ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η ΠΟΕΣΥ διαμαρτύρεται και καταδικάζει για μια ακόμη φορά την πρακτική πολιτικών και λοιπών παραγόντων δημόσιου βίου, οι οποίοι επικαλούμενοι προσβολή της προσωπικότητάς τους από δημοσιεύματα, ζητούν την επιδίκαση υπέρογκων ποσών από τα Δικαστήρια σε βάρος δημοσιογράφων.
Αυτή τη φορά οι αγωγές στρέφονται κατά των συναδέλφων Θανάση Κουκάκη, Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρόγιαννου καθώς και κατά της ιστοσελίδας “Reporters United” και της «Εφημερίδας των Συντακτών» για δημοσιεύσεις τους σχετικά με το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως Slapp’s απασχολεί έντονα και τις Ευρωπαϊκές και τις Διεθνείς Οργανώσεις των Δημοσιογράφων (EFJ-IFJ) αλλά τον τελευταίο καιρό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εκφράζεται ο φόβος, ότι αποτελεί απειλή για την ελευθεροτυπία αφού δια του τρόπου αυτού γίνεται απόπειρα να επιβληθεί «σιγή ασυρμάτου» σε δημοσιογράφους και σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα, για όσο διάστημα διαρκούν οι δικαστικές διαδικασίες.
Μάλιστα, Γενικός Γραμματέας της EFJ Ricardo Gutiérrez σε δήλωσή του αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλεί τις ελληνικές δικαστικές αρχές να ρίξουν φως στις παράνομες υποκλοπές δημοσιογράφων από τις υπηρεσίες πληροφοριών, να εντοπίσουν και να καταδικάσουν τους υπεύθυνους. «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα, αλλά η παρεμπόδιση του έργου των δημοσιογράφων είναι έγκλημα κατά της δημοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόσφατα, εξάλλου, διαμορφώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση οδηγίας, που αναμένεται να αποτελέσει βάση διαλόγου και προβληματισμού για τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν, για την προάσπιση της ασφάλειας και της ελευθερίας των δημοσιογράφων και του Τύπου.
Στην εν λόγω Οδηγία προβλέπονται μία σειρά δικονομικών διαδικασιών και εγγυήσεων, οι οποίες αποβλέπουν αφενός στην διευκόλυνση της Δικαιοσύνης να εντοπίσει και να απορρίψει με σύντομες διαδικασίες, περιπτώσεις αβάσιμων και καταχρηστικών αγωγών και αφετέρου στους δημοσιογράφους να τύχουν επαρκούς δικαστικής προστασίας έναντι τέτοιου είδους απειλών.
Η ΠΟΕΣΥ στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία και έχει καλέσει τις ενώσεις μέλη της σε όλη την Ελλάδα (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΗΕΠΗΝ) για την έναρξη διαλόγου με τη συνδρομή νομικών και συνταγματολόγων, με σκοπό την διαμόρφωση μίας κοινής πρότασης προς την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου στη χώρα μας.