ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ
Τα κυριότερα στοιχεία της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (που αναμένεται να υπογραφεί)) και της ΚΥΑ αποδοχών, που πέτυχε η ΕΣΗΕΑ, δείχνουν ότι μετά από χρόνια, γίνεται ένα θετικό βήμα για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς βελτιώνονται αισθητά όλα τα θεσμικά ζητήματα, όπως άδειες, ζητήματα δεοντολογίας, πνευματικά δικαιώματα, κλπ. φθάνοντας στην προ μνημονίων περίοδο από την πρώτη κιόλας μεταμνημονιακή σύμβαση, ενώ αισθητή είναι η βελτίωση και στα οικονομικά, ιδιαίτερα για τον εισαγωγικό μισθό (αύξηση 22%) και το αναδρομικό ξεπάγωμα (από το 2018) των ωριμάνσεων.
Συγκεκριμένα με την νέα ΚΥΑ αποδοχών για τους δημοσιογράφους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε όλη τη χώρα πετυχαίνουμε τα εξής:
- Μεγάλη αύξηση του εισαγωγικού μισθού, το λεγόμενου κατώτερου μισθού, που αυξάνεται στα 1061 ευρώ απο 874 ευρώ,δηλαδή αύξηση περίπου 22%, ενώ ο εισαγωγικός μισθός φτάνει στα 1.161 ευρώ για τους πτυχιούχους. Η αύξηση αυτή είναι διπλάσια της αύξησης, που πήραν οι άλλοι εργαζόμενοι της χώρας μας ενώ θα βοηθήσει πλέον τα μέγιστα, να διαπραγματευθούμε από καλύτερη βάση, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) και στον ιδιωτικό τομέα.
- «Ξεπαγώνουν» αναδρομικά απο το 2018 τα μισθολογικά κλιμάκια. Οι νέες αυξημένες αποδοχές θα χορηγηθούν αναδρομικά απο τον Ιανουάριο του 2019, επομένως οι δημοσιογράφοι θα διαπιστώσουν άμεσα μια αύξηση των αποδοχών τους για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια των μνημονίων. Σε ένα εξάμηνο, με την ωρίμανση, οι εργαζόμενοι θα λάβουν όχι μόνον ένα, για το 2018, αλλά δύο κλιμάκια, και για το 2019, πράγμα που σημαίνει οτι μπορεί να πάρουν ως μισό μισθό επιπλέον σε ετήσια βάση.
- Καθιερώνεται ειδικό επίδομα για τους ανταποκριτέςεξωτερικού, ίσο με το 15% του ειδικού επιδόματος του πρέσβη.
- Αποφεύγουμε την υπαγωγή στο ενιαίο μισθολόγιοτου δημοσίου, που επιδίωκε η κρατική-συνδικαλιστική γραφειοκρατία, πράγμα που θα συνεπαγόταν δραματική μείωση αποδοχών πάνω από 200-300 ευρώ τον μήνα. Παραμένουν και κατοχυρώνονται οι υπερωρίες, τα κυριακάτικα, καθώς και όλα τα επιδόματα που είχαμε: θέσης, πτυχίου, μεταπτυχιακών, αποστολής κλπ.
Τα βασικά στοιχεία της Συλλογικής Σύμβασης για τους δημοσιογράφους στο δημόσιο τομέα, που έχει συμφωνήσει η ΕΣΗΕΑ με την κυβέρνηση:
- Περιλαμβάνονται οι αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Το προοίμιο της σύμβασης έχει ένα υψηλό συμβολισμό σε μια εποχή που έχει πληγεί η αξιοπιστία της ενημέρωσης, καθώς η εργοδοτική πλευρά αποδέχεται τις αρχές δεοντολογίας, που πρότεινε η ΕΣΗΕΑ. Διακηρύσσεται η ελευθερία του δημοσιογράφου, η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και κατοχυρώνεται η προστασία του επαγγελματικού απορρήτου.
