Με δύο συνδικαλιστικές θέσεις ο Σταύρος Καπάκος
Τι σημαίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα στην ΕΣΗΕΑ. Το πρώτο και βασικό στοιχείο είναι η ισχυροποιήση της συνεργασίας των παρατάξεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και στην ΕΣΗΕΑ και στον ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος διοικείται από τη συμμαχία, χωρίς μάλιστα να διαθέτει πολιτικό αντίπαλο εντός του οργάνου.
Στο παρελθόν η συμμαχία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ, χαρακτηρίστηκε από έντονη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στην επί μακρόν σιωπή, σε κρίσιμα θέματα για την ελευθερία του Τύπου. Στις περιπτώσει αυτές η συμμαχία ήταν ακλόνητη. Η ΕΣΗΕΑ δεν εξέδιδε ανακοίνωση, παρά μόνο η Συσπείρωση, χωρίς να υπάρχει καμία ενόχληση προς την κυβέρνηση, και δίχως να διασπάται η συμμαχία στην Ένωση.
Η νίκη των δυνάμεων των “Ενωμένων Δημοσιογράφων” (4 έδρες) και της “Συσπείρωσης” (3 έδρες) και η συγκρότηση πλειοψηφίας 7 εδρών είναι σημαντική διότι επιτρέπει την παράλληλη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ, όπου ο Σταύρος Καπακος είναι το κοινό πρόσωπο με δύο συνδικαλιστικής θέσεις.Δύο συνδικαλιστικές θέσεις, σε ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ είχε στο παρελθόν και η Μαρία Αντωνιάδου, θριαμβεύτρια των χθεσινών εκλογών, επικεφαλής της παράταξης “Ενωμένοι δημοσιογράφοι”. Είναι σημαντική η επικράτηση διότι, κόβει τις φιλοδοξίες της παράταξης “Νέα ΕΣΗΕΑ”, που είχε επίσης τη στήριξη της ΝΔ, επιτρέπει τη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής στα ΜΜΕ και στερεί από την αντιπολίτευση του ΔΣ, την κριτική από τα αριστερά που έκανε “Η Πρωτοβουλία για την ανατροπή”. Με βάση τη συμμαχία επόμενες εκλογές στην ΕΣΗΕΑ θα είναι ηλεκτρονικές και θα δίνουν τη δυνατότητα για την εγκαθίδρυση της.
Στον αντίποδα των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα περί συγκρότησης κεντροαριστερού μετώπου απέναντι στη ΝΔ, όπως φάνηκε και με την πρόταση δυσπιστίας, από το 2017 ως και το 2024, εντός του κόμματος, υφίσταται μια νέα πολυετής πολιτική συμμαχία που θυμίζει την παλαιότερη του 1989 ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΝ το 1989. Η ισχύς της φάνηκε στην υπόθεση της “Αυγής”. Στην πράξη η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον τον έλεγχο σε ΕΣΗΕΑ, ΕΔΟΕΑΠ, την πρόσβαση στο επίσης σιωπηλό ΕΣΡ , ενώ λίαν συντόμως θα εκλέξει ένα δικό της πρόσωπο ως εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ. Ο έλεγχος αυτός έδειξε την πλήρη συμπόρευση των θεσμών των ΜΜΕ στην κυβερνητική πολιτική.
Στην πράξη οι ψηφοφόροι της “Συσπείρωσης” θα δουν την ψήφο τους να στηρίζει, στο δρόμο για τις εκλογές, τις κυβερνητικές επιλογές. Αυτή η συμμαχία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ έχει μέλλον. Είναι η επόμενη ημέρα στο πεδίο της διακυβέρνησης, στην κεντρική σκηνή και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από μία ακόμη ενδεχόμενη ήττα του Αλέξη Τσίπρα.