Τη γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού περιμένει η ΕΝΕΔ για το κρίσιμο ζήτημα του λεγόμενου συμψηφισμού της άνευ άδειας χρήσης των κειμένων των ιστοσελίδων από την Google με την προώθηση από την πολυεθνική εταιρεία των ενημερωτικών sites. Η νομοθεσία δεν προβλέπει τον συμψηφισμό, αλλά το θέμα τέθηκε από την ΕΕΤΤ με το επιχείρημα πως υπήρχε στη γνωμοδοτική έκθεση του σχεδίου νόμου, σε διάταξη η οποία, όμως, ποτέ δεν κατατέθηκε και δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Οι εκδότες διεμήνυσαν ότι θα προσφύγουν στην ΕΕ, δημοσιοποιώντας σε έκταση το θέμα εντός χώρας από όλες τις ιστοσελίδες, ενώ η ΕΕΤΤ έστειλε αίτημα προς το υπουργείο Πολιτισμού, επιστρέφοντας έτσι το θέμα στην αρμόδια υπουργό Λίνα Μενδώνη. Οι ψηφιακοί εκδότες διεκδικούν το ποσό των 40 – 50 εκατ. ευρώ από την Google, χρήματα που θα διατεθούν αναλογικά και στους δημοσιογράφους. Αν υπάρξει, όμως, συμψηφισμός, οι ψηφιακές επιχειρήσεις ενημέρωσης ενδεχομένως να κληθούν ακόμη και να πληρώσουν χρήματα στην Google.
Συνολικά έσοδα 269 δισ. ευρώ
Τα έσοδα της Google στην Ελλάδα ανέρχονται σε 417,8 εκατ. ευρώ με βάση το πλήθος των ψηφιακών χρηστών και σε 534,9 ευρώ βάσει του μεγέθους της οικονομίας. Τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα της Google από τη διαφήμιση με βάση τους χρήστες ανέρχονται σε 331,6 εκατ. ευρώ και με βάση τα μεγέθη της οικονομίας σε 424,5 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των εσόδων της Google παγκοσμίως εκτιμάται σε 269 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 213 δισ. ευρώ προέρχονται από τη διαφήμιση. Την ίδια στιγμή, όμως, οι εκδότες σε άλλες χώρες αποζημιώνονται, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία (11%), στον Καναδά (4%), στην Ελβετία (11,1%) και στις ΗΠΑ (12,6%). Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Google έχει περισσότερα από 78 γραφεία σε 50 χώρες, που επεκτείνονται από τη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2007 η εταιρεία Google Ελλάς Εφαρμογές Διαδικτύου Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, με δραστηριότητα την παροχή υπηρεσιών μάρκετινγκ σε εταιρείες του ομίλου.