Η κόντρα στο επιχειρηματικό πεδίο της τηλεόρασης μόλις άρχισε να ξεδιπλώνεται. Η κατάσταση ανάμεσα στους νέους επιχειρηματίες που θέλουν να μπουν στην αγορά και στους σημερινούς ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών χαρακτηρίζεται από υψηλή ένταση. Η μάχη για την τελική απόκτηση της άδειας δεν έχει τελειώσει και η κάθε πλευρά θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξοντώσει τους αντιπάλους. Το «Π» εξηγεί σήμερα ποιες είναι οι βασικές συγκρούσεις μεταξύ των ανταγωνιζόμενων επιχειρηματιών.
1.Κοντομηνάς εναντίον Σαββίδη
Το ένα μέτωπο είναι ανάμεσα σε Alpha και Σαββίδη. Ο Alpha με προσφορά 61.000.000 ευρώ είναι ο δεύτερος επιλαχών, μετά την Dimera Media Ltd του Ιβάν Σαββίδη, που είναι η πρώτη επιλαχούσα με 61.500.000 ευρώ, και αν ακυρωθεί η συμμετοχή της στη δημοπρασία τη θέση της καταλαμβάνει ο Alpha. Η επίμαχη δήλωση του Ιβάν Σαββίδη πως αύξησε το τίμημα του διαγωνισμού και στη συνέχεια κατέθεσε μηδενικές προσφορές στον τελικό γύρο συνιστά για τον Alpha «παραβίαση των όρων διεξαγωγής της δημοπρασίας, που επισύρει την κύρωση του αποκλεισμού και την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής».
Ο Alpha στην προσφυγή που κατέθεσε στην Επιτροπή Ενστάσεων υποστηρίζει πως υπήρξε «απόπειρα επηρεασμού των μελών της Επιτροπής Διεξαγωγής Διαγωνισμού ή των λοιπών συμμετεχόντων ως προς τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη δημοπρασία». Κατά τη δημοπράτηση της τέταρτης άδειας ο Ιβάν Σαββίδης οδήγησε την Επιτροπή «σε διαδοχικές αυξήσεις του τιμήματος, που δεν θα ελάμβαναν χώρα δίχως αυτήν την καταχρηστική συμπεριφορά», η οποία είχε αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του Alpha.
2.Σαββίδης εναντίον Αλαφούζου – Μαρινάκη
Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος και ο πρόεδρος της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης βρίσκονταν σε μια διαδικασία συνεννόησης για να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η επίθεση όμως του ΣΚΑΪ, όπως και του ΑΝΤ1, εναντίον του Ι. Σαββίδη για τη συμμετοχή της Dimera Media Ltd στη δημοπρασία άλλαξε τα δεδομένα.
Ο Ι. Σαββίδης μέσω συνεργατών του έκανε λόγο για κατάθεση αγωγών και μηνύσεων και τη βραδιά που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας δεν έκρυψε την πικρία του για το ότι ο Γιάννης Αλαφούζος και ο ΣΚΑΪ πήραν την πρώτη άδεια με λιγότερα χρήματα, 43.600.000 ευρώ. Ο ίδιος, γνωρίζοντας πως την τέταρτη άδεια την πήρε ο Β. Μαρινάκης με 73.900.000 ευρώ, αποκάλυψε την υποβολή μηδενικής προσφοράς δύο φορές.
3.Μαρινάκης – Αλαφούζος, η απόλυτη έχθρα
Οι πρώην συνέταιροι στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ βρίσκονται στο απόλυτο σημείο έχθρας, με σφοδρότατες προσωπικές επιθέσεις. Είναι πλέον και οι δύο προσωρινοί υπερθεματιστές, προσφέροντας τεράστια ποσά για να συμμετέχουν στον τηλεοπτικό στίβο. Ο Γιάννης Αλαφούζος, διά του Κώστα Κιμπουρόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου του ΣΚΑΪ, προσέφερε 43.600.000 ευρώ για την πρώτη άδεια και ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσωπικά 73.900.000 ευρώ για την τέταρτη και τελευταία άδεια.
Σε βάρος του Γιάννη Αλαφούζου υπάρχει εντολή από τον εισαγγελέα για δέσμευση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του επειδή δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την προέλευση ποσού 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το ΚΕΦΟΜΕΠ. «Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός προαναγγελθέντος συμβάντος, το οποίο είχε περίπου προεξοφληθεί από αναρμόδιους φορείς προ διμήνου», υποστήριξε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ομίλου ΣΚΑΪ Γιάννης Αλαφούζος.
Από την άλλη πλευρά, την παραπομπή σε δίκη του εφοπλιστή και προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη ζήτησε ο εισαγγελέας Στ. Δασκαλόπουλος, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, για τέσσερα κακουργήματα. «Μια σειρά από ενέργειες του Στ. Δασκαλόπουλου αποδεικνύουν ότι πάντα ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και υπάκουε τυφλά στις εντολές του Ισ. Ντογιάκου, ο οποίος εκτελούσε συμβόλαιο σε βάρος μου», ήταν η τοποθέτηση του Β. Μαρινάκη.
4. Και σχεδόν όλοι εναντίον Καλογρίτσα
Ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας έκανε τη δεύτερη μεγάλη έκπληξη, πλειοδοτώντας για τη δεύτερη άδεια με 52.600.000 ευρώ. Απέναντί του βρέθηκε το σύνολο του συστήματος των ΜΜΕ, ακόμη και εκείνα που δεν έλαβαν μέρος στη δημοπρασία, για τη δραστηριότητα του πατέρα του, εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα.
Στις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί τα σημεία που αναδεικνύουν οι αντίπαλοι είναι δύο. Κατ’ αρχάς, το ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι εργολάβος που αναλαμβάνει δημόσια έργα και θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για την απόκτηση της άδειας. Εδώ όμως ισχύει το καθεστώς του «βασικού μετόχου», που το εγκαθίδρυσε το ΠΑΣΟΚ και επιτρέπει σε προμηθευτές του Δημοσίου να έχουν μετοχές σε media μέσω συγγενικών τους προσώπων. Η δεύτερη ένσταση, που έχει κατατεθεί με τη μορφή των ασφαλιστικών μέτρων, αφορά τη μη έγκαιρη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής (κατατέθηκε στις 15.45 της Δευτέρας 29 Αυγούστου). Οι αντίπαλοι υποστηρίζουν πως το Πρωτόκολλο έπρεπε να είχε κλείσει στις 15.00, όπως γίνεται σε όλο το Δημόσιο, η προκήρυξη όμως προέβλεπε πως η εγγυητική έπρεπε να κατατεθεί μία ημέρα πριν.