Η χθεσινή απόφαση του ΕΣΡ για τους προσωρινούς δικαιούχους τηλεοπτικής άδειας εθνικής εμβέλειας, είναι ένα ακόμη βήμα, προς την αδειοδότηση. Δεν είναι το τελευταίο και δεν είναι και στέρεο, αν αναλογιστεί κανείς τα προφανή προβλήματα που είχαν οι φάκελοι ορισμένοι σταθμών, που εγκρίθηκαν και τον αποκλεισμό, σε πρώτη φάση της Τηλεοπτικής Ελληνικής συμφερόντων Φ. Βρυώνη.
Η κυβέρνηση και οι άνθρωποι που ανέλαβαν το τεράστιο εγχείρημα της αδειοδότησης δεν μπορεί παρά να αισθάνονται δικαιωμένοι, για τον αριθμό. Το ΕΣΡ, υιοθέτησε την πρόταση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, το οποίο προέβλεπε 4 άδειες. Το συμβούλιο που προκήρυξε 7 κατέληξε σε 5 προσωρινούς δικαιούχους. « Ο υπουργός Καναλάρχης» Νίκος Παππάς, που δέχθηκε τόνους λάσπης είχε δίκιο στην επιμονή του να χορηγηθούν τηλεοπτικές άδειες (4), έναντι οικονομικού ανταλλάγματος και να μπουν κανόνες στην αγορά. Ο Λευτέρης Κρέτσος υλοποίησε αντίστοιχο διαγωνισμό, σε μικρότερο χρόνο, με μεγαλύτερο αποτέλεσμα και υψηλότερο οικονομικό αποτέλεσμα που ακυρώθηκε με απόφαση του ΣτΕ. Οι αντιπάλοί τους, ΕΙΤΗΣΕΕ και η ΝΔ με τα επιχειρήματα για τους 16 τηλεοπτικούς σταθμούς, είναι εδώ και καιρό εξαφανισμένοι.
Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει. Το στάδιο των ενστάσεων είναι καθοριστικό και το κρίσιμο σημείο θα είναι αν η αποκλεισμένη Τηλεοπτική Ελληνική θα γίνει τελικά δεκτή, καθώς ο φάκελος της έχει ανάλογα προβλήματα των υπολοίπων υποψηφίων και αν θα μπορέσει να καταθέσει ενστάσεις ή όχι έναντι των ανταγωνιστών της. Η ΕΙΤΗΣΕΕ όπως εδώ και καιρό είχαμε καταγράψει δεν επιθυμούσε να υπάρχει και 6ος παίκτης στην αγορά.
Από τη χθεσινή απόφαση προκύπτουν σοβαρές ευθύνες για τη διοίκηση και κυρίως τις τράπεζες που επέλεξαν να μην λάβει μέρος το Mega στο διαγωνισμό. Το δήθεν επιχείρημα πως θα συμμετάσχουν …8 ενδιαφερόμενοι, οπότε το business plan του Τηλέτυπου, με την υπογραφή της Grant Thornton, προσέκρουσε στην πραγματικότητα. Το ενδεχόμενο της δόλιας πτώχευσης, είναι πλέον ισχυρό.
Υπάρχει και το ζήτημα της συγκέντρωσης ισχύος. Με τη συμφωνία Alpha-Star να βρίσκεται στα σκαριά- και να μην λαμβάνεται υπόψιν από το ΕΣΡ, προκύπτουν ζήτημα ανταγωνισμού και περιορισμού του δικαιώματος της πληροφόρησης και ενδεχόμενης δημιουργίας εναρμονισμένων πρακτικών στην παραγωγή προγράμματος και ενημερωτικού προϊόντος.
Επιπλέον, η απόφαση αυτή του ΕΣΡ, με τον αποκλεισμό των Τηλεοπτικής Ελλάδας στερεί από 400 θέσεις εργασίας και 35 εκατ. ευρώ, σε βάθος δεκαετίας από το ελληνικό δημόσιο.