Μετά από 3 χρόνια χωρίς φιλάθλους, φέτος είχαμε τελικό κυπέλλου Ελλάδας με περίπου 40.000 φιλάθλους του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού. Αν παρακολουθήσατε το παιχνίδι, τότε σίγουρα θα είδατε ότι πάλι παραδώσαμε μαθήματα πολιτισμού στον κόσμο.
Το παιχνίδι ξεκίνησε με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση, λόγω καπνογόνων και αποπνικτικής ατμόσφαιρας. Με το που έγινε το 1-0 για τον Παναθηναϊκό, ο σκόρερ Αϊτόρ, προκάλεσε την κερκίδα του ΠΑΟΚ, η οποία απάντησε με ρίψη αντικειμένων, που οδήγησε σε νέα διακοπή! Και όλα αυτά τα ωραία με παιδάκια και οικογένειες στο γήπεδο!
Προφανώς κάτι πρέπει να γίνει και να αλλάξει όλο αυτό. Παρακάτω θα δούμε μαζί 3 τρόπους με τους οποίους εύκολα θα εξορθολογιστεί το Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Κάμερες και ταυτοποίηση στοιχείων
Όσοι παρακολουθήσατε τον φετινό τελικό από συνδρομητικό κανάλι, από το κινητό ή από το live του Betsson καζινο, είστε τυχεροί που δε ζήσατε το μπάχαλο που επικράτησε.
Έχει εδώ και αρκετά χρόνια που ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει στο γήπεδο. Εκτός από τη συνεχή ρίψη αντικειμένων όπως φωτοβολίδες και δυναμιτάκια, πλέον υπάρχει και το φαινόμενο με τα λέιζερ.
Είναι μεγάλη η ανάγκη για ταυτοποίηση της ταυτότητας ενός ατόμου, όταν μπαίνει στο γήπεδο καθώς και για πιο εντατική παρακολούθηση των φιλάθλων. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το κάνουν εδώ και πολλά χρόνια.
Αλλιώς θα συμπεριφερθεί κάποιος ‘χούλιγκαν’, όταν θα ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή τον καταγράφει μία κάμερα, και έπειτα μπορούν εύκολα να καταγραφούν τα στοιχεία του. Βέβαια αυτό προυποθέτει και κάτι άλλο, που θα το δούμε αμέσως μετά…
Αυστηροποίηση των νόμων περί γηπεδικής και εξωγηπεδικής βίας
Προφανώς για να έχει νόημα το παραπάνω μέτρο, θα πρέπει ο παραβάτης να αντιμετωπίσει τις κατάλληλες συνέπειες. Θα πρέπει το νομοθετικό πλαίσιο να αυστηροποιηθεί. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει, όταν κάποιος κάνει κάτι παράνομο εντός γηπέδου ή εκτός γηπέδου με οπαδικά κίνητρα, όχι μόνο να μη ξαναμπεί στο γήπεδο, αλλά να αντιμετωπίσει και τις ανάλογες νομικές κυρώσεις.
Αυτό το μέτρο θα μειώσει την εγκληματικότητα τόσο μέσα στο γήπεδο, όσο και έξω από αυτό.
Έλεγχος και ρύθμιση των οπαδικών λέσχεων
Άλλος ένας πονοκέφαλος των αρχών και όχι μόνο, είναι οι οπαδικές λέσχες. Χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε το έργο αρκετών συνδέσμων, που παίρνουν πρωτοβουλίες που ωφελούν την κοινωνία, δυστυχώς πολλοί σύνδεσμοι λειτουργούν περισσότερο σαν φυτώρια για χούλιγκανς, παρά ως σύνδεσμοι οπαδών των ποδοσφαιρικών ομάδων.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ελεγχθούν και να καταγραφούν όλες οι νόμιμες λέσχες φιλάθλων. Εδώ θα πρέπει να επέμβει η πολιτεία και να θεωρήσει υπόλογους τις ΠΑΕ για τους συνδέσμους και τις δραστηριότητες τους εντός και εκτός γηπέδου.
Σωστή διαπαιδαγώγηση
Παρόλα αυτά, το καλύτερο πράγμα δεν είναι η αντιμετώπιση ενός προβλήματος, αλλά η πρόληψη εμφάνισής του. Τις περισσότερες φορές, η βία, και ειδικά η οπαδική βία, γεννιέται στους ανθρώπους σε μικρή ηλικία στο σχολείο. Τα παιδιά μπορούν εύκολα να παρασυρθούν και αντί να δουν το ποδόσφαιρο ως ένα άθλημα που προβάλλει την υγεία και την ευγενή άμιλλα, να το δουν ως ‘πόλεμο’ που η μία ομάδα πρέπει να κερδίσει την άλλη, με τους οπαδούς να πλακώνονται μεταξύ τους σε κάθε αγώνα.
Τελικές σκέψεις
Ευελπιστούμε μετά τον τελευταίο χρόνο, όπου διαδραματίστηκαν μαύρες σελίδες στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ότι θα ενεργοποιηθεί επιτέλους οι πολιτεία και θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι πλευρές που επηρεάζουν το ποδόσφαιρο και να μην καθυστερήσουμε άλλο, αλλιώς θα θρηνήσουμε ακόμα πολλά θύματα.