- Γίνεται ένα καλό βήμα για τα πνευματικά δικαιώματα καθώς αναγνωρίζεται οτι ανήκουν στο σύνολό τους στους συντάκτες-δημιουργούς και οτι το δημόσιο αποκτά «μη αποκλειστική περιορισμένη άδεια χρήσης αποκλειστικά για τους σκοπούς της σύμβασης».
- Αυξάνονται οι άδειεςπου χορηγούνται στους δημοσιογράφους. Η κανονική άδεια φτάνει στις 31 εργάσιμες ημέρες αποκαθιστώντας θεσμικά τα δικαιώματα, που είχαμε στην προ μνημονίων εποχή. Όλες οι άλλες άδειες, που χορηγούνται: σπουδών, αναρρωτική, μητρότητας, υιοθεσίας, παρένθετης μητέρας, ανατροφής τέκνου, γάμου, γέννησης παιδιού, πένθους, παράστασης, αιμοδοτικής, παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, ασθένειες τέκνου, νοσηλείας τέκνου, αναπηρίας, σοβαρού νοσήματος, υποβοηθούμενης αναπαραγωγής , εξετάσεων κλπ, είναι ίσες ή καλύτερες των αδειών των υπολοίπων εργαζόμενων στο δημόσιο και ιδίως στον ιδιωτικό τομέα. Μερικές απο αυτές δίνονται για πρώτη φορά διευρύνοντας τα δικαιώματά μας (πχ γονικές, υγείας, παρένθετης μητέρας, μεταπτυχιακών, ειδικών αναγκών κ.α). Όλα αυτά έχουν ένα επιπλέον κόστος για τους φορείς του δημοσίου.
- Τίθεται όριο 7ωρης εργασίαςμε πενθήμερο για τους εσωτερικούς συντάκτες δηλαδή κατοχυρώνεται το 35ωρο, ενώ σε μεγάλο βαθμό στην πράξη είχε επιβληθεί το 8ωρο και οι 40 ώρες εβδομαδιαίως. Το ωράριο ελέγχεται απο τον αρχισυντάκτη δηλαδή απο δημοσιογράφο και όχι απο κάποιους διοικητικούς υπαλλήλους. Δεν τίθεται ωράριο για τους ρεπόρτερ και για τα γραφεία τύπου.
- Δεν θεσπίζεται κάρτα ωραρίουγια τους δημοσιογράφους ενώ οποιαδήποτε κάρτα εισόδου-εξόδου τυχόν χορηγηθεί θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για λόγους ασφαλείας.
- Κατοχυρώνονται τα συνδικαλιστικά δικαιώματατων εργαζομένων και των εκλεγμένων εκπροσώπων τους.
- Για τα λεγόμενα επικίνδυνα ρεπορτάζ ( πχ εμπόλεμες περιοχές, φυσικές καταστροφές κλπ) θεσπίζονται για πρώτη φορά σημαντικές αποζημιώσειςσε περίπτωση ατυχήματος (πχ αποδοχές ως πέντε ετών). Μάλιστα οι δημοσιογράφοι μπορούν να αρνηθούν να κάνουν ρεπορτάζ σε τέτοιες περιπτώσεις.
- Αναγνωρίζεται ρητά οτι το 80% των δημοσιογράφων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει να είναι μέλη των Ενώσεων Συντακτών. Συνεπώς περιορίζεται η δυνατότητα στους φορείς της διοίκησης να διορίζουν τον …κηπουρό τους.
