Κι ενώ η Ένωση Συντακτών δεν έχει καταφέρει ακόμη να συμφωνήσει σε ενιαίο κείμενο προτάσεων για τη στήριξη του έντυπου Τύπου, το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ απέστειλε στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, ζητώντας μια συνάντηση μαζί του, ο οποίος όμως, αρνήθηκε να συναντήσει την ΠΟΕΣΥ, δηλώνοντας πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών με όλες τις πλευρές και όλους τους φορείς. Θυμίζουμε ότι η ΕΣΗΕΑ έθεσε ως βασική προϋπόθεση για τα μέτρα ενίσχυσης να δοθούν τα χρήματα της κρατικής επιδότησης για το 2019 και το 2020, χρήματα που προορίζονται για τα χρωστούμενα δεδουλευμένα και τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία.
Οκτώ συνολικά μέτρα προτείνει το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ:
- Την οικονομική ενίσχυση του έντυπου Τύπου σε συνάρτηση με τον αριθμό των φύλλων και των θέσεων εργασίας και να προβλεφθεί όπως και στους τηλεοπτικούς σταθμούς μίνιμουμ θέσεων εργαζομένων (ποσόστωση δημοσιογράφων).
- Τη μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ, ενώ σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κατάργησή του να προβλεφθούν μέτρα επιστροφής του.
- Επιδότηση ως και 60% επιλέξιμων δαπανών για τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των εφημερίδων.
- Συγκρότηση επιτροπής εκδόσεων με τη συμμετοχή κρατικών φορέων, εργαζομένων και εκδοτών για την ποιότητα των εφημερίδων.
- Θέσπιση ειδικού τέλους που θα αποδίδει το ΓΕΜΗ στον Τύπο ως αντάλλαγμα για την κατάργηση υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών.
- Υποχρέωση ενσωμάτωσης barcode στα έντυπα, για να γίνει ο έλεγχος της πραγματικής κυκλοφορίας.
- Ενίσχυση της διακίνησης των εφημερίδων μέσω των ΕΛΤΑ, το κόστος του οποίου θα αναλάβει το κράτος.
- Παροχή κουπονιών σε μαθητές και φοιτητές για την αγορά εφημερίδων.
Η ΠΟΕΣΥ προτείνει επίσης, στα πρότυπα του γαλλικού μοντέλου ενίσχυσης του έντυπου Τύπου, να προωθηθούν μέτρα όπως οι προκαταβολές έναντι μελλοντικών κρατικών ενισχύσεων, φορολογική απαλλαγή σε επιχειρήσεις που διανέμουν δωρεάν στους εργαζόμενους τους εφημερίδες και περιοδικά, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές κατά 20% για όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο καθώς και φορολογική έκπτωση για τους δημοσιογράφους με ειδικό αφορολόγητο, ώστε να μειώνεται και το μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις Τύπου.