλλά παράλληλα επεξεργαζόμαστε όλα τα νέα στοιχεία ώστε να τα κάνουμε αιτήματα μιας νέας συλλογικής σύμβασης που θα ανταποκρίνεται στις εξελίξεις της τεχνολογίας όπου χρειάζεται, θα επιχειρεί να διασφαλίσει το τι μπορεί και τι όχι να κάνει ένας εργοδότης στην τηλεόραση με το τεχνικό προσωπικό και πρωτίστως να στέκεται στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας.
Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και συναδέλφους να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους συμβάλλοντας σ’ αυτή την προσπάθεια συμμετέχοντας στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει σύντομα.
για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Σκεπετζάκης