Τα βασικά στοιχεία της νέας ΣΣΕ και της ΚΥΑ αποδοχών, δείχνουν οτι γίνεται ένα θετικό βήμα για τα θεσμικά και οικονομικά δικαιώματα των δημοσιογράφων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ενώ την ίδια ώρα επιδεικνύουμε σεβασμό στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
Η νέα Συλλογική Σύμβαση και η ΚΥΑ έχουν μια ιδιαιτερότητα, μια ιδιομορφία. Είναι χωριστές ενώ έπρεπε να ενοποιηθούν. Η ΕΣΗΕΑ αναγκάστηκε να κάνει παράλληλη διαπραγμάτευση προκειμένου να ξεπεράσει τις τρικλοποδιές και να πετύχει καλύτερα τους σκοπούς της τόσο στα θεσμικά όσο και στα οικονομικά ζητήματα. Γνωρίζουμε την οικονομική και όχι μόνο, κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα καθώς και οτι πρόκειται για δημόσιο χρήμα, η διαχείριση του οποίου πρέπει να είναι αποδεκτή και απο την κοινωνία, που δοκιμάζεται σκληρά. Στην «Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος» πιστεύουμε οτι εμείς οι δημοσιογράφοι ανεβαίνουμε μαζί με τη χώρα.
Κρινόμαστε από την επίτευξη των στόχων μας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, όχι από τα λόγια τα μεγάλα ούτε από την ακατάσχετη καταγγελιολογία και διαδικασιολογία. Προφανώς θα θέλαμε να περιλαμβάνονται στην ΣΣΕ και τα άμεσα οικονομικά θέματα, όπως μισθοί, επιδόματα, κλιμάκια κλπ, που περιλαμβάνονται στην νέα ΚΥΑ, και όχι μόνο τα θεσμικά. Αυτό μπορούσαμε να κάνουμε τώρα. Υπηρετούμε τα συμφέροντα των ανθρώπων της ενημέρωσης με σχέδιο και προτάσεις και όχι με φανφάρες.
Εμείς της «Συσπείρωσης Δημοσιογράφων- Δούρειος Τύπος» δεν τσαλαπατάμε την κοινή λογική, ούτε ευτελίζουμε τον ρόλο της ΕΣΗΕΑ σε μια ακατάσχετη καταγγελιολογία, ή έναν ψευτοαριστερό οικονομισμό. Αρνούμαστε να μετατρέψουμε την ΕΣΗΕΑ, ιδιαίτερα σήμερα που δοκιμάζονται σκληρά οι άνθρωποι της ενημέρωσης, σε πλαγιοφύλακα ενός ακραίου και χωρίς αρχές πολιτικού ανταγωνισμού, όπως κάνει η ακροδεξιά ομάδα, που αποχώρησε απο την παράταξη των «Ενωμένων Δημοσιογράφων» καθώς και οι όψιμοι συνοδοιπόροι τους επαγγελματίες των πελατειακών αντιλήψεων. Όπως και με την μάχη για τον ΕΔΟΕΑΠ, που την κερδίσαμε γιατί την δώσαμε συσπειρωμένοι και ενωμένοι με σχέδιο και στρατηγική, στόχος μας ήταν και είναι η ουσία και όχι οι πρόσκαιρες εντυπώσεις, που δεν ανοίγουν τον δρόμο σε εναλλακτικές λύσεις ούτε οι δήθεν ανταρσίες, που δεν οδηγούν στον πολιτικό παράδεισο.
Το επόμενο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ,που θα εκλεγεί απο τις κάλπες, θα έχει λιγότερη δουλειά να κάνει καθώς θα απομένει η ενοποίηση της ΣΣΕ με την ΚΥΑ αποδοχών και οι μισθολογικές βελτιώσεις, τις οποίες πρέπει να διεκδικήσουμε ενωμένοι και συσπειρωμένοι, αποκρούοντας παραληρηματικές συμπεριφορές τύπου Σώρρα ή (ακρο) δεξιού φανατισμού, που ενδημούν τελευταία στους κόλπους ενός σωματείου με το ιστορικό βάθος της ΕΣΗΕΑ.
Εμείς οι δημοσιογράφοι θα ανέβουμε μαζί με τη χώρα αν ενισχύσουμε τον κοινωνικό μας ρόλο και την αυτονομία της ενημέρωσης.
Αγωνιζόμαστε για ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα.
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ-ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ.
(Σταύρος Καπάκος Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΕΣΗΕΑ)