**Στην πρόβλεψη του σχεδίου Πέτσα για την προσθήκη των υπολοίπων εργαζομένων στο όριο των τουλάχιστον 400, τα δεδομένα δείχνουν τα εξής
**Ένας σοβαρός σταθμός για να παραμένει στον ανταγωνισμό χρειάζεται τουλάχιστον 100 εργαζόμενους για να βγάζει το δελτίο ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές και άλλες διάκοσιες θέσεις σε τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.
**Ένα παράδειγμα. Το Mega, της εποχής του Τηλέτυπου, είχε περισσότερους από 400 εργαζόμενους, ενώ οι εργαζόμενοι τεχνικοί καμεραμάν, ανήκαν σε τρίτη εταιρεία που δεν σχετίζονταν με τους μετόχους του καναλιού.Κανένας σταθμός, με εξαίρεση το Epsilon δεν είχε κάτω από 400 εργαζόμενους όλα αυτά τα χρόνια.
**Η πραγματική απειλή έρχεται από την εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία καταργεί έως και ολόκληρους κλάδους.Στις ΗΠΑ, η Warner θα βγάλει όλες τις πρεμιέρες στις υπηρεσίες streaming ταυτόχρονα με το κινηματογράφο, για να προωθήσει την υπηρεσία HBO MAX.
**Η κυβερνητική διάταξη που ενσωματώνει και τις υπόλοιπες ειδικότητες που εργάζονται και πληρώνονται για τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, απλώς καταργεί το όριο που έθεσε ο νόμος Παππά.
**Σε πολιτικό επίπεδο για την ΝΔ ήταν διακηρυγμένος στόχος η κατάργηση του νόμου 4339/2015. Το είχε δηλώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
**Στην πράξη, αυτό που συμβαίνει επί πολλά χρόνια στην ΕΡΤ με το μόνιμο προσωπικό, τους συνεργάτες και τις παραγωγές, μικτές ή εξωτερικές, γίνεται θεσμός και στην ιδιωτική τηλεόραση. Άλλοι πληρώνονται με μισθό και άλλοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών , ή μέσω τρίτων
**Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, με το νόμο 4339/2015 δεν ήταν ολοκληρωμένη ή ήταν ακόμη και προς την αντίθετη κατεύθυνση με τους 4 σταθμούς με τουλάχιστον 400 θέσεις, σύμφωνα με τη Μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Το άθροισμα ήταν τουλάχιστον 1.600 θέσεις.
**Η είσοδος και των υπολοίπων ειδικοτήτων και συντελεστών τηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλάζουν τα δεδομένα και στο συνδικαλιστικό πεδίο και στον τομέα της ασφάλισης.
**Όμως, το άρθρο 41 όπως είναι διατυπωμένο στο “σχέδιο Πέτσα” , θα πρέπει να βελτιωθεί έτσι ώστε να μην αφήνει σκιές και να προκαλεί ανησυχίες, σε ένα κλάδο που έχει υποστεί σημαντικές απώλειες.