Νέες πιέσεις των ιδιοκτητών
Αυξάνεται η πίεση προς την κυβέρνηση από μερίδα των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών, που είναι αντίθετοι στην αύξηση του τιμήματος. Θέλουν να πληρώσουν 35 εκατ. ευρώ ανά άδεια στη 10ετία χωρίς να υπάρξουν ανταγωνιστές και αναπτύσσουν τη θεωρία του «λαγού», με βάση το κακό παράδειγμα της περίπτωσης Καλογρίτσα στον προηγούμενο διαγωνισμό, ενώ δεν βλέπουν με καλό μάτι την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στην τηλεόραση. Υπάρχει, όμως, στο κοντινό παρελθόν και ο διαγωνισμός που έκανε η ΕΕΤΤ με έναν ενδιαφερόμενο, την Digea, την εταιρεία των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών. Και αντί τότε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, η εταιρεία απέκτησε τις ψηφιακές συχνότητες της χώρας έως το 2029, προς 18,3 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ πιέζει την κυβέρνηση, αν και το ΕΣΡ έχει συντάξει την προκήρυξη, για τρία ζητήματα, που αφορούν μόνο όσους θελήσουν να μπουν στην αγορά. Ζητούν την υποβολή «πόθεν έσχες» για κάθε νέο ενδιαφερόμενο, ενώ οι ίδιοι καταθέτουν στοιχεία για το προηγούμενο έτος, καθώς οι δηλώσεις του 2017 αφορούν το 2016. Ακόμη, θεωρούν πως για τους νέους υποψηφίους «δεν προβλέπεται ο ουσιαστικός έλεγχος “πόθεν έσχες” πριν από τον διαγωνισμό», αλλά «ο έλεγχος της ύπαρξης χρημάτων, με την επίδειξη εγγυητικής επιστολής».
Και ισχυρίζονται ότι «δεν προβλέπεται αντιμετώπιση του φαινομένου ενός δήθεν επενδυτή ο οποίος έχει σκοπό μόνο να ανεβάσει την τιμή του διαγωνισμού, χωρίς να έχει τον κίνδυνο να χάσει το ποσό της Ε/Ε συμμετοχής, λειτουργώντας ως ‘‘λαγός’’», διεκδικώντας την κατάθεση «μιας εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης για τους υποψηφίους που κατά τον χρόνο της υποβολής της αίτησης δεν λειτουργούν ως τηλεοπτικοί σταθμοί».
Ο υπουργός Ν. Παππάς απάντησε από τη Βουλή πως «οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν εγγυητική επιστολή 3,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο τίμημα για την πρώτη δόση, και κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ, που πρέπει να αποδείξουν ότι δεν προέρχεται από παράνομες διαδικασίες, για τη συγκρότηση της εταιρείας που θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό». Το ΕΣΡ, από την πλευρά του, σημειώνει πως μετά την υποβολή των αιτήσεων μπορεί να ζητήσει επιπλέον στοιχεία για κάθε αίτηση και τη συνδρομή της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον Ν. Παππά, «το αίτημα των ιδιοκτητών ήταν τα υπάρχοντα κανάλια να μην καταθέτουν εγγυητική» και «να έχουν αυτή την υποχρέωση μόνο όσοι δεν έχουν κανάλια».