ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ένα σχεδόν άγνωστο σήμερα έγκλημα των ιταλικών δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα φωτίζει στο κεντρικό θέμα του το περιοδικό ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη» στο τεύχος Ιουλίου 2023 (#661).
Πρόκειται για το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Λάρισα που συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 1941 και υπήρξε το μεγαλύτερο και σημαντικότερο στην ιταλική ζώνη κατοχής στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του υπολογίζεται ότι από αυτό πέρασαν περίπου 30.000 κρατούμενοι από όλη την ιταλική ζώνη κατοχής, ανάμεσά τους και 1.100-1.300 Κρήτες στρατιώτες.
Ο νομικός-διεθνολόγος και δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Παπαφλωράτος, που υπογράφει το άρθρο «Στρατόπεδο συγκέντρωσης Λάρισας – Η εξόντωση των Κρητών της 5ης Μεραρχίας Πεζικού», παρατηρεί εισαγωγικά ότι «ένα από τα χειρότερα εγκλήματα (και σίγουρα το λιγότερο δημοσιοποιημένο) των ιταλικών δυνάμεων κατοχής στη χώρα μας αφορούσε τη μεταχείριση των ανδρών της 5ης Μεραρχίας πεζικού, που είχαν παράνομα αιχμαλωτιστεί. Αυτοί μεταφέρθηκαν παράνομα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκεί υπέστησαν πρωτοφανή κακομεταχείριση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους. Μεταπολεμικά, το συγκεκριμένο έγκλημα πολέμου «θάφτηκε» και δεν αναδείχθηκε από ελληνικής πλευράς. Οι νεκροί αυτοί περιέπεσαν στη λήθη της Ιστορίας, ενώ οι συγγενείς τους έμειναν με δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα».
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Ιουλίου 2023 της Ιστορίας Εικονογραφημένης, με την υπογραφή Ελλήνων και ξένων ακαδημαϊκών, ιστορικών ερευνητών και δημοσιογράφων:
- Η ένοπλη διάσταση του Μακεδονικού Αγώνα και η μετέπειτα εξέλιξη του μακεδονικού ζητήματος, του δρ. Ιστορίας του King’s College Νίκου Νικολούδη. Εξετάζεται η ελληνική αντίδραση στη βουλγαρική εξάπλωση στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία (1904-1908), οι λόγοι της επιτυχίας της, καθώς και η μορφή που προσέλαβε το Μακεδονικό ζήτημα μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι περίπου τη διάσπαση της μεταπολεμικής Γιουγκοσλαβίας.
- Ιωάννης Γεννάδιος, του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Λευτέρη Καντζίνου. Η ζωή και η δράση του φιλελεύθερου διπλωμάτη και δημιουργού της ομώνυμης βιβλιοθήκης στην Αθήνα.
- Η απελευθέρωση της Ιωνίας (1919-1922) ήταν εφικτή!, του ομότιμου καθηγητή Ψυχοφυσιολογίας στο ΕΚΠΑ και τέως βουλευτή Γιάννη Παπαδάτου. Ο συντάκτης επιχειρεί να τεκμηριώσει την άποψη πως δεν ήταν αδύνατη η απελευθέρωση της Ιωνίας και αναπόφευκτη η ήττα.
- Οθωμανισμός, πανισλαμισμός και τουρκισμός, του ομότιμου καθηγητή Ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Penn State University Άρθουρ Γκόλνσμιθ. Η άνοδος του τουρκικού εθνικισμού καθυστέρησε λόγω του ότι μέχρι τον 20ό αιώνα δεν υπήρχαν μορφωμένοι Οθωμανοί που ενδιαφέρονταν για την τουρκική ταυτότητα, ακόμη και αν τα τουρκικά ήταν η μητρική τους γλώσσα. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρότι οι Δυτικοί την αποκαλούσαν Τουρκία, δεν ήταν σε καμία περίπτωση ένα τουρκικό εθνικό κράτος.
- Πακιστάν: Ένα αποτυχημένο κράτος; του καθηγητή στο Κέντρο Νοτιοασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge Ταχίρ Καμράν. Το Πακιστάν είναι ένα από τα δύο μόνο σύγχρονα κράτη που δημιουργήθηκαν στο όνομα της θρησκείας (το άλλο είναι το Ισραήλ). Παραμένει, διαφορετικό χάρη στην ιδεολογία η οποία είναι το raison d’être του: το Ισλάμ και, σε μικρότερο βαθμό, τα ουρντού. Αυτή ακριβώς η διαφορά έχει καταστήσει δύσκολη τη δημιουργία ενός σύγχρονου εθνικού κράτους.
- Η ποινική αποικία της Γαλλικής Γουϊάνας, της καθηγήτριας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester Κλερ Άντερσον. Το 1760 η Γουιάνα έγινε φυλάκιο της Γαλλικής Αυτοκρατορίας και άρρωστοι άποικοι αναζήτησαν καταφύγιο στo πιο υγιεινό κλίμα των νησιών της. Μετά το 1852, έγινε πασίγνωστη ως μέρος όπου μεταφέρονταν κατάδικοι. Εδώ εκτοπίστηκε ο λοχαγός Άλφρεντ Ντρέιφους και από αυτό δραπέτευσε ο Ανρί Σαριέρ -τον υποδύθηκε ο Στιβ Μακουίν στην ταινία O Πεταλούδας (1973).
- Κύπριος γιατρός στον ΕΛΑΣ, του ιστορικού ερευνητή Αλέξη Μιχαηλίδη. Η ιστορία του Κύπριου αντάρτη Θεόδωρου Μαρσέλλου, που ως γιατρός συμμετείχε στις τάξεις του 54ου συντάγματος του ΕΛΑΣ στο ελεύθερο Πήλιο το 1943-1945.
- Περί φωτογραφίας, της βιβλιοθηκονόμου στη Βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ Βασιλικής Τσιγκούνη. Η ιστορία της 8ης τέχνης, που «γεννήθηκε» τον Αύγουστο του 1839 και έφερε επανάσταση, αναστατώνοντας τους πάντες!
Και τις μόνιμες στήλες:
«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Δημήτριος Βικέλας» (από τον Δημήτρη Ταταρούνη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes).