Η μάχη για τη διαφάνεια στην κρατική διαφήμιση δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ ξενίζει όμως περισσότερο, καθώς πριν από 14 χρόνια είχε ανοίξει η ίδια τον δρόμο για την ανάρτηση των στοιχείων της κρατικής διαφήμισης σε διάστημα ενός μήνα, ύστερα από πρωτοβουλία που είχε λάβει ο πρώην υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχαν ξεκινήσει την αναζήτηση για να βρεθεί τρόπος εποπτείας των διαφημίσεων των υπουργείων και των ΔΕΚΟ.
Προηγουμένως, στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, την εποπτεία στην κρατική διαφήμιση για τον επαρχιακό Τύπο είχε ο Θεόδωρος Τσουκάτος. Στις εκλογές του 2004 είχαν διατεθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις από το ΠΑΣΟΚ, 7 δισ. δραχμές σε ΜΜΕ. Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ως υπουργός Επικρατείας, κατόρθωσε να δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΓΓΕΕ η διαφημιστική δαπάνη κάθε κρατικού φορέα και ΔΕΚΟ, ενεργοποιώντας διατάξεις του παρελθόντος. Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας είχε ως αρμοδιότητα την υπογραφή των δανείων των ΜΜΕ. Και τότε είχε καθιερωθεί μια διαδικασία αυτοελέγχου των ΜΜΕ προς τις ΔΕΚΟ. Αυτή ήταν η διαφάνεια πριν τη «Διαύγεια», που καθιέρωσε στη συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου.
Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 50/2015, καθιερώθηκε διαδικασία εποπτείας υλοποίησης επικοινωνιακών προγραμμάτων υπουργείων και ΔΕΚΟ προϋπολογισμού άνω των 30.000 ευρώ σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, Τύπο και διαδίκτυο. Κανένα επικοινωνιακό πρόγραμμα άνω των 30.000 ευρώ δεν υλοποιείται και καμιά σχετική δαπάνη δεν εγκρίνεται χωρίς την τήρηση της διαδικασίας.
Επίσης, με την ψήφιση του ν. 4339/2015 συστήθηκε το Μητρώο Online Media. Η καταχώριση διαφημιστικών μηνυμάτων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα μπορεί να ανατίθεται μόνο σε εγγεγραμμένες στο μητρώο επιχειρήσεις ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης.
Η υποχρέωση δημοσιοποίησης των διαφημιστικών δαπανών των τραπεζών έγινε με τον ν. 4374/2016, ύστερα από πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της τότε κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Ακολούθησε η ψήφιση του ν. 4487/2017, που προέβλεπε τη σύσταση ηλεκτρονικού μητρώου περιφερειακού και τοπικού Τύπου, ενώ ενισχύθηκε η υποχρέωση τήρησης από τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του 30% των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης.