- Περισσότεροι σταθμοί στη θεωρία, λιγότεροι υποψήφιοι στον διαγωνισμό
Νέα σύγκρουση για τον αριθμό των συχνοτήτων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΕΙΤΗΣΕΕ. Η κυβέρνηση κατόρθωσε, με διεθνή συντονισμό των συχνοτήτων (SEDDIF) με τις γειτονικές χώρες, να εξασφαλίσει επτά πολυπλέκτες από το τηλεοπτικό φάσμα, με χρόνο έναρξης το 2020. Η ΕΙΤΗΣΕΕ επιτέθηκε με σκληρότατο τρόπο στην κυβέρνηση, για να εισπράξει απάντηση στον ίδιο τόνο, εξίσου επιθετική, από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο.
Η μάχη για τον αριθμό των αδειών δεν είναι τεχνικό αλλά οικονομικό ζήτημα. Η επιτυχής, για τα ελληνικά συμφέροντα, διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων του SEDDIF (κάλυψη με συχνότητες των νησιών του Αιγαίου) δίνει τη δυνατότητα για 18 υψηλής ευκρίνειας τηλεοπτικούς σταθμούς από το 2020 και μετά. Η κυβέρνηση στον προηγούμενο διαγωνισμό είχε προκηρύξει τέσσερις και το ΕΣΡ ομόφωνα έλαβε απόφαση για επτά σταθμούς εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης και τρεις θεματικούς. Η αντίφαση είναι πως την ίδια ώρα που η ΕΙΤΗΣΕΕ διαμαρτύρεται πως το φάσμα στο μέλλον (2 έτη+) θα χωράει περισσότερους σταθμούς, τα μέλη της στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση απαιτούν, με το επιχείρημα του «λαγού», να μην κατέβουν περισσότεροι από επτά ενδιαφερόμενοι! Πού κρύβεται η αλήθεια; Μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ θέλουν να καθυστερήσει κι άλλο η αδειοδότηση, με την επίκληση του χρονικού ορόσημου του 2020 (απόδοση ψηφιακού μερίσματος 2), προσβλέποντας στην άνοδο της ΝΔ στην εξουσία, ώστε να πληρώσουν λιγότερα ή καθόλου χρήματα.
Οι άδειες που προκήρυξε η κυβέρνηση είναι για δέκα έτη, οπότε, από την εναρμόνιση του φάσματος του 2020 όντως θα υπάρξουν θέσεις και για άλλους σταθμούς. Βέβαια, από οικονομικής άποψης γνωρίζουν πως δεν χωράνε όλοι στην αγορά, όπως προκύπτει από τους ζημιογόνους ισολογισμούς.