ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μπορεί ο τουρισμός στην Ελλάδα να είναι ποιοτικός και ταυτόχρονα να σέβεται το περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό, και να έχει αισθητική; Αυτό ήταν το κεντρικό ερώτημα της εναρκτήριας εκδήλωσης της πρωτοβουλίας «Reimagine Tourism in Greece» της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, που πραγματοποιήθηκε χθες στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Σε αυτό το ερώτημα ανέλαβαν να απαντήσουν ηγέτες του τουριστικού κλάδου, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ειδικοί, που ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον στην πρόσκληση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ να συζητήσουν για το μέλλον του τουρισμού αλλά και για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες γύρω από την προώθηση πρακτικών βιώσιμου τουρισμού στην Ελλάδα.
Με την άρση των περιορισμών της πανδημικής κρίσης, τα τουριστικά μεγέθη επέστρεψαν στα προ της πανδημίας επίπεδα, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα ανήκει στους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως. Ωστόσο, όπως επισήμαναν και οι ομιλητές της εκδήλωσης, το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπτυξη αυτή να συνεχιστεί χωρίς η χώρα και κυρίως οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί της, να αλλοιωθούν και να απωλέσουν το γνήσιο χαρακτήρα τους.
«Ως χώρα χτίσαμε ένα καλό brand, αλλά είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να ορίσουμε τα πράγματα για τα επόμενα χρόνια», ήταν το μήνυμα του νέου Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννη Παράσχη, κατά τη συζήτηση που είχε με τον Διευθυντή της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Αλέξη Παπαχελά, στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Ο κ. Παράσχης τόνισε την ανάγκη άμεσης αναβάθμισης των υποδομών αλλά και ορθής διαχείρισης των επιμέρους προορισμών της Ελλάδας, εξηγώντας ότι στην Ελλάδα το 90% του τουρισμού κατανέμεται σε 5 Περιφέρειες (Κρήτη, Νοτιο Αιγαίο, Ιόνιο, Δυτ. Μακεδονία και Αττική) και όχι μόνο στις Κυκλάδες. «Το στοίχημα είναι τα 40 εκατομμύρια των επισκεπτών που αναμένεται να υποδεχτεί η χώρα έως το 2030 να κατανεμηθούν δικαιότερα, τόσο γεωγραφικά όσο και εποχικά, παράλληλα με την εφαρμογή πολιτικών διαχείρισης των προορισμών από όλους τους εμπλεκόμενους» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ.